Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κάνει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθειά του να καταστήσει τον Ελληνικό Πολιτισμό προσιτό στο ευρύ κοινό μέσα από τα τεκμήρια των βιβλιοθηκών του.  Το ToposText© είναι ένα εργαλείο που καθιστά τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας πιο προσιτά στους μελετητές, στους φοιτητές και στους σύγχρονους περιηγητές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν σαφή γνώση του γεωγραφικού χώρου στον οποίο έζησαν οι αρχαίοι Έλληνες. Συνδυάζει μια μεγάλη βιβλιοθήκη ψηφιακών εκδόσεων των βασικών κειμένων της ελληνικής και λατινικής γραμματείας που ασχολούνται με την αρχαία Ελλάδα, η οποία συνδέεται με ένα διαδραστικό χάρτη στον οποίο εμφανίζονται με μεγάλη γεωγραφική ακρίβεια τα μέρη τα οποία αναφέρονται στα αρχαία κείμενα. Τα κείμενα είναι σε αγγλική μετάφραση, πολλά με συνδέσμους προς το πρωτότυπο ελληνικό. Στο χάρτη βρίσκονται πάνω από 5.500 γεωγραφικές τοποθεσίες του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Επιλέγοντας κάποιο γεωγραφικό τόπο, ο χρήστης οδηγείται να διαβάσει τις αρχαίες πηγές όπου οι τόποι αυτοί αναφέρονται. Αντίστροφα, ο αναγνώστης οποιουδήποτε αρχαίου κειμένου, καθώς διαβάζει κάποιο από τα 557 κείμενα που περιλαμβάνονται στο ToposText©, βλέπει δίπλα στο κείμενο, σε χάρτη google, κάθε γεωγραφικό τόπο στον οποίο αναφέρεται ο εκάστοτε συγγραφέας.

Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε από τον υπολογιστή σας την νέα ιστοσελίδα μας, ToposText.org. Η εφαρμογή προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα και είναι διαθέσιμη χωρίς χρέωση για λειτουργικά iOS και Android. Λειτουργεί ακόμα και off-line, καθώς τα κείμενα και ένας βασικός χάρτης είναι αποθηκευμένα στη συσκευή του χρήστη. Έτσι μπορείτε να πλοηγηθείτε σε χώρους και μουσεία με συντεταγμένες ακρίβειας λίγων μέτρων. Διαβάστε σύντομες περιγραφές για τους τόπους που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς και ακολουθήστε, σε σύνδεση με τους χάρτες, απεικονίσεις του κάθε χώρου και οδηγίες πλοήγησης προς αυτόν είτε από την ιστοσελίδα ToposText.org είτε από το iPad σας, κατεβάζοντας από το App Store την εφαρμογή ToposText©.

Η βάση δεδομένων ToposText© των κειμένων και των θέσεων σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τον Brady Kiesling, ανώτερο συνεργάτη και μέλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και ως εφαρμογή υλοποιείται από την εταιρεία λογισμικού Pavla Α.Ε με έδρα την Αθήνα, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Τον Φεβρουάριο του 2017 το ToposText© τιμήθηκε με μια σημαντική διεθνή διάκριση: κατέκτησε την πρώτη θέση στα «Digital Humanities Awards 2016» στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement).