Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τους απογόνους του Λόρδου Τόμας Κόχραν (Thomas Alexander Cochrane, Earl of Dundonald, 1775-1860) και των Εθνικών Αρχείων της Σκωτίας (National Records of Scotland), στο Εδιμβούργο, αναλαμβάνει το έργο της ψηφιοποίησης και δημοσίευσης του ελληνικού μέρους του Αρχείου του, το οποίο έχει μείνει σφραγισμένο από τον θάνατό του μέχρι σήμερα.  

Ο Λόρδος Κόχραν ήταν Βρετανός αξιωματικός του ναυτικού και φιλέλληνας. Διατέλεσε αρχηγός του ελληνικού στόλου στη θέση του Ανδρέα Μιαούλη, καθώς του ζητήθηκε από τους Έλληνες να βοηθήσει, λόγω της καλής του φήμης στα στρατιωτικά και ναυτικά ζητήματα.

Την επίβλεψη του έργου, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, αναλαμβάνει η Δρ. Κατερίνα Γαλάνη και ο Δρ. Κωνσταντίνος Θανασάκης, ιστορικοί. Η ανάρτηση του αρχείου θα γίνει στον ειδικό ιστότοπο των ψηφιακών αρχείων του Ιδρύματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr