Τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε στη Δανειστική Βιβλιοθήκη ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ, του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η Τελετή Απονομής του 3ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Γιώργος Ν. Κάρτερ».

Η Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε ομόφωνα, στη Συμέωνη Γιαννάτου για ποιητική συλλογή χωρίς τίτλο.

Το Βραβείο απονεμήθηκε εξ ημισείας ομόφωνα στην Ελένη Ζαφειροπούλου για την ποιητική συλλογή «Ζεστός Υδράργυρος και Χάλκινα Μπισκότα και στον Νικόλαο Κουτσοδόντη για την ποιητική συλλογή «Φώτα Πορείας».

Το σκεπτικό της βράβευσης ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Κώστας Παπαγεωργίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε «Διαβάζοντας τα ποιήματα των συμμετεχόντων στον εφετινό διαγωνισμό, η Κριτική Επιτροπή κατέληξε στην ιδιαιτέρως ευχάριστη διαπίστωση που έχει να κάνει με την ασυνήθιστα υψηλή ποιότητα αρκετών συμμετοχών με άλλα λόγια με μίαν ανέλπιστη υπερίσχυση της ποιότητας σε βάρος της ποσότητας, γεγονός εκτός των άλλων αυξητικό της ευθύνης των μελών της επιτροπής».

[….] Για την ποίηση της Συμεώνης Γιαννάτου ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε «η ποίησή της είναι ποίηση νεανική, στιγμές, στιγμές γραμμένη εν θερμώ, συχνά διεμβολισμένη από έναν οξύτατο, απολύτων προσωπικό. Ιδιότυπο κοινωνικό προβληματισμό».

Για την Ελένη Ζαφειροπούλου ανέφερε ότι «είναι μια ποίηση άλλοτε άμεσα και άλλοτε έμμεσα πλην σαφώς κοινωνική αλλά ιδιοτύπως κοινωνική κι αυτό γιατί η ποιήτρια δεν παύει να λοξοκοιτάει, ακόμα και όταν μνημονεύει σημαντικές ιστορικές ή κοινωνικού ενδιαφέροντος καταστάσεις ή συμβάντα, το διάσπαρτο, σαν σε κομμάτια σπασμένου καθρέφτη, αποτυπωμένο είδωλό της». Για την ποίηση του Νικόλαου Κουτσοδότνη είπε χαρακτηριστικά ότι «η ποίησή του είναι κυρίως ποίηση αφηγηματική. Στις διαστάσεις της ο ποιητής , γνώστης των σύγχρονων ποιητικών προβληματικών και δεδομένων, χρησιμοποιεί με επιτυχία όλα τα αθέμιτα μέσα, προκειμένου να σκηνοθετήσει και να σκηνογραφήσει μια άλλη εποχή, έναν κόσμο ολόκληρο με ήρωες πρόσωπα υπαρκτά και ονόματα ιδιαιτέρως φορτισμένα».

Στη διάρκεια της εκδήλωσής οι διακριθέντες διάβασαν ποιήματα από τις συλλογές τους

Τα Μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν οι:

Αλέξα Αποστολάκη, Διευθύντρια εκδόσεων Καλειδοσκόπιο

Κώστας Παπαγεωργίου, Ποιητής, Κριτικός λογοτεχνίας

Τιτίκα Δημητρούλια, Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Κριτικός λογοτεχνίας, Διευθύντρια ΕΣΔΔ