Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και οι σχετικές εγκρίσεις από πλευράς ΥΠΠΟΑ για τη μεταβίβαση μέσω δωρεάς των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Η Συλλογή Βελιμέζη αποτελεί τη μοναδική δημοσιοποιημένη ιδιωτική συλλογή εικόνων, της οποίας τα έργα καλύπτουν έξι αιώνες καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον 15ο έως και τον 20ό αιώνα. Η σπουδαία αυτή συλλογή μεταβυζαντινής θρησκευτικής τέχνης ως σύνολο, αλλά και επιλεγμένα έργα της, έχει παρουσιαστεί σε 22 διεθνείς  εκθέσεις και μέσω ευρύτατου εκδοτικού προγράμματος σε 12 γλώσσες.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα, τα οποία τεχνοτροπικά ανήκουν στην Κρητική σχολή, όπως το «Πάθος του Χριστού», έργο που έχει αποδοθεί στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλo, καθώς και έργα εξαιρετικών καλλιτεχνών, όπως του Άγγελου Πιτζαμάνου και του Εμμανουήλ Τζάνε. Επιπλέον, η Επτανησιακή σχολή εκπροσωπείται στη συλλογή με έργα του Κωνσταντίνου Κονταρίνη, του Νικόλαου Καλλέργη και του Νικόλαου Κουτούζη. Ωστόσο, ο πλούτος της συλλογής δεν διαφαίνεται μόνο στα ενυπόγραφα έργα της, αλλά και στο πλήθος των εικόνων που θεματικά και τεχνοτροπικά καταφέρουν να αποδώσουν την εξέλιξη της μεταβυζαντινής ζωγραφικής από τον 15ο αιώνα και έπειτα στον ελλαδικό χώρο. Επίσης, διαφαίνεται στα έργα ξυλογλυπτικής προερχόμενα από εργαστήρια της Βόρειας Ελλάδας, όπως επιστύλια τέμπλου και βημόθυρα, αλλά και στα μοναδικά ανθίβολα από τους Χιονάδες της Βορειοδυτικής Ηπείρου. Τα έργα της Συλλογής συνεχίζουν να τροφοδοτούν τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα στο πεδίο της βυζαντινής τέχνης.

Η «Συλλογή των εικόνων Αιμιλίου Βελιμέζη και διαδόχων. Δωρεά οικογενειών Μαργαρίτη και Μακρή» περιήλθε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη το 2018 και περιλαμβάνει 136 εικόνες. Μετά το 2000, οι δωρητές Αιμίλιος και Χρήστος Μαργαρίτης και Αλέξανδρος Μακρής συνέχισαν τον εμπλουτισμό της Συλλογής με νέα αποκτήματα από αγορές και δωρεές, με ανθίβολα και σχέδια εργασίας αγιογράφων από τον 18ο αιώνα έως σήμερα, με σημαντικές εικόνες 15ου – 19ου αιώνα, με βημόθυρα και την ασημένια επένδυση εικόνας της «Ζωοδόχου Πηγής», καθώς και αντιπροσωπευτικά θρησκευτικά λειτουργικά αντικείμενα.

Τον επιστημονικό κατάλογο των έργων της Συλλογής συνέγραψε η καθηγήτρια Νανώ Χατζηδάκη και το Μουσείο Μπενάκη τον εξέδωσε το 1997 (μτφρ. αγγλική, ισπανική, γερμανική και ρωσική γλώσσα).