Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, υποστηρίζει το πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Επιστροφή στα Αντικύθηρα».

1

Από τις 15 Σεπτεμβρίου ως και τις 15 Οκτωβρίου 2014 επιστήμονες και αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο θα μεταβούν στα Αντικύθηρα, σε μία προσπάθεια να ανασύρουν από το βυθό αντικείμενα από το διάσημο ναυάγιο. Τα ήδη γνωστά ευρήματα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων (50-60 π.Χ.)—μεταξύ αυτών και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, η πρώτη μορφή υπολογιστή που γνωρίζουμε σήμερα—έχουν κάνει την παγκόσμια κοινότητα να στρέψει το βλέμα της στο ναυάγιο. Παρά τη σπουδαιότητα του ναυάγίου, οι προσπάθειες της ενάλιας αρχαιολογίας τα τελευταία χρόνια για ανεύρεση και άλλων αντικειμένων από το βυθισμένο σκάφος δεν στέφθηκαν με επιτυχία, κυρίως λόγω των δυσμενών συνθηκών της περιοχής, σε συνδυασμό με το μεγάλο βάθος.

2(4)

Αυτή τη φορά όμως, οι ελπίδες αυξάνονται. Η προσπάθεια συστηματικοποιείται — αναμένονται κλιμάκια από τις Η.Π.Α., με επικεφαλής τον Μπρένταν Φόλεϊ από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole της Μασαχουσέτης,  καθώς επίσης από την Ελβετία και άλλες χώρες — και η τεχνολογία συνδράμει. Οι αρχαιολόγοι/δύτες θα βουτήξουν σε βάθος 30 – 150 μέτρα, εξοπλισμένοι με τη στολή Εxosuit. Η στολή Εxosuit επιτρέπει την παραμονή στο βυθό για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως τέσσερις ώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αρχαιολόγους κι άλλους επιστήμονες να εντείνουν την έρευνα τους.

3

Στην προσπάθεια αυτή, η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από αρχαιολόγους, μέλη της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διαθέτει από την πλευρά του το σκάφος «ΓΛΑΡΟΣ». Πιο συγκερκιμένα, το «ΓΛΑΡΟΣ» θα χρησιμοποιηθεί για ενδιαίτηση και υλικοτεχνική υποστήριξη στην περιοχή των ερευνών.
4
Το Ίδρυμα φέρνει επίσης στην ομάδα έρευνας όλες τις υποδομές και ακαδημαϊκές του δυνατότητες, κατά την προετοιμασία, και την εκτέλεση των ερευνών. Τις έρευνες θα υποστηρίξει και προσωπικό του Ιδρύματος, τόσο επιτόπου όσο και από την έδρα του στον Πειραιά.
II MER
Επίσης, στους χώρους του Ιδρύματος θα λάβουν χώρα επιστημονικές ανακοινώσεις των μελών της αποστολής καθώς και άλλες εκδηλώσεις με σκοπό την ενημέρωση επιστημόνων και του ευρύτερου κοινού για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα των ερευνών.
6
Στόχος είναι αυτά τα αποτελέσματα και συμπεράσματα από το όλο εγχείρημα να τροφοδοτήσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που το Ίδρυμα προσφέρει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και να αποτελέσουν αντικείμενο της εκδοτικής δραστηριότητας του Ιδρύματος.
7(2)
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προσβλέπει με μεγάλο ενθουσιασμό στη μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της προσπάθειας αυτής, στην κοινή προσπάθεια να φέρουμε ξανά στο φώς, ύστερα από 2000 χρόνια, αντικείμενα τέχνης και τεχνολογίας των προγόνων μας και να συμβάλουμε στην βελτίωση της γνώσης μας για την Ελληνιστική περίοδο.