Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κέντρου Κινεζικού Μελετών, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει σειρά διαλέξεων για την Κίνα. Την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά η τρίτη διάλεξη της σειράς, με τίτλο “”Xi Jinping’s Ecological civilisation?”: China at COP26 and beyond”.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Δρ. Sam Geall *, Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού China Dialogue, συνεργάτης του Ινστιτούτου Chatham House και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δρ. Κωνσταντίνος Τσιμώνης, Λέκτορας Κινεζικής Κοινωνιολογίας στο Ινστιτούτο Lau China του King’s College, στο Λονδίνο.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ο «οικολογικός πολιτισμός» έχει γίνει ένα σημαντικό σύνθημα για τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η Κίνα έχει επιδείξει έναν αξιοσημείωτο ενεργειακό μετασχηματισμό και στην εγχώρια αγορά της.  Ωστόσο, δυσκολεύεται παράλληλα να απομακρυνθεί από την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα και οι κινεζικές επιχειρήσεις, ιδιωτικές και κρατικές, έχουν βρει διέξοδο για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τις συρρικνωμένες εγχώριες αγορές,  στην παραγωγή και εξαγωγή άνθρακα στο εξωτερικό. Ο ρόλος της Κίνας στις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα έχει γίνει σημείο αντιπαράθεσης στις διεθνείς συζητήσεις για το κλίμα και το περιβάλλον. Στην ομιλία αυτή θα εξεταστούν ο αντίκτυπος, οι κινητήριες δυνάμεις και η πιθανή πορεία της ανάπτυξης της Κίνας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, από τη ρητορική σκοπιά στην πραγματικότητα.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η ηλεκτρονική εγγραφή εδώ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά, με live streaming από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος, τη σελίδα Facebook και μέσω της πλατφόρμα Zoom.

* O Δρ. Sam Geall έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και είναι επιμελητής του βιβλίου China and Environment: The Greek revolution, το οποίο εκδόθηκε από τον οίκο Zed Books το 2013. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην κλιματική και περιβαλλοντική πολιτική της Κίνας και στην παγκόσμια επιρροή της χώρας μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road.