Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προετοιμάζει τη δημοσίευση επιλεγμένων εγγράφων για την Ελληνική Επανάσταση από τα Μητρώα Ayniyat, τα οποία διατηρούνται στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης. Αποτελούνται από τα αντίγραφα όλων των παραγγελιών που εστάλησαν στις επαρχίες και σε διάφορα κεντρικά κρατικά γραφεία από τον Ιούνιο του 1821 έως τον Ιανουάριο του 1828 για να εξουδετερώσουν την ελληνική εξέγερση.

Ο όγκος των πληροφοριών που παρέχονται από αυτά τα μητρώα είναι τεράστιος και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε τα γεγονότα σχεδόν καθημερινά. Αν και πολλοί Έλληνες και ξένοι μελετητές έχουν μελετήσει εκτενώς την οργάνωση και την εξέλιξη του ελληνικού αγώνα για την ανεξαρτησία και τις ιδέες πίσω από αυτόν, παραμένει περιορισμένη η σοβαρή έρευνα που να βασίζεται σε οθωμανικά αρχειακά έγγραφα. Έτσι, πολλά αμφιλεγόμενα ή άγνωστα ζητήματα πολιτικής ιστορίας παραμένουν αόρατα, δυσχεραίνοντας τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης στο πλαίσιο της τεράστιας και οδυνηρής μετεξέλιξης ενός αυτοκρατορικού πολιτικού συστήματος, το οποίο περιελάμβανε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Οι πληροφορίες που θα περιέχονται σε αυτό το έργο θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν το ευρύτερο  πλαίσιο αυτού του πολύ σημαντικού ιστορικού γεγονότος. Στοχεύοντας σε ευρύτερο κοινό, η έκδοση θα είναι στα Αγγλικά και αναμένεται να κυκλοφορήσει το Ιούνιο του 2021.

Επιστημονικά υπεύθυνος της έκδοσης είναι ο Δρ. Sukru Ilicak (Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της “Πρωτοβουλίας 1821-2021” και μάθετε για όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται: www.protovoulia21.gr