Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη «Βιβλιοεργαστήριο: Το βιβλίο, ένας φίλος που επιλέγω» ολοκληρώθηκε με επιτυχία για τρίτη συνεχή χρονιά. 14 σχολεία από όλη την Ελλάδα, 464 μαθητές και μια ανεξάντλητη ποικιλία δημιουργικών δράσεων είναι ο απολογισμός των φετινών συμμετοχών. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν τα βιβλία που επέλεξαν και τα ανέδειξαν σε πηγή έμπνευσης για τις δικές τους εξερευνήσεις στη λογοτεχνία, τις τέχνες, την εναλλακτική μάθηση, το παιχνίδι.

Λογοτεχνικές και ερευνητικές εργασίες, δραματοποιήσεις και αυτοσχεδιασμοί, ηλεκτρονικές παρουσιάσεις και οπτικοποιήσεις, κατασκευές παιχνιδιών, εικαστικές δημιουργίες εξωφύλλων και εικονογράφησης, ποιήματα και τραγούδια εμπνευσμένα από τα βιβλία και τους ήρωές τους, αλλά και η οργάνωση παρουσιάσεων σε άλλες τάξεις είναι μερικές μόνο από τις δράσεις που οι μαθητές μοιράστηκαν μαζί μας.

Το Ίδρυμα Λασκαρίδη ενίσχυσε με την προσφορά βιβλίων όλες τις βιβλιοθήκες των σχολείων που συμμετείχαν, παράλληλα με την εποπτεία της εξέλιξης του προγράμματος σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και την επικοινωνία με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Επιλογή από το σύνολο των δραστηριοτήτων κάθε ομάδας παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Λασκαρίδη. Δυναμική υπήρξε η συμμετοχή σχολείων της περιφέρειας, που ήρθαν κοντά μας μέσω skype.

Το 1ο Δημοτικό Καλυθιών Ρόδου και το Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων βραβεύτηκαν για την εξαιρετική τους συμμετοχή.

Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα σχολεία:

Δημοτικό Σχολείο Καμαρίου, 1ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης, 1ο Δημοτικό Καλυθίων Ρόδου, 2ο Δημοτικό Δράμας, Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Καραχάλιου, Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Γυμνάσιο Καπανδριτίου, Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά, Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου, 1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, 2ο Γυμνάσιο Καστοριάς, 2ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου, 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και 6ο Γυμνάσιο Καβάλας.

Ευχαριστούμε θερμά τους συγγραφείς Ελένη Δικαίου, Βαγγέλη Ηλιόπουλο, Θοδωρή Κούκια, Βασίλη Παπαθεοδώρου, Ελένη Σβορώνου και Γρηγόρη Χαλιακόπουλο, καθώς και την ψυχολόγο Κατερίνα Σοφιανοπούλου, που στήριξαν με τη φυσική ή και διαδικτυακή παρουσία τους τις παρουσιάσεις των μαθητών.

Επισυνάπτεται ο αναλυτικός απολογισμός και το σκεπτικό βράβευσης, καθώς και ενδεικτικό υλικό από τις εικαστικές δημιουργίες των μαθητών.

 

Η ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιβλιοεργαστήριο»:

Άννα Κατρά-Πυλαρινού, Φιλόλογος, MSc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, τ. Υπεύθυνη Σχολικής βιβλιοθήκης – Εισηγήτρια

Κλεοπάτρα Κυρτάτα, Φιλόλογος, ΜΑ Classics – Υπεύθυνη επικοινωνίας

Παναγιώτα Δεδετζή, Βιβλιοθηκονόμος

 

                                                                                 

Υλικό