Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προκήρυξε τον 2ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη Μαριλένας Λασκαρίδη για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας, για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

O διαγωνισμός εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων και αθλοθετήθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με στόχο να ενθαρρύνει την έκφραση, την καλλιέργεια της συγγραφικής ικανότητας των εφήβων, αλλά κυρίως να δημιουργήσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Δικαίωμα συμμετοχής είχαν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και των αναγνωρισμένων από το Υπουργείο Παιδείας Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας.

Ο 2ος  Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Πρωτόλειου Διηγήματος ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έληξε  την 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Κατατέθηκαν και αποσφραγίστηκαν συνολικά 13 φάκελοι21 συμμετοχές εκ των οποίων 9 ανήκουν σε μαθητές Γυμνασίου και 12 σε μαθητές Λυκείου.

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, στις 13.00 (ώρα Ελλάδος) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος «ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού, περιόδου 2020 – 2021.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι από τις Πρεσβείες της Αλβανίας, Γερμανίας και Κύπρου.

Συγκεκριμένα την εκδήλωση χαιρέτησαν οι κ. Joana Zhonga, diplomat – second secretary από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Ελλάδα, Sonja Bonhet, σύμβουλος τύπου και πολιτιστικών θεμάτων από την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα και Τάκης Βοϊλας, μορφωτικός λειτουργός από την πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα.

 Την εκδήλωση χαιρέτησε η Διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Καλή Κυπαρίσση.

Το σκεπτικό των βραβεύσεων της Κριτικής Επιτροπής παρουσίασε στην τελετή η Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βίκυ Πάτσιου, καθηγήτρια ΕΚΠΑ, η οποία ανακοίνωσε και τα βραβεία.

Συγκεκριμένα:

ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ:

ΒΡΑΒΕΙΑ:

1ο Βραβείο  απονέμεται, ομόφωνα, στη Γαβριέλα Σεβλίδου, μαθήτρια της Β΄ τάξης Γυμνασίου του Ελληνικού Σχολείου Ντύσσελντορφ για το διήγημά της με τίτλο: «Ένας πρίγκιπας για τη Γαλήνη».

2ο Βραβείο  απονέμεται, ομόφωνα, στη Γεωργία Μυριούνη, μαθήτρια της Α΄ τάξης Γυμνασίου του Ελληνικού Σχολείου Ντύσσελντορφ για το διήγημά της με τίτλο: «Μια περιπέτεια σαν όνειρο».

3ο Βραβείο απονέμεται, ομόφωνα, στην Έλλη Οικονόμου  – Πέτροβιτς, μαθήτρια  της Α΄ τάξης Γυμνασίου του Ελληνικού Σχολείου  Ντύσσελντορφ για το διήγημά της με τίτλο:  «Πέρα από τον κώδικα».

ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ:

ΒΡΑΒΕΙΑ:

1ο Βραβείο  απονέμεται, ομόφωνα, στη Δαμιανή Κουμενή, μαθήτρια της Β΄ τάξης του Παγκύπριου  Λυκείου Λάρνακας  για το διήγημά της με τίτλο: «Με δανεικά φτερά»

2ο Βραβείο απονέμεται, ομόφωνα, στον Συμεών – Σταύρο Κονιάρη, μαθητή της Β΄ τάξης Λυκείου του Ελληνικού Σχολείου Ντόρτμουντ  για το διήγημά του με τίτλο : «Έρως ανίκατε μάχαν»

3ο Βραβείο απονέμεται, ομόφωνα, στην Άμπρα Ντάϊκο, μαθήτρια  της Α΄  τάξης Λυκείου του Κολλεγίου ΠΛΑΤΩΝ Κορυτσάς  για το διήγημά της με τίτλο: «Η μνήμη που σκοτώνει»

Οι  μαθητές που διακρίθηκαν διάβασαν απόσπασμα από το κείμενό τους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί, διευθυντές από  όλα τα σχολεία του εξωτερικού που έλαβαν μέρος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, μέλη της Κριτικής Επιτροπής, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας καθώς και φίλοι του Ιδρύματος.

Το βίντεο της τελετής απονομής των βραβείων του 2ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Πρωτόλειου Διηγήματος «ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» για ελληνικά σχολεία του εξωτερικού έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://youtu.be/33u5N5PGasA

Τα βραβευθέντα κείμενα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος.

Συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και  γονείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας. 

Υλικό