Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά απονεμήθηκαν τα βραβεία «Ευκράντη», που διοργανώνουν τα Ναυτικά Χρονικά υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων Ελλάδος. Στην κατάμεστη αίθουσα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη την Τετάρτη 18 Μαΐου, συγκεντρώθηκαν για μία ακόμη χρονιά οι πρωταγωνιστές και οι φίλοι της ελληνικής ναυτιλίας για να τιμήσουν με την παρουσία τους τους βραβευθέντες, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή των βραβείων. Η επιτροπή, η οποία αποτελείται από προσωπικότητες της ναυτιλιακής βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού τομέα, συντάκτες του ναυτιλιακού ρεπορτάζ καθώς και από βραβευθέντες προηγούμενων ετών, επέλεξε οκτώ προσωπικότητες και φορείς που διαπρέπουν στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας, αποτελώντας πρότυπα ήθους και αξιών. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 85 ετών έκδοσης του περιοδικού ταινία μικρού μήκους με θέμα την παράλληλη πορεία του περιοδικού και της γιγάντωσης της ελληνικής ναυτιλίας.

Για πρώτη φορά θεσπίστηκε ειδικό βραβείο εις μνήμην της αείμνηστης Μαριλένας Λασκαρίδου, για προσωπικότητες και φορείς που προάγουν την αριστεία στο ναυτιλιακό πολιτισμό και αποτελούν αρωγούς της ελληνικής ναυτιλιακής κληρονομιάς και παράδοσης.

201605191408356557

Τα βραβεία αναλυτικά:

 1. Το βραβείο υποστήριξης της ελληνικής ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας απονεμήθηκε στις εταιρείες Mylaki Shipping Agency Ltd και Seaven Group για την πολύπλευρη στήριξή τους στην εν γένει επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
 2. Το βραβείο κοινωνικής προσφοράς από ναυτιλιακή προσωπικότητα ή φορέα απονεμήθηκε στο Greek Orthodox Charity Organization, μία οργάνωση γυναικών της ελληνικής παροικίας του Λονδίνου, με έντονη κοινωνική προσφορά.
 3. Το βραβείο διεθνούς προβολής της ελληνικής ναυτιλίας απονεμήθηκε σε τρεις καταξιωμένους δημοσιογράφους, ανταποκριτές ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τους κκ. David Glass, Nigel Lowry και την κα. Gill Whitaker, για την επί χρόνια υποστήριξή τους στην εξωστρέφεια της ελληνικής ναυτιλίας.
 4. Το βραβείο καλύτερου Manager απονεμήθηκε στον Καπτ. Δημήτρη Ματθαίου της Arcadia Ship Management, για την γενικότερη επιτυχημένη πορεία της εταιρείας.
 5. Το βραβείο για την αρωγή στη ναυτική εκπαίδευση απονεμήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου για την πολυετή προσφορά του στα ελληνικά ναυτιλιακά γράμματα.
 6. Το βραβείο καλύτερης στρατηγικής επικοινωνίας απονεμήθηκε στον Όμιλο Φίλων Liberty για την προώθηση και προβολή του “Hellas Liberty” ως ζωντανό τμήμα της μακραίωνης ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας.
 7. Το βραβείο συνολικής προσφοράς στη ναυτιλία απονεμήθηκε στο ζεύγος Νικολάου και Αλίκης Βλασσοπούλου, με πολυετή παρουσία και προσφορά τόσο στο ναυτιλιακό στίβο όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.
 8. Το βραβείο Μαριλένας Λασκαρίδη απονεμήθηκε, σε μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, στον κ. Τάσο Ζιάσκα, εκπαιδευτικό της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος επέλεξε να υπηρετεί στο ακριτικό νησί των Αρκιών τιμώντας το λειτούργημά του, διδάσκοντας τους δύο μοναδικούς μαθητές του νησιού.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι:

 • American Bureau of Shipping (ABS)
 • MACGREGOR
 • The Marshall Islands Registry
 • Lufthansa
 • Citrus – Άρωμα μνήμης
 • Κτήμα Άλφα
Υλικό