Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετούμε τον ποιητή, κριτικό λογοτεχνίας, φίλο και συνεργάτη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κώστα Παπαγεωργίου.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου σημαντικός ποιητής της γενιάς του ’70, στήριξε το έργο του Ιδρύματος στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ήταν ο πρώτος που οργάνωσε και υλοποίησε το Εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής και διετέλεσε Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του ποιητικού διαγωνισμού «Γιώργου Κάρτερ».

Η επί σειρά ετών συνεργασία, εξελίχθηκε σε μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας, η οποία επισφραγίστηκε με την απόφαση τού Κώστα Παπαγεωργίου να δωρίσει τη βιβλιοθήκη του στο Ίδρυμα. Ήταν ένας από τους πρώτους δωρητές που στήριξαν τη συγκρότηση της Ιστορικής Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Κώστας Παπαγεωργίου υπηρέτησε τα ελληνικά γράμματα για πάνω από 50 χρόνια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε νομικά και φιλολογία και εργάστηκε ως δικηγόρος. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή “Ποιήματα” το 1966. Από το 1985 υπήρξε στέλεχος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Από το 1982 ως το 1998 εξέδιδε και διηύθυνε το περιοδικό «Γράμματα και Τέχνες», ενώ από το 2005 έως το 2010 υπήρξε συνυπεύθυνος στην έκδοση του περιοδικού κριτικής και δοκιμίου «Κ». Επίσης στη σύνταξη των ετήσιων ομαδικών αντιδικτατορικών εκδόσεων «Κατάθεση ’73» και «Κατάθεση ’74», ενώ συνέταξε (με τον ποιητή Γιάννη Βαρβέρη) την «Ελληνική ποιητική ανθολογία θανάτου του εικοστού αιώνα» (1995). Άσκησε συστηματικά λογοτεχνική κριτική από περιοδικά και εφημερίδες. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς και με τις εφημερίδες «Βήμα», «Καθημερινή», «Αυγή», «Ελευθεροτυπία» και «Φιλελεύθερος» (Κύπρου). Δημοσίευε κείμενα κριτικής στην «Αυγή της Κυριακής» και στο ένθετο «Βιβλιοθήκη» της «Ελευθεροτυπίας». Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. Το 2001 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» για την ποιητική του συλλογή «Κλεμμένη ιστορία», το 2009 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ίδρυμα Πέτρου Χάρη) για το σύνολο του ποιητικού του έργου και το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο Νουβέλας-Διηγήματος του περιοδικού «Διαβάζω» για το αφήγημα «Νερό». Ποιήματα, μελέτες και εκτενή δοκίμιά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες, ενώ ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Νίκο Τάτση και τον Χάρη Κατσιμίχα.