Βαγγέλης Σακκάτος

Ο Βαγγέλης Σακκάτος (1930) γεννήθηκε στο Νιοχώρι του Καλού Όρους της Κεφαλονιάς. Εκεί και στο διπλανό χωριό της μάνας του, τα Κομητάτα, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Μετά τη σφαγή των Ιταλών από τη Βέρμαχτ, το Σεπτέμβρη του 1943, πήρε μέρος στα Αετόπουλα του ΕΑΜ. Αργότερα βρέθηκε και έζησε στην Ιθάκη μέχρι το τέλος του πολέμου και από το 1945 ως το 1960 στην Αθήνα, όπου εργαζόμενος φοίτησε σε νυχτερινό Γυμνάσιο. Μετείχε στο αριστερό κίνημα, φυλακίστηκε για πολιτικούς λόγους και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τις εκδόσεις βιβλίων. Το Σεπτέμβρη του 1960 μετανάστευσε στη Δυτική Γερμανία, ύστερα από καταδρομή της Ιεράς Συνόδου εναντίον του, για έκδοση έργου του Ανατόλ Λουνατσάρσκυ περί της Ιστορίας των θρησκευμάτων. Εκεί έζησε 32 χρόνια (1960-1992), από τα οποία 8 ως πολιτικό πρόσφυγας με ακυρωμένο διαβατήριο (1966-1974), εργαζόμενος ως μηχανουργός, στέλεχος του Συνδικάτου Μετάλλου (IG-METALL) επί 25 χρόνια και ως δημοσιογράφος (Deutsche Welle, «Μεταναστευτικά Νέα» της Βόννης κ.λπ.). Υπήρξε μέλος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων (DJU), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ) και της Ομοσπονδίας Γερμανών Συγγραφέων (VDS), του Συνδικάτου ΜΜΕ (IG-MEDIEN), σήμερα VER.DI (Σύνδεσμος Συνδικάτων Παροχής Υπηρεσιών), μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ένωσης Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου του Εξωτερικού, όπως και τ. πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Μελέτης Ελληνικής Σύγχρονης Ιστορίας (ΙΜΕΣΙ). Στη Γερμανία έπαιξε κεντρικό ρόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη δημιουργία των Ελληνικών Κοινοτήτων και της Ομοσπονδίας τους. Ασχολήθηκε επί 32 χρόνια με τα πολιτιστικά του και καθιέρωσε τη συνεργασία τους με τα γερμανικά Λαϊκά Πανεπιστήμια (VHS) στον τομέα της λαϊκής επιμόρφωσης. Κεντρικός επίσης ήταν ο ρόλος του στον αντιδικτατορικό αγώνα, ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Αντιδικτατορικής Ένωσης Περιοχής Ρήνου-Βούππερ και Λεβερκούζεν και ως εκδότης της αντιδικτατορικής εφημερίδας «Ελληνικός Εργατικός Τύπος». Βιβλία, άρθρα του και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί, δημοσιευτεί και εκδοθεί στα ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά και αγγλικά.

 

Χρήστος Αναστασιάδης

Ο Χρήστος Αναστασιάδης (1910-1987) ήταν δημοσιογράφος, μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού αριστερού κινήματος. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και αρκετά νέος επηρεάστηκε από τις κοινωνικές θεωρίες του μαρξισμού παίρνοντας ενεργό μέρος στο φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Στο πρόγραμμα του τροτσκισμού και της 4ης Διεθνούς αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του. Υπήρξε βασικός συνεργάτης του Παντελή Πουλιόπουλου και από το 1946 μέλος του ΚΔΚΕ, το οποίο μετά την πτώση της χούντας μετονομάστηκε σε ΟΚΔΕ. Η πολιτική αρθρογραφία του και το μεταφραστικό έργο του (κυρίως από τα γαλλικά) ήταν πολύ πλούσια και σημαντικά. Ο Χ. Αναστασιάδης εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος (διορθωτής) στο «Βήμα».

 

Η Βιβλιοθήκη

Πρόκειται για μια μεγάλη και σημαντική συλλογή βιβλίων που αφορούν το ελληνικό -και όχι μόνο- αριστερό κίνημα. Συναντάμε βιβλία για την Κατοχή και την Αντίσταση, τη θεωρία του μαρξισμού, την ιστορία του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα αλλά και την Αμερική. Επίσης, σημαντικό μέρος της συλλογής καλύπτεται από βιβλία ιστορίας των Η.Π.Α., ενώ αρκετά μεγάλη είναι και η συλλογή περιοδικών και εφημερίδων. Πιο συγκεκριμένα, η συλλογή του Χ. Αναστασιάδη αποτελείται από μεγάλο αριθμό βιβλίων, ελληνικών, αγγλικών και γαλλικών, που αφορούν το παγκόσμιο κομμουνιστικό (τροτσκιστικό κίνημα), την ιστορία, τη λογοτεχνία και τις καλές τέχνες στην Ελλάδα και στον κόσμο. Η συλλογή του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολόπουλου είναι πλουσιότατη, ελληνική και αγγλική, και αποτελείται από μαρξιστικά και λογοτεχνικά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες, καθώς και πλήθος βιβλίων για την ιστορία των Η.Π.Α. Περιλαμβάνει επίσης ελληνοαμερικανικά αριστερά έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, όπως το «Εμπρός», όργανο του ελληνικού τμήματος του αμερικάνικου ΚΚ από το 1918, άλλα παρεμφερή έντυπα, όπως και σειρές των ελληνικών εφημερίδων «Ριζοσπάστη» και «Αυγής», που υπήρξε επί δεκαετίες ανταποκριτής και συνεργάτης τους στη Νέα Υόρκη καις τις ΗΠΑ.

 

Το Αρχείο

Το Αρχείο του Βαγγέλη Σακκάτου αποτελείται από συλλογές με τα ακόλουθα θέματα:

 1. Το εκδοτικό, δημοσιογραφικό και λογοτεχνικό έργο του δωρητή.
 2. Τις Ελληνικές Κοινότητες Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου και την Ομοσπονδία τους (ΟΕΚ), 1960-1963.
 3. Τις Ελληνικές Αντιδικτατορικές Επιτροπές Εξωτερικού. Κεντρικό Συμβούλιο (1967-1974).
 4. Τις Ελληνικές Αντιδικτατορικές Επιτροπές Δυτικής Γερμανίας και Δυτικού Βερολίνου (Α.Ε./Π.Α.Ε.) – συντονιστικό Συμβούλιο.
 5. Τις Ελληνικές Αντιδικτατορικές Επιτροπές άλλων χωρών.
 6. Τις Ελληνοξενικές Επιτροπές Αλληλεγγύης άλλων χωρών (Γερμανίας, Γαλλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Σκανδιναβικών χωρών, ΕΣΣΔ, άλλων χωρών της Αν. Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά κ.λπ.).
 7. Έντυπα Αντιδικτατορικών Επιτροπών στα ελληνικά και άλλες γλώσσες.
 8. Το Γερμανικό Εργατικό-Συνδικαλιστικό Κίνημα: DGB, IG-METALL, IG-STEIN BAU UND ERDE, IG-MEDIEN.
 9. Το Τροτσκιστικό Κίνημα / 4η Διεθνής (ελληνικό, γερμανικό, διεθνές) και σχετικά μ’ αυτό κείμενα, έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες στα ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά και διάφορες άλλες γλώσσες, αλληλογραφία, ανακοινώσεις, προκηρύξεις, αφίσες κ.λπ.
 10. Έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού και άλλων οργανώσεων του Ελληνικού Αριστερού Κινήματος και χώρου, εσωτερικού και εξωτερικού.
 11. Ο ελληνικός «παράνομος» αντιδικτατορικός τύπος εσωτερικού του ΚΔΚΕ / 4η Διεθνής, του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Πατριωτικού Μετώπου και άλλων «παράνομων» αντιδικτατορικών οργανώσεων.
 12. Το Συνδικαλιστικό Κίνημα των Ελλήνων οικοδόμων. Κατάλοιπα Κλεάνθη Δεπαπή (1907-1986).
 13. Αρχείο Γιώργου Δενδρινού. Έργα και κείμενα του συγγραφέα (1904-1938) και τυπωμένα βιβλία του.
 14. Φωτογραφικά και πολλά άλλα υλικά που θα ονομαστούν κατά την καταγραφή.