Το  Σάββατο 9 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ. πραγματοποιήθηκε σε ζεστό και φιλικό κλίμα η  διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία ανακοινώθηκαν  τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Φιλαναγνωσίας «Ένα βιβλίο σε προσκαλεί, ένα βιβλίο σε προκαλεί!».

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έλαβαν μέρος παιδιά και έφηβοι από όλη τη χώρα, άκουσαν τις αφηγήσεις των βιβλίων 20 συγγραφέων στο κανάλι του Ιδρύματος στο Spotify, εμπνεύστηκαν και… ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις, δημιουργώντας τις δικές τους δραστηριότητες.

Οι φιλαναγνωστικές εμψυχώσεις και πρακτικές έχουν στόχο να οδηγήσουν τα παιδιά στην ανάγνωση βιβλίων από επιλογή, καλλιεργώντας περισσότερο την αισθητική τους, τη φαντασία, το συναίσθημα.

Οι δραστηριότητες των παιδιών, μάς ταξίδεψαν, μας χαροποίησαν, μας συγκίνησαν, μας απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι η πρόσκληση πρόκληση της ανάγνωσης βιβλίων μέσα από βιωματική εμπλοκή και παιγνιώδεις δραστηριότητες οδηγούν στη διασφάλιση της αγάπης για το βιβλίο.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι αγαπημένοι συγγραφείς των βιβλίων, που αφηγήθηκαν οι ίδιοι τις ιστορίες τους  Ιωάννα Αργυρού, Μυρτώ Καλοφωλιά, Λίνα Μουσιώνη, Μαρία Μπαχά, Γιώργος Παναγιωτάκης, Ματίνα Παναγιωτελίδου,  Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Αργυρώ Πιπίνη, Νίκος Πουρσανίδης, Γιάννης Ράγκος, Ελένη Σβορώνου, Φωτεινή Στεφανίδη, Ζέφη Συρίβλη, Ελένη Τασοπούλου, Αλέκα Τρίπου-Μάνου, οι οποίοι μοιράστηκαν μυστικά και εμπειρίες γραφής με τα παιδιά καθώς και η κ. Αλέξα Αποστολάκη από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αγαπημένους τους συγγραφείς και να τους θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις.

Χαιρετισμό απηύθυνε  η κ. Κατερίνα Λασκαρίδη, Αντιπρόεδρος του   Ιδρύματος και η κ. Καλή Κυπαρίσση, Διευθύντρια του Ιδρύματος.

Νικητές του διαγωνισμού είναι όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος σε αυτόν  και όλα πήραν δώρα για τη συμμετοχή τους.

Νικήτριες των ποδηλάτων όμως είναι τα κορίτσια:  Αθηνά Λυμπεροπούλου, ετών 15  και Δέσποινα  Μπούτσικου, ετών 10, οι οποίες συγκέντρωσαν τους περισσότερους πόντους και κατάφεραν να κάνουν όλες τις δραστηριότητες και για τα  20 βιβλία.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δωρεάν εργαστήριο δημιουργικής γραφής. Θα δημιουργηθούν δύο ομάδες η μια ηλικίας 7-10 ετών και η άλλη ομάδα ηλικίας 11- 16 ετών.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα διεξαχθεί και στα σχολεία των δύο βαθμίδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πληροφορίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος σύντομα.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω της ιστοσελίδας του Ιδρύματος, του Facebook, αλλά και μέσω της πλατφόρμα Zoom.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συγγραφείς και τους εκδοτικούς οίκους για τη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή τους σε αυτή τη φιλαναγνωστική δράση του Ιδρύματος,  καθώς και όλα τα παιδιά που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, αυτή την περίοδο της πανδημίας.