Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση της Βιβλιοθήκης και του αρχείου του επιφανούς Έλληνα φιλοσόφου, Ακαδημαϊκού, Καθηγητή της Φιλοσοφίας, πρώτα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννου Ν. Θεοδωρακοπούλου, Διδάκτορα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, ύστερα από την ευγενική προσφορά της οικογένειάς του, Στράτη Στρατήγη, γαμπρού του, συζύγου της κόρης του Ελένης και της Δέσποινας Στρατήγη, εγγονής του.
Ως γνωστόν ο ίδιος είχε ιδρύσει το 1975 την «Ελευθέρα Σχολή Φιλοσοφίας «Ο Πλήθων» Ι. Ν. Θεοδωρακοπούλου» στη Σπάρτη, απ’ όπου και καταγόταν, σε ένα ιδιόκτητο κτήριο, το πρώην αρχοντικό της οικογενείας Φικιώρη στη Μαγούλα του δήμου Μυστρά, το οποίο απέκτησε για τον σκοπό αυτό. Τη διηύθυνε από τότε συνεχίζοντας να διδάσκει από εκεί φιλοσοφία σε Κύκλους Μαθημάτων και διοργανώνοντας Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδριαμέχρι τον θάνατό του το 1981. Τη λειτουργία της Ελευθέρας Σχολής Φιλοσοφίας «Ο Πλήθων» ανέλαβαν μετά τον θάνατό του οι κόρες του Φανή Θεοδωρακοπούλου και Ελένη Στρατήγη, η οποία όμως πέθανε πρόωρα το 1997. Έκτοτε ανέλαβε η εγγονή του Δέσποινα. Για την πορεία του έργου της Σχολής αποφασιστική υπήρξε και παραμένει η συμβολή της Ακαδημίας Αθηνών, τιμώντας τη μνήμη του παλαιού μέλους, Προέδρου και Γεν. Γραμματέως της.
Η προσφορά του Ιωάννου Ν. Θεοδωρακοπούλου στο χώρο των γραμμάτων και της επιστήμης είναι πολύπλευρη και παραμένει απολύτως αισθητή στην εποχή μας. Από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της  ελληνικής φιλοσοφίας,συνεχιστής της Πλατωνικής σκέψης και από τους σημαντικότερους, αναγνωρισμένους και στο εξωτερικό αναλυτές της , αλλά και διακεκριμένο μελετητή του νέου Ελληνισμού, τιμήθηκε με μεγάλες επιστημονικές διακρίσεις εντός και εκτός Ελλάδος, και με τη θέση του Υπουργού Παιδείας σε δύο υπηρεσιακές κυβερνήσεις.
Τα δωρούμενα στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» είναι η προσωπική βιβλιοθήκη και το αρχείο του Καθηγητή, που μεταφέρθηκαν μετά τον θάνατό από την Αθήνα στη Σπάρτη, όπου το μεν σημαντικότερο μέρος της Βιβλιοθήκης καταλογογραφήθηκε, με τη μέριμνα της διευθύντριας κ. Ελένης Τζανετάκου-Τζινιέρη από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σπάρτης το δε αρχείο καταγράφηκε και αρχειοθετήθηκε από τα ΓΑΚ Λακωνίας με τη μέριμνα της διευθύντριάς τους κ. Καλλιόπης Γαβαλά.
Η οικογένεια Στρατήγη πιστεύει ότι με τη δωρεά της Βιβλιοθήκης και του αρχείου τού Ιωάννου Ν. Θεοδωρακόπουλου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, εξασφαλίζεται, λόγω της άρτιας βιβλιοθηκονομικής οργανώσεώς του, η πρόσβαση σε περισσότερους αναγνώστες και μελετητές και εκπληρώνεται η επιθυμία τού σημαντικού αυτού ανθρώπου του πνεύματος, όταν ίδρυσε τη Σχολή του το 1975, να διατηρηθεί το έργο του και «να έχει βίον ίσον προς την ζωήν του Ελληνικού Έθνους».