Παρότι η βιβλιοθήκη ως χώρος συγκέντρωσης και έρευνας παραμένει μία διαχρονική αξία, οι ψηφιακές εκδόσεις συμβάλουν σημαντικά στη διάδοση και ελεύθερη πρόσβαση της γνώσης. Συμμετέχοντας με το δικό του τρόπο στη δημιουργία της μεγάλης άυλης βιβλιοθήκης, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχωρά στη ψηφιοποίηση σημαντικών τεκμηρίων που δεν προσφέρονται ακόμα στο διαδίκτυο και τα οποία αρκετές φορές συμπληρώνουν σημαντικές σειρές. Πρωτοπόρο στις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες και στην εκπαίδευση, το Ίδρυμα φιλοδοξεί με το νέο αυτό εγχείρημα να  ορισμένους από του θησαυρούς που φιλοξενεί στο ευρύ κοινό.

Διαθέσιμα Ψηφιακά Βιβλία

1. Malo C., Constaninople (Paris c. 1830)

Κατεβάστε εδώ

Πρόκειται για έναν σύντομο τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης, ο ο οποίος αποτελεί μέρος της σειράς Les capitales de l’Europe, promenades pittoresques. Σκοπός της έκδοσης δεν είναι λεπτομερής περιγραφή της Βασιλεύουσαν, αλλά η μεταφορά της ατμόσφαιρας της οθωμανικής πρωτεύουσας, ενώ παράλληλα ο συγγραφέας επιχειρεί να απαντήσει σε πρωτότυπα ερωτήματα. Η έκδοση αυτή απηχεί, επίσης, την επικρατούσα διάθεση της εποχής, όταν ο περιηγητισμός αρχίζει να αποκτά μαζικό χαρακτήρα.

Συγγραφέας: Charles Malo
Τίτλος: Constantinople
Σειρά: Les capitales de l’Europe, promenades pittoresques
Εκδότης: Marcilly Fils Aîné
Τόπoς έκδοσης: Παρίσι
Ημερομηνία έκδοσης: περ. 1830
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 36
Διαστάσεις: 9,4 x 14,7 εκ.
Γλώσσα: Γαλλική

2. Bartholomew J., The pocket Atlas of the World (London, 1890)

Κατεβάστε εδώ

Πρόκειται για ένα μικρό ταξιδιωτικό παγκόσμιο άτλαντα που εκδόθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στη Μεγάλη Βρετανία. Οι χάρτες που περιλαμβάνει είναι άκρως ενημερωμένοι και εναρμονισμένοι με το πνεύμα της εποχής. Ένα ιδιαίτερο τεκμήριο κάποιες δεκαετίες πριν το τέλος της αποικιοκρατίας. Παρότι η συλλογή μας δεν ειδικεύεται στους χάρτες, περιλαμβάνει αρκετούς άτλαντες και σπάνιο χαρτογραφικό υλικό.

Συγγραφέας: John Bartholomew
Τίτλος: The Pocket Atlas of the World
Εκδότης: John Walker & Co.
Τόπoς έκδοσης: Λονδίνο
Ημερομηνία έκδοσης: 1890
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Χάρτες: 63
Διαστάσεις: 12,5 x 8,5 εκ.
Γλώσσα: Αγγλική

3. Blum L., Pour être socialiste (Paris 1928)

Κατεβάστε εδώ

Ο συγγραφέας André Léon Blum διατέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας τρεις φορές. Επηρεάστηκε βαθιά από την υπόθεση Ντρέιφους (Dreyfus) που συγκλόνισε την Ευρώπη. Το παρόν είναι ένα σύντομο βιβλίο που αντικατοπτρίζει τις ιδεολογικές διαμάχες της Ευρώπης των αρχών του 20ου αιώνα. Σύντομο και περιεκτικό ξεδιπλώνει τη φιλοσοφία του συγγραφέα για τα μείζονα πολιτειακά ζητήματα.

Συγγραφέας: Léon Blum
Τίτλος: Pour être socialiste
Εκδότης: Librairie Populaire
Τόπoς έκδοσης: Παρίσι
Ημερομηνία έκδοσης: 1928
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 32
Διαστάσεις: 16 x 10,5 εκ.
Γλώσσα: Γαλλική

4. Camocio G. F., Isole famose, porti, fotezze e terre maritime sottoposte alla Ser.ma Sig.ria di Venetia, ad altri Principi Cristiani, et al Sig.or Turco… (Venezia c. 1574)

Κατεβάστε εδώ

Είναι ένα από τα σπανιότερα και σημαντικότερα τεκμήρια της συλλογής μας. Τοποθετείται στη μεγάλη παράδοση νησολογίων του 16ου αιώνα, την εποχή δηλαδή που η διαμάχη μεταξύ Οθωμανών και Βενετών για το Αιγαίο πέλαγος είναι στο απόγειό της.

Συγγραφέας: Giovanni Francesco Camocio
Τίτλος: Isole famose, porti, fotezze e terre maritime sottoposte alla Ser.ma Sig.ria di Venetia, ad altri Principi Cristiani, et al Sig.or Turco..
Εκδότης: Libreria del segno di S. Marco
Τόπoς έκδοσης: Βενετία
Ημερομηνία έκδοσης: c. 1574
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 78
Γλώσσα: Ιταλική

5. Chronologie Universelle (c. 1760)

Κατεβάστε εδώ

Πρόκειται για ένα χρονολόγιο τσέπης. Αναφέρεται κυρίως στους μονάρχες από κτήσεως του κόσμου, με έμφαση στου βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, και στις σημαντικές μάχες μέχρι το 1760. Είναι ξεκάθαρο, λόγω των διαστάσεών του, ότι προορίζονταν για να έχει ο χρήστης πάνω του/της ανά πάσα στιγμή και σίγουρα στα ταξίδια ώστε να μπορεί να ανατρέχει σε αυτό άμεσα και εύκολα. Τέτοιου είδους χρονολόγια ήταν πολύ δημοφιλή στην Ευρώπη και κυκλοφορούσαν ευρέως.

Τίτλος: Chronologie Universelle
Εκδότης: Librairie Populaire
Τόπoς έκδοσης: Παρίσι
Ημερομηνία έκδοσης: περ. 1760
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 122
Διαστάσεις: 11 x 7 εκ.
Γλώσσα: Γαλλική

6. Coronelli V., Repubblica di Venezia p. IV. Citta, Fortezze, ed altri Luoghi principali dell’ Albania, Epiro e Livadia, e particolarmente i posseduti da Veneti descritti e delineati dal p. Coronelli  (Venezia 1688)

Κατεβάστε εδώ

Ένα από τα σπανιότερα λευκώματα του Βενετού Vincenzo Maria Coronelli (1650-1718), οι χάρτες του οποίου είχαν τεράστια απήχηση στην Ευρώπη και αντιγράφηκαν συστηματικά. Στο συγκεκριμένο έργο ο Coronelli αποτυπώνει τις βενετικές κτήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ένθετες παραστάσεις εμπνευσμένες από τις νίκες των Βενετών επί των Οθωμανών.

Συγγραφέας: Vincenzo Maria Coronelli
Τίτλος: Repubblica di Venezia p. IV. Citta, Fortezze, ed altri Luoghi principali dell’ Albania, Epiro e Livadia, e particolarmente i posseduti da Veneti descritti e delineati dal p. Coronelli
Τόπoς έκδοσης: Βενετία
Ημερομηνία έκδοσης: 1688
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 160
Γλώσσα: Ιταλική

6. Notice sur la Mer Noire, sur son littoral et sur les principaux forts (Βruxelles 1854)

Κατεβάστε εδώ

Ο Εύξεινος Πόντος παρέμενε μέχρι περίπου τον 18ο αιώνια μία “κλειστή οθωμανική θάλασσα”. Τον 19ο αιώνα έρχεται στο προσκήνιο και αποκτά ιδιαίτερη θέση στην περιηγητική λογοτεχνία. Το βιβλίο Notice sur la Mer Noire, sur son littoral et sur les principaux forts είναι μία σύντομη περιήγηση στις σημαντικότερες πόλεις-λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και περιλαμβάνει πλούσιες ιστορικές και ναυτικές πληροφορίες.

Τίτλος: Notice sur la Mer Noire, sur son littoral et sur les principaux forts
Τόπoς έκδοσης: Βρυξέλλες
Ημερομηνία έκδοσης: 1854
Προέλευση: Ιστορική Βιβλιοθήκη, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Σελίδες: 33
Γλώσσα: Γαλλική