Στο πλαίσιο του διεθνούς έτους Σοπέν, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο πλειάδα εκδηλώσεων αφιερωμένων στον μεγάλο μουσουργό, 200 χρόνια μετά τη γέννησή του. Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχε και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με την πραγματοποίηση ειδικού αφιερώματος στον Φρειδερίκο Σοπέν.

Δίνοντας με τον τρόπο αυτό το παρόν, το Ίδρυμα παρείχε στο Ελληνικό κοινό και στην εκπαίδευση τη δυνατότητα ανακάλυψης μίας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της κλασικής μουσικής μέσω του έργου και της συνεργασίας σημαντικών επιστημόνων και καλλιτεχνών.

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2012, σε εκδήλωση της Πολωνικής πρεσβείας στην Ελλάδα, τιμήθηκαν όλοι οι Ελληνικοί φορείς που συνεισέφεραν στο διεθνές έτος Σοπέν μέσω της δραστηριότητάς τους, μεταξύ των οποίων και το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η αναγνώριση του έργου του Ιδρύματος από την Πολωνική πρεσβεία αποτελεί ιδιαιτέρως σημαντική και πολύτιμη διάκριση για το έργο όλων των συντελεστών του. Παραθέτουμε απόσπασμα από την επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας, κ. Bogdan Zdrojewski, προς την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, κ. Μαριλένα Λασκαρίδου:

«Θα ήθελα να δεχτείτε τις θερμές μου ευχαριστίες για την ενεργή σας συμμετοχή στην προώθηση και την προστασία της κληρονομιάς του Φρειδερίκου Σοπέν κατά τη διάρκεια του έτους αφιερωμένου στη 200η επέτειο της γέννησης του συνθέτη. Εύχομαι οι δεσμοί σας με τον Πολωνικό πολιτισμό να διευρύνονται και εσείς να παραμείνετε πιστή πρέσβειρα της κληρονομιάς του Σοπέν σε παγκόσμιο επίπεδο.»