Ημερομηνία
26-ΝΟΕ-2012
Συνοπτική Περιγραφή
"ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΡΗΤΩΡ" ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

Τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, ώρα 19.30 πραγματοποιήθηκε στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» στον Πειραιά, ομιλία του Δικηγόρου και Ιστορικού Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου, με θέμα: «Δημοσθένης. Ο μέγας ρήτωρ. Ο τελευταίος υπέρμαχος της Αθηναϊκής Δημοκρατίας».

Μέσα από την αναδίφηση της ζωής και της πορείας  του μεγάλου αυτού ρήτορα, ο ομιλητής ανάδειξε τα στοιχεία που  επικεντρώνει ο Δημοσθένης, ώστε όχι μόνο φιλόλογοι αλλά και πολιτικοί πρώτου μεγέθους (όπως λ.χ. ο Κλεμανσώ) να συγγράψουν βιβλία για την προσωπικότητα και τους αγώνες του.
Ο Δημοσθένης κατόρθωσε να κατανικήσει τα σωματικά του ελαττώματα και να φθάσει στο ανώτατο αυτό σημείο του ρητορικού λόγου. Πίστεψε διά βίου στις δημοκρατικές αρχές και δομές της Αθηναϊκής Πολιτείας και κατόρθωσε με το λόγο του να αφυπνίσει, εμπνεύσει και τελικά διεγείρει τους Αθηναίους να καταλήξουν σε έναν ένοπλο αγώνα, που ήταν εκ των προτέρων και εκ των πραγμάτων αρνητικά διαγεγραμμένος. Αλλά πάνω απ’ όλα, ο Αθηναίος αυτός πολίτης πίστεψε διά βίου τις ιδέες του, που είχαν άλλωστε βασικό θεμέλιο τη δημοκρατική Αρχή.

Στον χαιρετισμό της η Αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», Μαριλένα Λασκαρίδου ανέφερε μεταξύ άλλων […Ο Δημοσθένης ταύτισε τη ζωή του με την αναζήτηση και απόδοση της δικαιοσύνης, έννοια η οποία στις μέρες μας χρησιμοποιείται και επαναπροσδιορίζεται εκ νέου στην έκφραση της προσωπικής ή και παγκόσμιας κρίσης που όλοι βιώνουμε, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.]

Συντόνισε η Καλή Κυπαρίσση.
Την ομιλία παρακολούθησε πλήθος κόσμου.