Ημερομηνία
2006 - 2007
Συνοπτική Περιγραφή
Ένα τρίμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων/κηδεμόνων και επαγγελματιών για παιδιά (4-8 χρονών) με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (Δ.Α.Δ)
Θέμα Προγράμματος
EarlyBird Plus

Το Πρόγραμμα EarlyBirdPlusτης NAS ήταν ένα τρίμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε οχτώ ομαδικές συναντήσεις και δύο επισκέψεις στο σπίτι. Το πρόγραμμα δεν σκόπευε να αντικαταστήσει το αντίστοιχο για παιδιά προσχολικής ηλικίας αλλά να προσφέρει υποστήριξη στις οικογένειες που άργησαν να πάρουν τη διάγνωση. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν οικογένειες με παιδί τεσσάρων ως οκτώ χρονών με διάγνωση Διάχυτης Αναπτυξιακής Διαταραχής (Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger). Στην κάθε οικογένεια αντιστοιχούσαν 3 θέσεις: δύο για τους γονείς και μια για έναν επαγγελματία που δουλεύει με το παιδί τους.

Οι οχτώ ομαδικές συναντήσεις έγιναν στο κτήριο της Βιβλιοθήκης «Καίτη Λασκαρίδου» στον Πειραιά την ίδια μέρα (συνήθως Σάββατο) και διαρκούσαν δύο μιση ώρες (11-13:30). Υπεύθυνοι του προγράμματος διεθνώς είναι επαγγελματίες παιδοψυχολόγοι που έχουν εκπαιδευτεί στο κέντρο EarlyBird της NAS στο SouthYorkshire της Αγγλίας.

Στόχοι του προγράμματος ήταν να ενδυναμώσει τους γονείς και να ενθαρρύνει την εφαρμογή συστηματικής προσέγγισης σπιτιού και σχολείου μέσω της παράλληλης εκπαίδευσης γονιών κι επαγγελματιών.

Η προσέγγιση EarlyBird της NAS βοηθά τους γονείς να καταλάβουν καλύτερα τον αυτισμό του παιδιού τους, να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με το παιδί και να αναπτύξουν στρατηγικές για να αποφύγουν προβλήματα συμπεριφοράς ή/και για να τα χειριστούν καλύτερα όταν παρουσιαστούν.

Το πρόγραμμα EarlyBird Plus για την υποστήριξη οικογενειών που πήραν αργότερα διάγνωση Δ.Α.Δ. (όταν το παιδί ήταν 4-8 χρονών) αναπτύχθηκε το 2003.

Η τοπική ομάδα EarlyBirdPlus είναι:
Κατερίνα Λασκαρίδου & Σοφία Καπνογιάννη
Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδου»
Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας
Πειραιάς
Τηλ: 210-4297540-1-2
Fax: 210-4296024
Κινητά: 6948607537, 6932573820
Email: earlybirdplus@in.gr