Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με χαρά παρουσιάζει την έκδοση “Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας”. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει 30 άρθρα διακεκριμένων επιστημόνων με κεντρικό άξονα το τέμπλο, ενώ περιλαμβάνεται υλικό το οποίο δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Το πρωτοποριακό αυτό επιστημονικό πόνημα προσφέρει μια συνολική ερευνητική θεώρηση της εξέλιξης του τέμπλου ανά τους αιώνες και συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της έρευνας γύρω από την εκκλησιαστική παράδοση των ορθόδοξων χωρών και δη της χώρας μας.

Ο τόμος συνοδεύει την ομότιτλη έκθεση που φιλοξενείται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται έργα τέμπλου φιλοτεχνημένα από σπουδαίους καλλιτέχνες του 20ού και του 21ού αιώνα, σε ένα πανόραμα νεοελληνικής θρησκευτικής τέχνης. Η εν λόγω έκδοση περιλαμβάνει συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Περισσότερα για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Την έκδοση παρουσίασαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου οι:  Ειρήνη Πάνου, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης (Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη), Δημήτριος Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης (Ε.Κ.Π.Α.), Ιωάννα Στουφή, Αν. Καθηγήτρια Θεολογικής Σχολής (Ε.Κ.Π.Α.), Τζένη Αλμπάνη, Αρχιτέκτων-Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Διεύθυνση Μουσείων) και Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, επιμελητής της έκδοσης (MVN Consultants).

Η έκδοση διατίθεται από τη Γραμματεία του Ιδρύματος. Περισσότερα στοιχεία θα βρείτε εδώ.

Υλικό