Την Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του «Ιδρύματος  Αικατερίνης Λασκαρίδη» η διπλή παρουσίαση των βιβλίων:

14 ζωές στη Σαλονίκη, της Βίκυς Κλεφτογιάννη

Το υπόλοιπο της αφαίρεσης, της Βασιλείας Οικονόμου

Μια συλλογή διηγημάτων και μια ποιητική συλλογή δύο νέων δημιουργών, δύο εκδοτικά πονήματα που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια συμμετοχής στο Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής του Ιδρύματος, που λειτουργεί φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Για τα βιβλία μίλησε ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, συντονιστής του Εργαστηρίου, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες γραφής της κάθε δημιουργού. Οι ηθοποιοί Μελισσάνθη Ρεγκούκου και Μενέλαος Κυπαρίσσης ζωντάνεψαν με ευαισθησία και γλαφυρότητα επιλογές από τις δύο συλλογές.

14 ζωές στη Σαλονίκη

Με την αύρα της Θεσσαλονίκης να υπερχειλίζει ή να υπονοείται, δεκατέσσερις ανθρώπινες – και όχι μόνο – ιστορίες παίρνουν τη θέση τους στις γωνιές της πόλης, αρχές Σεπτέμβρη, με το καλοκαίρι να ανασαίνει ακόμη. Μια αλλιώτικη συναυλία στο Θέατρο Δάσους, ένας φοιτητής που νυστάζει, μια σχέση ενός αιώνα, βιβλία που θα σταματήσουν να δανείζονται, μια παλιά ρεμπέτισσα και τα γιασεμιά της φωνής της, η πολύβουη αγορά στο Καπάνι, ένας αμετανόητος εργένης, καφές στη Λεωφόρο Νίκης με ένα κόκκινο πορτοφόλι, δυο αδελφές ψυχές, το Σέιχ-Σου αναδασωμένο με τη μνήμη του ’97, ένας άστεγος που δειπνεί στον Λευκό Πύργο, επιστροφή απ’ τη Χαλκιδική, ένα παγκάκι με παρέα στην Αριστοτέλους. Κι ένα παιδί με ποδήλατο, που παρατηρεί, προσπερνά, αφουγκράζεται και συνδέει τις ιστορίες. Δεκατέσσερις ζωές, όσα και τα χρόνια που έζησε στη Θεσσαλονίκη η συγγραφέας, η οποία συμπυκνώνει, εδώ, την αγάπη της για την πόλη, ψυχογραφώντας μερικά από τα διαφορετικά της πρόσωπα.

Η Βίκυ Κλεφτογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άσκρη Βοιωτίας. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακή ειδίκευση και διδακτορική διατριβή σε θέματα συμμετοχικής περιβαλλοντικής διαχείρισης. Το πρώτο της διήγημα συμπεριλήφθηκε στη συλλογή “Θεσσαλονίκη 2012”, διαγωνισμός διηγήματος (εκδόσεις Ιανός).

Το υπόλοιπο της αφαίρεσης

Αφαίρεση. Τα μαθηματικά της απώλειας. Απώλεια έρωτα, ονείρων, ανθρώπων. Αποτελούμε πάντοτε κομμάτι αυτής της πράξης. Το αποτέλεσμα των άλυτων αφαιρέσεων, το ακρωτηριασμένο κομμάτι στο οποίο καταλήγουμε, πιο δυνατό ή πιο αδύναμο, σκληρότερο ή πιο τρυφερό, αλλαγμένο, καμιά φορά κι απαλλαγμένο από το αρχικό σχήμα του, είναι αυτό στο οποίο μετατρεπόμαστε. Το υπόλοιπο της αφαίρεσης.

Η Βασιλεία Οικονόμου γεννήθηκε το 1983 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά έντυπα. Το Υπόλοιπο της Αφαίρεσης αποτελεί την πρώτη της ποιητική συλλογή.