Την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 και ώρα 11.00Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προέβαλε σε ζωντανή ροή (live streaming) από την ιστοσελίδα μας μια μεγάλη εκδήλωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη. Η πρωτοβουλία Healthy Seas μαζί με τους Δύτες του Κουστώ (Cousteau Divers) και το κέντρο καταδύσεων Atlantis ανέσυρε από τον βυθό του Αιγαίου εγκαταλειμμένο αλιευτικό εξοπλισμό, ένα τεράστιο “δίχτυ φάντασμα”, το οποίο εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια καταδυτικής έρευνας το 2016 από το Ghost Fishing. Η Healthy Seas παρέδωσε τα δίχτυα στην Aquafil, η οποία θα τα μετατρέψει σε νήμα ECONYL® που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί από την Carvico για την παραγωγή μαγιό.

Παράλληλα, ο Πιερ-Υβ Κουστώ περιέγραψε σε πραγματικό χρόνο την προσπάθεια, πάνω και κάτω από τα κύματα, ενώ το κοινό επικοινώνησε μαζί του θέτοντας ερωτήματα μέσω Facebook, Instagram και Twitter, με το hashtag SaveYourBreath (#SaveYourBreath).

Αυτή ήταν και η πρώτη δράση καθαρισμού από αλιευτικό εξοπλισμό στο σημείο όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή της Σαντορίνης.

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρώσει 375 τόνους αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισούται με το βάρος 2 γαλάζιων φαλαινών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Carvico.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε  το www.healthyseas.org/save-your-breath-santorini