Φάρος σημαίνει ζωή, ελπίδα, φως. Φάρος σημαίνει προστασία, ασφάλεια συντροφιά κι  υπερηφάνεια. Στενά συνδεδεμένοι με την ναυτική παράδοση της Ελλάδας, σημείο αναφοράς για του ναυτικούς, οι φάροι, θεωρούνται  ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί απ’ αυτούς, παραδομένοι στην φθορά του χρόνου αλλά και εγκαταλειμμένοι από την  πολιτεία,  αργοσβήνουν … Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» ολοκλήρωσε την αποκατάσταση τριών φάρων, του Ταινάρου, του Μαλέα αλλά και της Ντάνας Πόρου. Η συλλογική έκδοση «Πετρόκτιστοι Φάροι. Ταίναρο και Μαλέας», η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο 2013, «αφηγείται» την περιπέτεια της αποκατάστασής τους.

Η ιστορία των φάρων, οι μύθοι που τους συνοδεύουν, οι σελίδες της λογοτεχνίας που αφιερώθηκαν σ’ αυτούς, ο ρόλος που έπαιξαν και παίζουν μέσα στον χρόνο, οι φαροφύλακες  και η ζωή τους δίπλα στο βουητό της θάλασσα αλλά και οι σύγχρονες αναλύσεις γύρω από τη σημασία τους περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή,  από την οποία δεν θα μπορούσε να λείπει το ημερολόγιο που κράτησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ευταξιόπουλος όσο διήρκησε η αναπαλαίωση τους. Πρόκειται για μια συλλογική έκδοση, στην οποία μελέτες, αφηγήσεις και φωτογραφίες για τις περιοχές Ταίναρου και Μαλέα συμπληρώνουν κείμενα του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκου Μπελαβίλα, των ερευνητών Δικαίου Βαγιακάκου και Ελευθέριου Αλεξάκη, του ποιητή και ιστορικού Κυριάκου Κάσση και άλλων αξιόλογων ερευνητών, δημοσιογράφων και συγγραφέων. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφει η Καλή Παγουλάτου-Κυπαρίσση..

Το ημερολόγιο που κράτησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ευταξιόπουλος στη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης των φάρων Ταίναρου και Μαλέα, αναδεικνύει τις δυσκολίες αλλά και τη γοητεία του εγχειρήματος. Χρειάστηκαν πολλές συνεννοήσεις με τα αρμόδια υπουργεία – Εμπορικής Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό και την Υπηρεσία Φάρων, εγκρίσεις των θεσμικών παραγόντων αλλά και η γενναία χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λασκαρίδη, το οποίο μεριμνά ουσιαστικά για την διάσωση της ναυτικής ιστορίας του τόπου, μέσα από ένα πρόγραμμα διάσωσης μνημείων της πολιτιστικής ναυτικής μας κληρονομιάς. «Οι φάροι αποτελούν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς –γράφει ο Πάνος Λασκαρίδης στον πρόλογο της έκδοσης «Πετρόκτιστοι Φάροι. Ταίναρο και Μαλέας»–  και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζονται. Μελετήσαμε την μακρόχρονη πορεία τους, περπατήσαμε στα μονοπάτια τους, φωτογραφήσαμε από ξηρά και από θάλασσα αυτά τα μνημεία που επιμένουν να στέκουν ορθά για πάνω από 100 χρόνια σε λιμάνια, απόκρημνες ακτές…»

Η έκδοση «Πετρόκτιστοι Φάροι. Ταίναρο και Μαλέας» προλογίζει με έναν τρόπο το διεθνές συνέδριο της IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) με τίτλο «Preservation of Lighthouse Heritage», το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».