Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008 και ώρα 19.30 στο χώρο της Βιβλιοθήκης η ομιλία του Ακαδημαϊκού Καθηγητή και Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Αθανασίου Φωκά, με θέμα «Ελληνική Διανόηση και Επιστήμη».

Στην ομιλία παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Οινουσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος, Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός και η Βάσω Παπαντωνίου, Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, φίλοι των γραμμάτων και των τεχνών, μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Πάνος Λασκαρίδης, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έκανε μια σύντομη παρουσίαση των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος , που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο στα σχολεία των πυρόπληκτων Νομών Ηλείας και Αρκαδίας. Στη συνέχεια παρουσίασε τον κ. Αθανάσιο Φωκά, ευχαριστώντας τον για την παρουσία του.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο  κ. Φωκάς, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» και τους παρευρισκόμενους για την ιδιαίτερη τιμή, τόνισε ότι στην ομιλία του θα αναφερθεί σε φιλοσοφικές θέσεις των Αρχαίων Ελλήνων σχετικά με τα μαθηματικά αλλά και στη σύγχρονη επιστημονική δραστηριότητα, καταθέτοντας και τη δική του άποψη.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην ανάμνηση, η οποία αποτελεί απαραίτητο συστατικό της διαδικασίας εκμάθησης οποιουδήποτε αντικειμένου καθώς και έργο κάθε διδάσκοντος. Κλείνοντας, ο Καθηγητής ανέλυσε τα αποτελέσματα πειραμάτων και προσφάτων ερευνών, τα οποία δείχνουν ότι βασικές γεωμετρικές έννοιες καθώς και η ικανότητα κατά προσέγγιση αριθμητικής είναι εγγενείς στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Φωκάς δέχτηκε ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Λίγα λόγια για τον Α. Φωκά

Ο Αθανάσιος Φωκάς μεταξύ άλλων έχει ανακαλύψει τη λύση κάποιων διαφορικών εξισώσεων και χάρη σε αυτές συνέβαλε καθοριστικά στη μαθηματική  απεικόνιση του εγκεφάλου. Ο Έλληνας επιστήμονας θεωρείται αυθεντία σε τρεις  τομείς: Ιατρική, Μαθηματικά και Αεροναυπηγική.

Ο Αθανάσιος Φωκάς δεν είναι μόνο επιστήμονας, αλλά κατέχει επάξια τον τίτλο του διανοούμενου. Είναι ένας ερευνητής, που παράλληλα ασχολείται με την πολιτική, τον αθλητισμό και την όπερα. Μία από τις μεγάλες του αγάπες είναι η αρχαία Ελλάδα.

Μια πολύπλευρη προσωπικότητα με ιδανικά και οράματα. Ασχολείται με την κοινωνική διάσταση της εργασίας  του, διατυπώνει τις θέσεις του και προβάλει αξίες. Ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της σύγχρονης εποχής, που αποδεικνύει ότι πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι.

Σύντομο βιογραφικό

fvkas

Ο Ακαδημαϊκός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge κ. Αθανάσιος Φωκάς είναι κάτοχος πτυχίου Αεροναυπηγικής του Πανεπιστημίου Imperial College του Λονδίνου (1975), διδακτορικού διπλώματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του California Institute of Technology (1979) και πτυχίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Miami (1986).
Το 1986, σε ηλικία 33 ετών, εξελέγη καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Μαθηματικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Clarkson. Το 1996 εξελέγη καθηγητής στην Έδρα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Imperial College και το 2002 καθηγητής στην Έδρα Μη Γραμμικής Μαθηματικής Επιστήμης (Nonlinear Mathematical Science) του Πανεπιστημίου του Cambridge. Το 1975 έλαβε το βραβείο «Governors Prize» της Αεροναυπηγικής (ως καλύτερος φοιτητής), και το 1983 το βραβείο «J.W. Graham Research Prize» της Πολιτείας της Νέας Υόρκης από το Πανεπιστήμιο Clarkson. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο «Naylor» της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου (το βραβείο αυτό, που θεωρείται το πιο σημαντικό στα εφαρμοσμένα Μαθηματικά και στη Θεωρητική Φυσική, είχε απονεμηθεί το 1999 στον κοσμολόγο Stephen Hawking). Το 2004 του απενεμήθη το «Αριστείον» της Ακαδημίας Αθηνών ενώ στις 9 Δεκεμβρίου 2004 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2004 εξελέγη επίτιμος διδάκτωρ των Θετικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Κρήτης, επίτιμος διδάκτωρ Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και επίτιμος διδάκτωρ Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τον Ιανουάριο του 2005 του απενεμήθη η διάκριση του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Πανεπιστήμιο Clarkson για να τιμήσει την επιστημονική προσφορά του καθηγητή Φωκά, έχει καθιερώσει ετήσια σειρά διαλέξεων με τίτλο «The Fokas Distinguished Lecture Series». Το Ίδρυμα Μποδοσάκη απένειμε το Αριστείο του Ιδρύματος για το 2006 από κοινού στους Αθανάσιο Φωκά και Δημήτριο Χριστοδούλου.
O καθηγητής Αθανάσιος Φωκάς είναι μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Μαθηματικών Επιστημών του Imperial College του Λονδίνου, μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κέντρου  «Μη Γραμμικών Μαθηματικών και Εφαρμογών» του Πανεπιστημίου του Loughborough, καθώς και επίτιμο μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένων και Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας στην Ελλάδα. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής σε περισσότερα από 15 διεθνή επιστημονικά περιοδικά.