Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με μεγάλη συμμετοχή κοινού, η εσπερίδα «Διαμορφώνοντας σχολεία φιλικά προς τον αυτισμό μέσα από τις αρχές της ΚΑΛΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ». Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορωνίδα μιας σειράς εργασιών, σεμιναρίων και εργαστηρίων μεταξύ των τριών χωρών (Αγγλία, Ιταλία, Ελλάδα), οι οποίες παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό, και έφερε κοντά ψυχολόγους, εκπαιδευτικούς γενικής και ειδικής αγωγής, γονείς, ενήλικες με αυτισμό και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο κοινό.

Την εσπερίδα άνοιξε η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Κατερίνα Λασκαρίδη, ψυχολόγος ειδικευμένη στην Ειδική Αγωγή, η οποία παρουσίασε στο κοινό μια συνολική θεώρηση του Προγράμματος  Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό. Η κα Λασκαρίδη, επιστημονική υπεύθυνη και επικεφαλής ομάδας ειδικών για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα, μίλησε ιδιαιτέρως για την προσαρμογή του στα δεδομένα των Ελληνικών σχολείων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Καμούτσης, Πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Ελλάδος και ακολούθησε η Δρ Karen Guldberg, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Birmingham και υπεύθυνη του προγράμματος για τις τρεις χώρες. Η Δρ Guldberg μίλησε για τις αρχές στις οποίες στηρίζεται το πρόγραμμα της Καλής Πρακτικής στον Αυτισμό και τόνισε την ανάγκη βιωσιμότητας τέτοιων προγραμμάτων, καθώς μεταμορφώνουν την υπάρχουσα αντιμετώπιση του φαινομένου του αυτισμού.

H ψυχολόγος Κατίγκω Χατζηπατέρα Γιαννούλη και η ψυχοπαιδαγωγός Καίτη Σερέτη παρουσίασαν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών στο θέμα του αυτισμού πριν και μετά την παρακολούθηση των επιμορφώσεων που πραγματοποιεί το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ η Λαμπρινή Ιωάννου, ως ψυχολόγος και αποδέκτης τέτοιας επιμόρφωσης, υπογράμμισε τα θετικά αποτελέσματα που αποκόμισε. Η Δρ Αδαμαντία Ψαλλιδάκου έδειξε πώς μπορεί να εφαρμοστεί η έρευνα γύρω από τον αυτισμό στη σχολική κοινότητα και η Αφροδίτη Σακελλαρίδου, Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, παρουσίασε την αλλαγή στον τρόπο προσέγγισης του φαινομένου από τους δασκάλους του σχολείου της μέσα από τις επιμορφώσεις για τον αυτισμό.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Birmingham και του Milano, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus Plus) και βασίζεται στα προγράμματα του Autism Education Trust της Μεγάλης Βρετανίας, μπορείτε να δείτε εδώ.

Λεπτομέρειες για την εκδήλωση θα βρείτε στο Δελτίο Τύπου.

Η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κατερίνα Λασκαρίδη, παρουσιάζει το πρόγραμμα Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό. Στο πάνελ η Δρ Karen Guldberg.

Από αριστερά: Κατερίνα Λασκαρίδη, Κατίγκω Χατζηπατέρα Γιαννούλη, Καίτη Σερέτη

Η ψυχολόγος Λαμπρινή Ιωάννου, η οποία έλαβε μέρος σε επιμόρφωση για τους ειδικούς ψυχικής υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος Εφαρμόζοντας την Καλή Πρακτική στον Αυτισμό

Η Δρ Αδαμαντία Ψαλλιδάκου παρουσιάζει το τραγούδι «Όταν αγαπάω», στο οποίο συμμετέχουν τρία παιδιά με αυτισμό.

Ο Πρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων Ελλάδος κ. Θανάσης Καμούτσης.

Υλικό