Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο Ποιητής της Θάλασσας», η οποία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Ναυτικού Μουσείου, όπου φιλοξενήθηκε η Έκθεση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε έκθεση αυτού του είδους και βεληνεκούς στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και μέσω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού στην τελετή εγκαινίων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας, ο εκπρόσωπος του ΓΕΝ και αντιναύαρχος κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κ. Γεώργιος Ανωμερίτης, οι βουλευτές κ. Δημήτρης Καρύδης, κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, κ. Αναστάσης Νεράντζης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Τραπέζης κ. Βασίλειος Ράπανος, ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge και Προέδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος κ. Αθανάσιος Φωκάς, ο Πρόεδρος του ομίλου ΤΙΤΑΝ κ. Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Παπάγου κ. Βασίλειος Ξύδης, ο Δήμαρχος Ύδρας κ. Κώστας Αναστόπουλος, ο Καθηγητής κ. Χαράλαμπος Ρούσσος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Νικόλαος Ευθυμίου, ο εφοπλιστής κ. Γεώργιος Τσαβλίρης, ο συλλέκτης κ. Βασίλης Θεοχαράκης, ο εφοπλιστής κ. Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Ευάγγελος Αγγελάκος και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Τέτη Χατζηνικολάου.

Ένθερμα συγχαρητήρια για την ανεκτίμητης αξίας πρωτοβουλία της έκθεσης δέχθηκαν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και αντιπρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Πάνος Λασκαρίδης, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κ. Μαριλένα Λασκαρίδη, και η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη. Στην ομιλία της η κ. Παλούμπη αναφέρθηκε στην αποστολή του Ναυτικού Μουσείου και στην ανάγκη ενίσχυσης της αποστολής αυτής και από την Πολιτεία. Ο κ. Πάνος Λασκαρίδης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της δράσης του Ιδρύματος και του Ναυτικού Μουσείου. «Φώτισαν και πλούτισαν τον Πειραιά οι πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη», τόνισε ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Φασούλας που από πλευράς δημοτικής αρχής δήλωσε «θα σταθώ στο πλευρό του Μουσείου».

Τα εγκαίνια της έκθεσης τέλεσε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, η οποία εξέφρασε την υποστήριξή της στο έργο του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Η Υπουργός ξεναγήθηκε στην έκθεση από την επιμελήτρια της έκθεσης δρα Μαριλένα Κασιμάτη. Τα έργα του μεγάλου δημιουργού Κωνσταντίνου Βολανάκη θα συνεχίσουν να εκτίθενται στο χώρο του Ναυτικού Μουσείου έως τις 17 Ιανουαρίου 2010, δίνοντας έτσι στο Ελληνικό κοινό τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσει το έργο ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες.

VolanakisOpening

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης ή Βολονάκης (Ηράκλειο Κρήτης, 1837 – Πειραιάς, 1907) φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου κοντά στον Karl von Piloty. Κατέκτησε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό της αυστριακής κυβέρνησης για την απεικόνιση της ναυμαχίας της Λίσσας, έργο το οποίο παρουσιάστηκε στην Καλλιτενική Έκθεση της Βιέννης, όπου αγοράστηκε από τον αυτοκράτορα Φραγκίσκο Ιωσήφ. Συνέχισε τη διεθνή πορεία του με συνεχή παρουσία στην Καλλιτεχνική Έκθεση της Βιέννης, ενώ εξέθεσε στο Λονδίνο το έργο «Η Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ», που αγοράστηκε από το Υπουργείο Ναυτικών της Αγγλίας. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1883, διορίστηκε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου διδαξε Στοιχειώδη Γραφική και Αγαλματογραφία. Εγκαταστάθηκε στον Πειριαιά, όπου ίδρυσε τη σχολή ζωγραφικής «Καλλιτεχνικό Κέντρο», στην οποία και δίδασκε. Συνέχισε την εκθεσιακή του δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις. Το 1883 παρουσίασε στα Ανάκτορα το έργο του «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας», ενώ το 1889 του απενεμήθη ο Αργυρός Σταυρός του Σωτήρος.

Volanakis2
Ο Βολανάκης εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες θαλασσογράφους, καθώς και σε έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του ακαδημαικού ρεαλισμού, της λεγόμενης «Σχολής του Μονάχου». Οι λυρικές και ατμοσφαιρικές του συνθέσεις αποτυπώνουν τη σχέση του δημιουργού με τη θάλασσα, αλλά και αναδεικνύουν πτυχές του κοινωνικού γίγνεσθαι της εποχής του, στοιχεία που αποτελούν διαχρονικές αξίες του νεοελληνικού πολιτισμού.