Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ξεκινάει μία νέα προσπάθεια με στόχο να φέρει το ταξίδι μέσα στο σπίτι μας! Ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα ψηφιοποιούμε τεκμήρια από τις ειδικές συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης μας, τα οποία δεν είναι ήδη διαθέσιμα, και τα προσφέρουμε στο κοινό δωρεάν.

Η δημιουργία της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης μας αρχίζει με ένα βιβλίο από την πλούσια περιηγητική συλλογή του Ιδρύματος με έναν σύντομο τουριστικό οδηγό της Κωνσταντινούπολης (36 σελ., διαστ. 9,4 x 14,7 εκ.). Ο οδηγός αυτός αποτελεί μέρος της σειράς Les capitales de l’Europe, promenades pittoresques του Charles Malo, η οποία εκδόθηκε στο Παρίσι γύρω στο 1830. Σκοπός της έκδοσης δεν είναι να περιγράψει τη Βασιλεύουσα με κάθε λεπτομέρεια. Επιθυμία του συγγραφέα είναι να μεταφέρει στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα της οθωμανικής πρωτεύουσας, αλλά και να απαντήσει σε πρωτότυπα ερωτήματα για τα δρομάκια της Κωνσταντινούπολης, τον ούριο άνεμο της Άνοιξης κ.ά.

Απηχώντας της τάση της εποχής του για “μαζικό τουρισμό”, ο οδηγός αυτός θα μας ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη μιας άλλης εποχής, πάντα μοναδικής και μαγευτικής…

Υλικό