
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών (CASS) και με τη στήριξη της China Daily, της μεγαλύτερης αγγλόφωνης εφημερίδας στην Κίνα διοργάνωσε το Συνέδριο “Greece-China relations and the Belt and Road Initiative”, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς).
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η προώθηση των ακαδημαϊκών και επιστημονικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για μια υψηλού επιπέδου, ουσιαστική και αειφόρο διμερή συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road, και η σφυρηλάτηση στενότερων σχέσεων για την ευημερία της Ελλάδας, της Κίνας και ολόκληρου του κόσμου.
Στο Συνέδριο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες και επιστήμονες από τις δύο χώρες και στις εργασίες του αναλύθηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία Belt and Road και στην οικονομική διασύνδεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η προώθηση της έρευνας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο κ. Πάνος Λασκαρίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο κ. Zhou Shuchun, εκδότης και αρχισυντάκτης της China Daily, ο κ. Yu Zenggang, Διευθύνων Σύμβουλος της COSCO Ελλάδας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Κουμουτσάκος. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι σημαντικές ομιλίες της Πρέσβεως της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα κ. Zhang Qiyue, του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Πρόεδρου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS) κ. Xie Fuzhan. Συντονιστής ήταν ο Δρ. Wang Lei, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Διεθνούς Συνεργασίας (CASS).
Για το θέμα της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας μίλησε ο Δρ. Θανάσης Ντόκος, Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ο Καθηγητής Chen Xingcan, Γενικός Διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, η Επίκουρη Καθηγήτρια Περιφερειακής Οικονομικής Ανάπτυξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Στέλλα Κωστοπούλου, ο κ. Plamen Tonchev, επικεφαλής του Τμήματος Ασιατικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ο Καθηγητής Liu Zuokui, Γενικός Γραμματέας του «17+1 Think Tanks Network». Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής Zhang Haiyan, Διευθυντής του NEOMA Confucius Institute for Business.
Οι προοπτικές και το μέλλον της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας αποτέλεσαν το θέμα συζήτησης με συντονιστή τον Καθηγητή Αιμίλιο Αυγουλέα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Στο πάνελ συμμετείχε ο κ. Πέτρος Δούκας, Δήμαρχος Σπάρτης και πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Καθηγητής Yao Zhizhong, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομίας και Πολιτικής (CASS), ο Καθηγητής Ding Chun, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fu Dan, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Λάβδας του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και ο Καθηγητής Zhao Chen, Επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Διεθνών Σχέσεων (CASS).
Σημαντική ενότητα του συνεδρίου αποτέλεσε το θέμα της πολιτιστικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Στη συζήτηση αυτή συμμετείχε ο Καθηγητής Liu Huawen, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου (CASS), ο Καθηγητής Wang Yao, Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Πράσινης Οικονομίας του Κεντρικού Πανεπιστημίου Οικονομίας και Οικονομικών, η Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) Αντωνία Ζερβάκη, ο κ. Yin Yali, Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ξένων Σπουδών του Πεκίνου και η Καθηγήτρια Σοφία Καϊτατζή-Whitlock στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η Δρ. Έλενα Κόρκα, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τις παρατηρήσεις του Δρος Tian Dewen, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών και Αντιπρόεδρου του «17+1 Think Tanks Network» και του Αντιναύαρχου (ε.α.) Κωνσταντίνου Μαζαράκη Αινιάνος, Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε το βιβλίο «The Comprehensive Strategic Partnership between China and Greece», η νέα έκδοση του Κινεζικού Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών.