Στις 3 – 7 Ιουνίου 2013, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά το διεθνές σεμινάριο της IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) με τίτλο «Preservation of Lighthouse Heritage», σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Το σεμινάριο ξεκίνησε με το επίσημο καλωσόρισμα το απόγευμα της Δευτέρας, 3 Ιουνίου στο κτήριο του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», επί των οδών 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου στο Πασαλιμάνι, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους Έλληνες διοργανωτές να καλωσορίσουν τους επισκέπτες τους στον Πειραιά και να παρουσιάσουν την εκδήλωση αυτή στους συμμετέχοντες επιστήμονες και ερευνητές καθώς και στο ευρύ κοινό. Τις επόμενες δύο μέρες του σεμιναρίου οι εργασίες έλαβαν χώρα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος στη Μαρίνα Ζέας, σε κοντινή απόσταση από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη».
Μέσα στις δύο αυτές μέρες, διεξήχθησαν οκτώ συνεδρίες με ανακοινώσεις γύρω από μια ποικιλία θεμάτων, όπως η αποκατάσταση κτηρίων, η χρήση ή και η συντήρηση των παραδοσιακών φωτιστικών μηχανημάτων και των κατοδιοπτρικών φακών τους καθώς και η επιλογή κριτηρίων για την διατήρηση των φάρων. Το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ανακοινώσεις με το γενικό τίτλο «Εναρμόνιση στην σύγχρονη κοινωνία». Προέκυψαν σημαντικές συζητήσεις για το ρόλο τον οποίο οι παραδοσιακοί φάροι θα διαδραματίσουν στο μέλλον είτε ως βοηθήματα ναυσιπλοΐας είτε ως κτήρια-σύμβολα τα οποία θα λειτουργούν ως μόνιμη υπενθύμιση της μεγάλης σημασίας τους για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς και για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ναυτικών στη διάρκεια πολλών αιώνων. Ανακοινώσεις συγκεκριμένων παραδειγμάτων περιπτωσιολογικών μελετών διασαφήνισαν τα υπό συζήτηση θέματα.
Κατά τις δύο ημέρες των ανακοινώσεων και συζητήσεων επετεύχθησαν οι στόχοι του σεμιναρίου, δηλ. προσδιορίστηκαν καλύτερες πρακτικές και στρατηγικές για την προαγωγή των στόχων της IALA ως προς τη διατήρηση της κληρονομιάς των φάρων.
Επιπλέον, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» Οργάνωσε στους χώρους του απογευματινές εκδηλώσεις με θέμα την σχέση της τέχνης και της λογοτεχνίας με τους φάρους, με εκθέσεις, εισηγήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ.
Η τεχνική επίσκεψη, η οποία συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του σεμιναρίου, ξεκίνησε με ταξίδι με πλοίο για τον Πόρο, στον Φάρο της Ντάνας. Η Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού ξενάγησε τους συνέδρους στον Φάρο και τους έδωσε πληροφορίες για την αποκατάστασή του, η οποία έγινε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το επίσημο δείπνο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί το ίδιο βράδυ στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στο Σύνταγμα, στο κέντρο της Αθήνας.
Τα κύρια συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από το σεμινάριο συγκεντρώθηκαν από την IALA και την Επιτροπή Μηχανικής, Περιβάλλοντος και Διατήρησης Παραδοσιακών Φάρων (ΕΕP).
Επιπλέον, το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» οργάνωσε στους χώρους του απογευματινές εκδηλώσεις με θέμα την σχέση της τέχνης και της λογοτεχνίας με τους φάρους, οι οποίες περιέλαβαν εκθέσεις, εισηγήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ.
Ομιλητές:
Τιτίκα Δημητρούλια, Καθηγήτρια Α. Π. Θ. Θέμα: Η στίλβουσα σιωπή των Φάρων. Οι Φάροι στη Λογοτεχνία
Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: Ο Φάρος ως μεταφορά και ως σύμβολο στις τέχνες της εικόνας. Ζωγραφική – Φωτογραφία – Κινηματογράφος