Ημερομηνία
17-ΟΚΤ-2011
Συνοπτική Περιγραφή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑÏΚΟΣ, «ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ»

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Στάικος, Αρχιτέκτονας, Ιστορικός του Βιβλίου
Ημερομηνία: Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011
Χώρος: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

Τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 19.00, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» εγκαινίασε την περίοδο των εκδηλώσεών του για την ακαδημαϊκή χρονιά 2011-2012 με την ομιλία του Αρχιτέκτονα και Ιστορικού του Βιβλίου Κωνσταντίνου Στάικου με θέμα: «Το Σκεπτικό της Συγκρότησης της Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλη και η Τύχη της».

Ο Κωνσταντίνος Στάικος παρέθεσε βιογραφικά στοιχεία του Αριστοτέλη, χρησιμοποιώντας τα ως βασικούς «σταθμούς» για την ανάδειξη της πορείας του μεγάλου φιλοσόφου, τόσο στο πλαίσιο της προσωπικής ιδεολογίας όσο και σε αυτό της ανεκτίμητης για τη διεθνή γραμματεία δημιουργίας του. Μέσω της εξιστόρησης αυτής, δόθηκε στο κοινό η ευκαιρία να παρακολουθήσει τη διαμόρφωση και εξέλιξη της Αριστοτέλειας δράσης και φιλοσοφίας. Στο τέλος της ομιλίας ο κ. Στάικος κάλεσε την κ. Δημουλά να απαγγείλει το μοναδικό ποίημα του Αριστοτέλη «Προς τον Ερμία».

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Μαριλένα Λασκαρίδου, ενώ ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης μίλησε για τις δραστηριότητες του Ιδρύματος. 

Με αφορμή την ομιλία του κ. Στάικου οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στη ναυτική συλλογή του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», η οποία περιλαμβάνει παλαιούς και σπάνιους χάρτες και ναυτικά αντικείμενα. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν Ακαδημαϊκοί και Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι, σύσσωμη η Επιστημονική Επιτροπή του Ιδρύματος, Εκπρόσωποι Υπουργείων, Εκπαιδευτικοί, Καλλιτέχνες, Μαθητές και Φίλοι του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».