Το πρόγραμμα 15cBookTrade είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, με βάση το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που μελετά τα στοιχεία που διαθέτουμε για τα σωζόμενα incunabula (αρχέτυπα), δηλαδή τα βιβλία του πρώτου αιώνα της τυπογραφίας, του 15ου. Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη της διάδοσης της τυπογραφίας στη Δύση.

Εκτός από την καταγραφή των δικών του αρχετύπων στη βάση δεδομένων Material Evidence in Incunabula (https://data.cerl.org/mei), το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει αναλάβει και την καταγραφή των αρχετύπων που φυλάσσονται σε βιβλιοθήκες της ελληνικής επαρχίας. Ξεκινήσαμε από την Κοζάνη και την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, επισκεφθήκαμε 4 βιβλιοθήκες στην Κρήτη και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με επισκέψεις σε βιβλιοθήκες της Θεσσαλονίκης, των Μετεώρων και του Αγίου Όρους.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής, δημιουργήσαμε το ιστολόγιο “Αρχέτυπα στις ελληνικές βιβλιοθήκες”, στο οποίο παρουσιάζουμε αναλυτικά τις επισκέψεις μας στις βιβλιοθήκες της ελληνικής περιφέρειας, προκειμένου να μοιραστούμε τη μοναδική αυτή εμπειρία με ένα ευρύτερο βιβλιοφιλικό κοινό και να αναδείξουμε τους θησαυρούς των βιβλιοθηκών αυτών.

Το νέο ιστολόγιο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: incunabulagreece.laskaridisfoundation.org