Η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη» είναι ένα ζωντανό κύτταρο γνώσης, εκπαίδευσης και πολιτισμού στο κέντρο του Πειραιά και στεγάζεται σε έναν χώρο ανοικτό και φιλικό για όλους, φιλοδοξώντας να καλύψει στον μέγιστο βαθμό τις πολλές και διαφορετικές ανάγκες του κοινού του Πειραιά.

Αποστολή της είναι να προσφέρει πρόσβαση στη γνώση, να αναπτύξει τη φιλαναγνωσία και να βοηθήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πλαίσιο της δράσης για την προώθηση των σκοπών της, παρέχει μια σειρά προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες, τα οποία προσφέρονται δωρεάν σε όλους.

Για τα προγράμματα για παιδιά που προσφέρθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, πατήστε εδώ.

Για τα προγράμματα για ενήλικες που προσφέρθηκαν για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, πατήστε εδώ.

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη βρίσκεται στο επταώροφο κτίριο της οδού Κουντουριώτου 173 και λειτουργεί με μέλη.

Μέλος της Βιβλιοθήκης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για τις συλλογές και τις υπηρεσίες της, ανεξαρτήτως ηλικίας και τόπου κατοικίας.

Ακολουθείται μια σύντομη διαδικασία εγγραφής, κατά την οποία ο ενδιαφερόμενος οφείλει να δώσει τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας και αποκτά κάρτα μέλους και δυνατότητα χρήσης των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης.

Το δανειστικό τμήμα είναι προσβάσιμο στα μέλη, που μπορούν να περιηγηθούν στα βιβλιοστάσια και να επιλέξουν τα βιβλία που θα δανειστούν. Φυσικά, μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων, ενώ ακόμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη μηχανή αναζήτησης του website.

Η δανειστική συλλογή είναι τοποθετημένη στα ράφια θεματικά και καλύπτει -κατά το δυνατόν- όλους τους βασικούς τομείς της γνώσης. Πρόκειται για περίπου 35.000 τίτλους βιβλίων που έχουν περιέλθει στη συλλογή της Βιβλιοθήκης, στην αρχή κυρίως από δωρεές μελών και φίλων αλλά και από αγορές υλικού.

Τα μέλη μπορούν να δανείζονται μέχρι 3 βιβλία τη φορά και να τα έχουν στην κατοχή τους για 15 ημέρες. Υπάρχει η δυνατότητα ανανέωσης της προθεσμίας δανεισμού για άλλες 15 ημέρες, εφόσον τα βιβλία δεν έχουν ζητηθεί από άλλο μέλος. Μπορεί ακόμα να γίνει κράτηση σε βιβλίο που είναι χρεωμένο και το μέλος που έκανε την κράτηση να ειδοποιηθεί τηλεφωνικά από τους βιβλιοθηκονόμους.

Στον κανονισμό της Βιβλιοθήκης εξηγούνται αναλυτικά τα δικαιώματα των μελών καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με το δανεισμό, τις δωρεές κ.ά.

Μέρος της συλλογής είναι και το Πληροφοριακό υλικό. Πρόκειται για εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, πολυτελή λευκώματα και γενικότερα υλικό που δεν δανείζεται.

Τα μέλη μπορούν να μελετούν το εν λόγω υλικό στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, ενώ δίνεται και η δυνατότητα φωτοτύπησης ή φωτογράφισης μέρους του υλικού.

Η αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών είναι διαθέσιμη για όλα τα μέλη, με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Βεβαίως υπάρχει και ασύρματο δίκτυο (wifi) σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη να φέρουν και να δουλέψουν στον δικό τους Η/Υ.

Για επιτόπια μελέτη του υλικού της βιβλιοθήκης υπάρχουν χώροι αναγνωστηρίου, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί εντευκτήριο.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-20.00, Σάββατο: 10.00-14.00

(ισχύει διαφορετικό ωράριο στις εορταστικές περιόδους και κατά τη θερινή περίοδο)

Λειτουργία και χώροι Δανειστικής Βιβλιοθήκης

Εγγραφή μέλους στη Δανειστική Βιβλιοθήκη

Aναζήτηση βιβλίων στη Δανειστική Βιβλιοθήκη

Αναζήτηση βιβλίων στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου City LLM (στεγάζεται στη Δανειστική Βιβλιοθήκη)

Θα ήθελα η Βιβλιοθήκη να είχε το βιβλίο….