Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων καθιερώθηκε το 2003 με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Φαροφυλάκων και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία των φάρων και των υπόλοιπων ναυτικών βοηθημάτων στη ναυσιπλοΐα, αλλά και η προβολή του έργου που επιτελούν οι φαροφύλακες, συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Την ημέρα αυτή οι φάροι είναι ανοιχτοί για το κοινό, με την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων γιορτάζεται φέτος σε 350 φάρους, που ανήκουν σε 50 χώρες του κόσμου.
Φέτος για πρώτη φορά η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχει στον εορτασμό, ανοίγοντας στο ευρύ κοινό μια σειρά από φάρους σε όλη την Ελλάδα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Οι φαροφύλακες θα ξεναγούν τους επισκέπτες στους φάρους, ενώ στο πλαίσιο του εορτασμού διοργανώνονται από τοπικούς φορείς διάφορες εκδηλώσεις, όπως στο φάρο Αλεξανδρούπολης (Δήμος Αλεξανδρούπολης) και στο Παράλιο Άστρος (Όμιλος «Πυράμια»)
Στους φάρους που θα υποδεχτούν τους επισκέπτες την Κυριακή, 17 Αυγούστου συγκαταλέγονται και οι φάροι Μαλέα και Ταινάρου καθώς και ο Φάρος Ντάνα στον Πόρο, οι οποίοι αποκαταστάθηκαν πλήρως από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» το 2008, 2009 και 2011 αντίστοιχα, στην προσπάθεια διάσωσης και αποκατάστασης πολύτιμων ιστορικών μνημείων της πολιτιστικής ναυτικής μας κληρονομιάς. Η προσπάθεια αυτή συνδυάζεται και με τον χαρακτηρισμό των φάρων αυτών, που είναι ούτως ή άλλως διατηρητέα κτήρια, και ως μνημείων ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας, με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.