Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού BlueCycle, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος, πραγματοποίησε αποστολή ανέλκυσης εγκαταλελειμμένων διχτυών από το υποβρύχιο «ΠΕΡΣΕΑΣ», με τη συνεργασία της οργάνωσης Aegean Rebreath.

Η αποστολή είχε προγραμματιστεί για τις 8 και 9 Ιουνίου 2019 και συνέπεσε με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών. Από την προσπάθεια αυτή συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα «διχτυών-φαντασμάτων», όπως ονομάζονται τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα, τα οποία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη θαλάσσια πανίδα.

Λίγα λόγια για το υποβρύχιο «ΠΕΡΣΕΑΣ»

Το θρυλικό υποβρύχιο HMS PERSEUS βυθίστηκε στα ανοιχτά της Κεφαλλονιάς στις 6 Δεκεμβρίου 1941 μετά από πρόσκρουση σε νάρκη, έπειτα από σειρά επιτυχημένων αποστολών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το υποβρύχιο PERSEUS έχει μείνει στην ιστορία για την επιτυχημένη διαφυγή του John Capes από το βυθισμένο σε βάθος 52 μέτρων σκαρί. Ο John Capes ήταν και ο μόνος επιζών από τους 61 άνδρες που επέβαιναν στο σκάφος.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, γνωστό για τη δραστηριότητά του στο πεδίο της ναυτικής ιστορίας και έρευνας, έχει εκδώσει το βιβλίο των Κώστα Θωκταρίδη και Άρη Μπιλάλη «Ναυάγια στον ελληνικό βυθό: Κατάδυση στην ιστορία τους»*, στο οποίο περιλαμβάνεται και εκτενέστατη παρουσίαση των γεγονότων σχετικά με την ιστορία του υποβρυχίου.

 

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος BlueCycle: bluecycle.com

Facebook BlueCycle.official

Instagram @bluecycle.official

 

* Η έκδοση διατίθεται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.