Η εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται έως σήμερα. Σκοπός του εκδοτικού εγχειρήματος είναι τα βιβλία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη να πληρούν με τον αρτιότερο τρόπο τους όρους της επιστημονικής και αισθητικής δεοντολογίας.

ΑΓΟΡΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Όλες οι εκδόσεις διατίθενται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Αγορά των εκδόσεων του Ιδρύματος μπορεί να γίνει:

1. Στο Ίδρυμα, Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, με καταβολή τουυ κόστους σε μετρητά.
2. Με αποστολή των βιβλίων σε διεύθυνση εσωτερικού ή εξωτερικού, με χρέωση του αγοραστή.
Ηλεκτρονική πληρωμή στον λογαριασμό του Ιδρύματος στην τράπεζα Eurobank.
Δικαιούχος: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
IBAN: GR5602602460000030200244833
Για αγορά με αυτό τον τρόπο, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση e-mail: info@laskaridisfoundation.org ή στο τηλέφωνο του Ιδρύματος 216-9003700.
3. Μέσω παραγγελίας από οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο.

Η τέχνη του Δημήτρη Περδικίδη (1922-1989).

Έκδοση: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2022

Συγγραφέας: Miguel Fernández Belmonte

Γλώσσες: Ελληνική

Διαστάσεις: 24 x 17 εκ.
Σελίδες: 310
Τιμή: 22€

ISBN 978-618-5509-08-8

Το καλλιτεχνικό έργο του Δημήτρη Περδικίδη (1922-1989) εξελίχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ισπανία σε μια περίοδο συνεχών αναταραχών, συμβιώνοντας με την δικτατορία του στρατηγού Φράνκο και τη δημοκρατική μεταπολίτευση στην Ισπανία και με τον εμφύλιο πόλεμο, την πολιτική αστάθεια και τη δικτατορία των Συνταγματαρχών στην Ελλάδα.  Η τέχνη του διαμορφώθηκε μακριά από τα μεγάλα κέντρα, αλλά – όπως επανειλημμένα τόνισαν οι σύγχρονοί του – ήταν προικισμένη με μια δική της προσωπικότητα και ποιότητα η οποία αναγνωρίστηκε με βραβεία και συμμετοχές σε διεθνείς εκδηλώσεις.

Η παρούσα έκδοση εξετάζει ζητήματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική παραγωγή της Ισπανίας και της Ελλάδας στον 20ό αιώνα και αναλύει τη θέση της ζωγραφικής παραγωγής του Δημήτρη Περδικίδη και το πλαίσιο υποδοχής της σε σχέση με τα έργα άλλων καλλιτεχνών, με την τεχνοκριτική και με τους θεσμούς της τέχνης.

Ο Miguel Fernández Belmonte (1983) είναι πτυχιούχος Ιστορίας της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης με μεταπτυχιακό Μουσειολογίας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο οποίο παρουσίασε τη διδακτορική διατριβή του το 2016.

Έχει ασχοληθεί με την έρευνα της ελληνικής και διεθνούς τέχνης του 20ού αι. μέσα από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συγγραφή καταλόγων, διαλέξεις, συμμετοχές σε συνέδρια και επιμέλειες εκθέσεων. Έχει πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα με θέμα τη συγκριτική μελέτη της σύγχρονης ελληνικής και της ισπανικής τέχνης στην ευρωπαϊκή τους διάσταση.

Έχει διδάξει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Κατέχει επαγγελματική εμπειρία σε μουσεία της Ισπανίας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), της Ιταλίας (Μουσεία των Ville Medicee) και της Ελλάδας (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης και της Ισπανικής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών.

Πολεμικό Ναυτικό. Ιστορία και Τέχνη.

Έκδοση: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, 2022

Γλώσσες: Ελληνική-Αγγλική

Διαστάσεις: 24 x 30 εκ.
Σελίδες: 208
Τιμή: 50€

ISBN 978-618-86353-1-9

ISBN 978-618-5509-09-5

Η έκδοση με τίτλο Πολεμικό Ναυτικό. Ιστορία και Τέχνη, αποτέλεσμα συνεργασίας του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, έχει σκοπό την ανάδειξη του Ναυτικού Έπους μέσα από 170 και πλέον έργα Τέχνης που ανήκουν στις συλλογές του Πολεμικού Ναυτικού.

Έργα σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Κωνσταντίνος Βολανάκης και ο Αιμίλιος Προσαλέντης, αλλά και νεότερων, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, είναι εν πολλοίς άγνωστα, ενώ τα περισσότερα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα, τα ζωγραφικά έργα απεικονίζουν σημαντικά ναυτικά γεγονότα, τα πλοία των Ελλήνων αλλά και τους πρωταγωνιστές του Ναυτικού Έπους από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η έκδοση περιλαμβάνει επίσης τα γλυπτά που αφορούν τις ένδοξες μορφές της ναυτικής μας ιστορίας και την αγιογράφηση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, ένα μοναδικό μνημείο του νεότερου πολιτισμού μας.

Γητειές και ξόρκια της Μικράς Ασίας. Λαϊκή ιατρική, παραδόσεις, γιατροσόφια μέσα από την ιστορική έκδοση Μικρασιατικά Χρονικά.

Έκδοση: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2022

Γλώσσες: Ελληνική

Διαστάσεις: 11 x 8 εκ.
Σελίδες: 340
Τιμή: 10€

ISBN 978-618-5509-05-7

Τα Μικρασιατικά Χρονικά αποτελούν την πρώτη συστηματική προσπάθεια καταγραφής, τεκμηρίωσης και ανάλυσης θεμάτων σχετικά με τη Μικρά Ασία. Ετήσια έκδοση με έναρξη κυκλοφορίας στα 1938, τα Μικρασιατικά Χρονικά αποτελούν σπάνιo αρχειακό υλικό και μια δεξαμενή γνώσης. Η παρούσα έκδοση αντλεί υλικό από τους 2 πρώτους και εξαντλημένους τόμους των Μικρασιατικών Χρονικών. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα άρθρα του Συλβίου «Γητειές και Ξόρκια» και «Λαογραφικά Σμύρνης».

Και τα δύο κείμενα  ασχολούνται με τα ήθη, έθιμα και τη λαϊκή ιατρική της Μικράς Ασίας. Στόχος φυσικά δεν είναι να αντικαταστήσουμε την κλασική ιατρική με γιατροσόφια, όσο να τονίσουμε την άρρηκτη σχέση της σύγχρονης Ελλάδας με τη μικρασιατική παράδοση. Διαβάζοντας, ο αναγνώστης θα συνειδητοποιήσει ότι πολλά ήθη κι έθιμα του είναι ιδιαίτερα οικεία.

Η έκδοση συνοδεύεται από εκταμμένη εισαγωγή της ιστορικού και συνεργάτιδας της Ένωσης Σμυρναίων, Βγένας Βαρθολομαίου, και κοσμείται και από φωτογραφίες του διάσημου Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas, τις οποίες ευγενικά παραχώρησε το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (MΟΜus).

Ζωγραφίζοντας τη Μικρά Ασία με τους Περιηγητές

Έκδοση: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2022

Γλώσσες: Ελληνική, Αγγλική

Διαστάσεις: 22,5 x 22,5 εκ.
Σελίδες: 44
Τιμή: 7€

ISBN 978-618-5509-06-4 (ελληνικά)
ISBN 978-618-5509-07-1 (αγγλικά)

Ένα βιβλίο χρωματισμού για παιδιά και ενήλικες που αγαπούν τη ζωγραφική με πρωτότυπο υλικό από τις εκδόσεις των Ευρωπαίων περιηγητών που επισκέφθηκαν τη Μικρά Ασία, και θησαυρίζεται στην ιστοσελίδα μας Travelogues.

Επιλεγμένες εικόνες από τη Μικρά Ασία, αποτίνουν ελάχιστο φόρο τιμής στις χαμένες κοιτίδες του Ελληνισμού, που τόσο βίαια ξεριζώθηκε το 1922, και μας φέρνουν κοντά σε ανθρώπους και τόπους των περασμένων αιώνων.

Σε κάθε δισέλιδο του βιβλίου παρουσιάζεται, στην αριστερή σελίδα, η εικόνα όπως βρίσκεται στην περιηγητική έκδοση, συνοδευόμενη από σύντομη επεξήγηση και έναν κωδικό QR που οδηγεί στην ψηφιακή πηγή της, ενώ στη δεξιά βρίσκεται το επεξεργασμένο σχέδιο, έτοιμο να το χρωματίσετε.

“Those Infidel Greeks”: The Greek War of Independence through Ottoman Archival Documents [“Αυτοί οι Άπιστοι Έλληνες”: Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα Οθωμανικά Αρχεία]

Έκδοση: Ιδρύμα Αικατερίνης Λασκαρίδη & Koninklijke Brill NV, 2021
Συγγραφέας: Σουκρού Ιλιτζάκ (H. Şükrü Ilıcak)

Γλώσσα: Αγγλική

ISBN 978-90-04-47129-0 (hardback/set)
ISBN 978-90-04-47130-6 (e-book/set)
Δωρεάν διαδικτυακή διάθεση
Κατεβάστε το από εδώ

Υπό την εποπτεία του Δρος Σουκρού Ιλιτζάκ, πολυπληθής ομάδα σύγχρονων ερευνητών έσκυψε πάνω από οθωμανικά αρχεία, τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχαν μελετηθεί. Η δίτομη έκδοση, που ξεπερνά τις 1.600 σελίδες, περιλαμβάνει 700 έγγραφα μεταγραμμένα από τα οθωμανικά, μεταφρασμένα και πλήρως σχολιασμένα. Πρόκειται επιστολές που βρίσκονται στα Μητρώα Ayniyat, στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες χρονολογούνται από τον Ιούνιο του 1821 έως το 1826, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις αρχίζουν την επίσημη διπλωματική επέμβασή τους. Είναι ένα έργο διεθνών προδιαγραφών, για πρώτη φορά από ελληνικό φορέα, γεγονός που επικυρώνεται και από τη συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Brill.

Η έκδοση κυκλοφορεί στα αγγλικά, τιμώντας τόσο τον διεθνή αντίκτυπο της Ελληνικής Επανάστασης –είναι σήμερα ξεκάθαρο ότι μιλάμε για ένα πανευρωπαϊκό γεγονός– όσο και το παγκόσμιο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για τα έγγραφα αυτά. Εκτός των νέων πληροφοριών για τις μάχες και τα γεγονότα του Αγώνα, τα έγγραφα αυτά έρχονται να συνδράμουν την αντίληψη ιστορικών και μελετητών για την έννοια της επανάστασης κατά τη λεγόμενη Εποχή των Επαναστάσεων.

Χαρτογράφηση του Οικισμού της Ύδρας – Τεκμήρια Ιστορίας

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2021
Συγγραφέας: Ίρις Παναγιωτοπούλου
Διόρθωση: Ιωάννα Ρωμηού

Γλώσσα: Ελληνική

Σελ.: τ. Α΄ 224, τ. Β΄ 348
Διαστάσεις: 24,5×23
ISBN τ. Α΄ 978-618-5509-02-6, 978-618-5509-03-3
ISBN τ. Β΄ 978-618-5509-02-6, 978-618-5509-04-0
Τιμή: 60€

Η συγγραφέας, Δρ. Ίρις Παναγιωτοπούλου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, με σεβασμό και αγάπη για τον τόπο, περιγράφει με λεπτομέρεια την εξέλιξη της Χώρας της Ύδρας, από ορεινό περίκλειστο χωριό σε υπερήφανη πολιτεία ανοικτή στη θάλασσα και τελικά σε ένα ιστορικό οικισμό. Η πολύχρονη μελέτη της, στέρεα τεκμηριωμένη, παρουσιάζει το φυσικό τοπίο και την επίδρασή του στους οικιστές, τον τρόπο που εξαπλώθηκε αυτός από το βουνό στην παραλία, αναγνωρίζει και συσχετίζει οικογένειες και κατοικίες και διερευνά την πολεοδομική διάρθρωση του οικισμού από παλαιά μέχρι σήμερα. Τέλος, καταπιάνεται με τον εντοπισμό, αναγνώριση και διασύνδεση κάθε κτηρίου με την ιστορία των οικογενειών που το κατοίκησαν, παραθέτοντας πλειάδα φωτογραφιών, παλαιών και νέων. Η πλούσια τεκμηρίωση από τα αρχεία του ΙΑΜΥ, των ΓΑΚ, του ΕΙΜ, του ΕΛΙΑ και όχι μόνο, καθιστά το έργο αυτό «πηγή» για επόμενες μελέτες που σίγουρα θα προκύψουν.

Σύνορα, Κυριαρχία, Γραμματόσημα. Οι μεταβολές του ελληνικού εδάφους, 1830-1947

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2021
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης
Διόρθωση: Κωνσταντίνος Θανασάκης, Ιωάννα Ρωμηού
Σχεδιασμός: Όλγα Αντωνέα

Γλώσσα: Ελληνική

Σελ. 330
Διαστάσεις: 23,5×16,5
ISBN 978-618-5509-01-9
Τιμή: 22€

Το έργο του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, πραγματεύεται ένα από τα λιγότερο μελετημένα ιστορικά θέματα. Από το 1830 μέχρι το 1947, η ελληνική επικράτεια, αναπτύχθηκε με γοργούς ρυθμούς, χωρίς όμως απόλυτες βεβαιότητες. Συνήθως, τα σύνορα της Ελλάδας κατοχυρώθηκαν επιτυχημένα και μόνιμα, άλλες όμως φορές, χαράχθηκαν περιστασιακά ή ατελέσφορα. Πάντα συσχετίστηκαν με το πρόγραμμα της εθνικής ομογενοποίησης και της εθνικής ολοκλήρωσης, αλλά και με τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις των Δυνάμεων. Κατοχή, κυριαρχία, συγκυριαρχία, συνθέτουν το περίπλοκο σχήμα της γενεαλογίας μιας θυελλώδους και αιματηρής περιπέτειας που διατρέχει την ελληνική επικράτεια πριν πάρει τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα. Το γραμματόσημο, ελληνικό και ξένο, αποτελεί ένδειξη και μέσο άσκησης εξουσίας, κατοχής ή κυριαρχίας του εδάφους που έγινε -ή δεν έγινε- ελληνικό. Ισχυρό σύμβολο και μήνυμα για το ποιος ασκεί τον πολιτικό και θεσμικό έλεγχο επί του εδάφους , το γραμματόσημο, όπως και η ταχυδρομική σφραγίδα, συνδέεται με κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας που βρέθηκε κάποτε από την μία ή την άλλη πλευρά της συνοριακής γραμμής.

Το βιβλίο κατέκτησε την τιμητική διάκριση (Vermeil) στην κατηγορία των έργων φιλοτελικής λογοτεχνίας με προωθητικό και ιστορικό χαρακτήρα, στο διαγωνιστικό μέρος της Ευρωπαϊκής Φιλοτελικής Έκθεσης Notos 2021.

Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας. Πρακτικά ημερίδας

Συλλογικό έργο

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πειραιάς 2020
Επιμέλεια έκδοσης: Βέρα Ανδριοπούλου, Κλεοπάτρα Κυρτάτα, Αγγελική Παπαδοπούλου
Γλώσσα: Αγγλική, Ελληνική

Σελ. 258
Διαστάσεις: 17×24
ISBN 978-618-5509-00-2
Τιμή: 17€

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη προχώρησε στην έκδοση των πρακτικών της ημερίδας «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας. Εκδόσεις από την αυγή της τυπογραφίας στις βιβλιοθήκες της Αθήνας», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 13 Απριλίου 2019. Η έκδοση στοχεύει να παρουσιάσει στο ευρύτερο ενδιαφερόμενο κοινό τις αρχέτυπες εκδόσεις και τη σημασία τους στην ιστορία της τυπογραφίας καθώς και τις τάσεις της σχετικής διεθνούς έρευνας, να συμβάλει στη μελέτη της ιστορίας του βιβλίου στην Ελλάδα και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω έρευνα και διάλογο στο διαρκώς ανερχόμενο αυτό θεματικό πεδίο. Περιλαμβάνει πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες των Cristina Dondi, Dennis E. Rhodes, Geri Della Rocca de Candal, Nicolas J. Barker, Γιάννη Κόκκωνα, Αγαμέμνονα Τσελίκα, Astrid Balsem, David Speranzi. Εκ μέρους των αθηναϊκών βιβλιοθηκών συμμετέχουν με κείμενά τους οι: Έλλη Δρούλια (Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων), Leonora Navari και Μαρία Γιουρούκου (Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου), Αθηνά Ζουπαντή, Μαρία Ξεναρίου, Μίρκα Παλιούρα και Κωνσταντίνος Ι. Στεφανής (Συλλογή Φινόπουλου – Μουσείο Μπενάκη), Ειρήνη Σολομωνίδη (Γεννάδειος Βιβλιοθήκη), Νικόλας Σαρρής, Γιώργος Σταυράτης, Χριστίνα Τσαρουχά, Μαρίλια Αποστολάκη, Κατερίνα Λυγνού (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος), Βενετία Χατζοπούλου (ΙΠΑ/ΜΙΕΤ), Αγγελική Παπαδοπούλου, Κλεοπάτρα Κυρτάτα και Βέρα Ανδριοπούλου (Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη). Ο τόμος αφιερώνεται στη μνήμη του Dennis E. Rhodes (1923-2020), πρωτοπόρου της μελέτης των αρχετύπων στην Ελλάδα.

Ottoman Athens. Archaeology, Topography, History

Συλλογικό έργο Ottoman_Athens_Topography_Archaeology_History

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της Γενναδείου Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΣΑ, Αθήνα 2019
Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Γεωργοπούλου, Κωνσταντίνος Θανασάκης
Σχεδιασμός: Όλγα Αντωνέα
Γλώσσα: Αγγλική

Σελ. 289
Διαστάσεις: 24,5×28
ISBN 978-618-83019-8-6 (ΙΑΛ, πανόδετο)
ISBN 978-618-83019-9-3 (ΙΑΛ, χαρτόδετο)
ISBN 978-960-99945-3-8 (Γεννάδειος Βιβλ., πανόδετο)
ISBN 978-960-99945-4-4 (Γεννάδειος Βιβλ., χαρτόδετο)
Τιμή: 30€ (χαρτόδετο), 35€ (πανόδετο)

Η έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με τίτλο «Ottoman Athens. Topography, Archaeology, History», δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, καθώς έρχεται να καλύψει με σειρά επιστημονικών άρθρων ένα θέμα ελάχιστα μελετημένο. Από τις αρχαιότητες, την αρχιτεκτονική, τη χαρτογραφία, μέχρι την καθημερινή ζωή και την απελευθέρωση του Κάστρου των Αθηνών, η έκδοση αυτή έχει στόχο να συγκεντρώσει και να συστηματικοποιήσει τις πληροφορίες που έχουμε για την Αθήνα, από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι και την ανεξαρτησία. Η έκδοση αυτή, η οποία περιέχει και νέα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα, φιλοδοξεί να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο στο επιστημονικό πεδίο της οθωμανικής ιστορίας. Οι συντάκτες των πρωτότυπων επιστημονικών δημοσιεύσεων που περιλαμβάνονται στον τόμο είναι οι: Δρ Αλίκη Ασβεστά, Δρ Elizabeth Key Fowden, Δρ H. Sukru Ilicak, Ελένη Κανετάκη, Καθ. Δημήτρης Καρύδης, Καθ. Γιάννης Κίζης, Δρ Έλενα Κόρκα, Επικ. Καθ. Seyyed Mohammad Taghi Shariat-Panahi, Δρ Κατερίνα Στάθη, Δρ Τάσος Τανούλας, Δρ Γιώργος Τόλιας, Δρ Gulcin Tunali, Δρ Ιόλη Βιγγοπούλου, Καθ. Joanita Vroom.

Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι

Συγγραφέας: Γήσης Παπαγεωργίου 

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2019
Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Πόγκα, Χρίστος Σιμάτος

Σελ. 240
Διαστάσεις: 22,5×32
ISBN 978-618-83019-7-9
Τιμή: 40€

Με το έργο του «Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι» ο Γήσης Παπαγεωργίου έφερε τον φάρο στη δημόσια σφαίρα σαν εικόνα αλλά και ιστορία. Στο βιβλίο του καταγράφεται το σύνολο των πέτρινων επιτηρούμενων φάρων της πατρίδας μας με το ιστορικό τους, ενώ όλοι οι φάροι απεικονίζονται εικαστικά από τον συγγραφέα με σχέδια, σκίτσα και ακουαρέλες που καθιστούν το βιβλίο μοναδικό. Οι πρώτες 2 εκδόσεις του βιβλίου Ελληνικοί Πέτρινοι Φάροι του Γήση Παπαγεωργίου αποτέλεσαν μια αναγνωρισμένη από όλους βιβλιογραφική επιτυχία και έχουν εδώ και χρόνια εξαντληθεί. Η καινούργια 3η έκδοση αναμένεται να γίνει και αυτή δεκτή με ενθουσιασμό από το αναγνωστικό κοινό τόσο για την ιστορική της χρησιμότητα όσο και για την εικαστική της καλαισθησία.

PERDIKIDIS σχέδια / drawings

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2018
Μετάφραση κειμένων: Τώνης Μόζερ
Επιμέλεια κειμένων – Διόρθωση: Καλή Παγουλάτου –Κυπαρίσση, Βέρα Ανδριοπούλου
Φωτογράφιση – Σχεδιασμός – Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Στέφωση

Σελ. 120
Διαστάσεις: 22×22
ISBN 978-618-83019-4-8
Τιμή: 10€

Πέντε χρόνια μετά την πρώτη και μόνιμη έκθεση έργων του Δημήτρη Περδικίδη (1922 – 1989) στους χώρους του Ιδρύματος στον Πειραιά, έχουμε ανά χείρας τα τετράδια σχεδίων του τα οποία μας ταξιδεύουν στην δημιουργική του πορεία από το 1959 μέχρι το 1967. Τα τετράδια αυτά –«ένας κόσμος από μόνα τους»– ανοίγουν και μας μεταφέρουν σε μια εποχή ανασυγκρότησης για τον ίδιο τον καλλιτέχνη, κατά την οποία έκανε αφαιρετικό έργο με μια δική του πρωτοτυπία και ταυτότητα. Τα σχέδια του Περδικίδη συμπεριλαμβάνουν ένα ποιητικό στοιχείο με ιδιαίτερη γοητεία, μουσικότητα και ευαισθησία και μέσω αυτών ξεδιπλώνεται ένα πλέγμα εκφραστικών τρόπων που προαναγγέλλει τις μετέπειτα πρωτοποριακές εξελίξεις του στην τέχνη.

ΤΕΜΠΛΟΝ. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας

Συλλογικό έργο

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2017
Γενική επιμέλεια έκδοσης: Χρήστος Φ. Μαργαρίτης
Επιμέλεια ελληνικών κειμένων: Λούλα Κυπραίου
Μετάφραση και επιμέλεια αγγλικών κειμένων: Αλεξάνδρα Ντούμα
Μετάφραση από τη ρωσική: Juliana Boycheva
Φωτογραφήσεις έργων: Χάρης Βάβουλας
Σχεδιασμός, καλλιτεχνική επιμέλεια: Βασιλική Βαρβάκη, MVN Consultants, Χρήστος Φ. Μαργαρίτης
Ειδική συνεργασία: Αλέξανδρος Γ. Μακρής
Εκτύπωση-Βιβλιοδεσία: Γ. Κωστόπουλος

Σελ. 325
Διαστάσεις: 24,5×28
ISBN 978-618-83019-3-1 (χαρτόδετο)
ISBN 978-618-83019-2-4 (πανόδετο)
Τιμή: 30€

Ο τόμος αυτός συνοδεύει την ομώνυμη έκθεση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και τους MVN Consultants, και φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης από τις 27 Νοεμβρίου 2016 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.  Η έκδοση, εκτός του συνοπτικού καταλόγου των εκθεμάτων, περιλαμβάνει 30 επιστημονικά κείμενα για τα τέμπλα, με υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά. Επιπλέον, περιέχει 190 έγχρωµες φωτογραφίες και 100 σχέδια. Οι συγγραφείς των άρθρων είναι οι: Δρ Τζένη Αλμπάνη, Μιχάλης Ασφενταγάκης, Αιμιλιανός Γκέκας, Δρ Νικόλαος Γραίκος, Δρ Γιάννης Θεοχάρης, Δρ Αναστασία Καπανδρίτη, Ομ. Καθηγ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, Δρ Ανδρομάχη Κατσελάκη, Δρ Χάρης Κουτελάκης, Αρχιμ. Διονύσιος Λυκογιάννης, Δρ Σπύρος Μοσχονάς, Γιώργος Μυλωνάς, Μαρία Νάνου, Δρ Ειρήνη Πάνου, Δρ Elena Saenkova, Ανδρέας Σαμπατάκος, Στέργιος Στασινόπουλος, Καθ. Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, Καθ. Γεώργιος Τσιγάρας, Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Δρ Νίκη Τσιρώνη, Ελένη Βερόνικα Φαρμακιλίδου, Δρ Ιωάννη Φιριλίγκος, Δρ Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, Δρ Σταμάτιος Χονδρογιάννης.

Αριστοτέλους Ημερίς

Πρακτικά ημερίδας 
Εισαγωγή: Βασίλης Κάλφας

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2017
Επιμέλεια κειμένων – Διόρθωση: Βέρα Ανδριοπούλου, Κλεοπάτρα Κυρτάτα

Σελ. 155
Διαστάσεις: 17×24
ISBN 978-618-83019-1-7
Τιμή: 10€

Τον Απρίλιο του 2016 το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, συμμετέχοντας στον εορτασμό των 2.400 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου φιλοσόφου και στοχαστή, διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα αφιερωμένη στη σκέψη του Αριστοτέλη. Το βιβλίο αυτό συγκεντρώνει τις εισηγήσεις της ημερίδας, που είχε ως στόχο την -κατά το δυνατόν- σφαιρική παρουσίαση της φιλοσοφίας και του έργου του, με τρόπο προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι συμμετέχοντες επιστήμονες ειδικεύονται σε διαφορετικές πλευρές της αριστοτελικής φιλοσοφίας, καλύπτοντας τη λογική, τη μεταφυσική και τη φυσική του Αριστοτέλη, την πρακτική του φιλοσοφία και την ποιητική. Στην έκδοση περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις των Χριστίνας Βέικου, Βασίλη Κάλφα, Δούκα Καπάνταη, Σπύρου Μπενετάτου, Βασίλειου Μπετσάκου, Μαρίας Πρωτοπαπά-Μαρνέλη, Σπύρου Ράγκου, Κωνσταντίνου Στάικου και Στασινού Σταυριανέα.

Θησαυρός της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας

Συγγραφέας: Αθανάσιος Οικονομόπουλος 

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2017
Επιμέλεια έκδοσης: Μαριάννα Πόγκα, Χρίστος Σιμάτος

Τόμος Α’: σελ. 600 | Τόμος Β’: σελ. 620
Διαστάσεις: 30×40
ISBN 978-618-81423-9-8
Τιμή: 150€ (2 τόμοι)

Στο δίτομο αυτό έργο ο συγγραφέας καταγράφει την περιπέτεια της ελληνικής γραμματείας σε όλη την έκταση των δύο μεγάλων διαδρομών της: από τη γέννησή της μέχρι τη βίαιη αναστολή της πορείας της με την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και από την αναγέννησή της, με τη διάδοση της τυπογραφίας, μέχρι τις μέρες μας. Περιλαμβάνει βιογραφικά σημειώματα για όλους τους συγγραφείς που έζησαν από την εποχή του Ομήρου μέχρι την Άλωση, οι οποίοι είτε κατέλειπαν έργα στα ελληνικά που διασώθηκαν έστω και σε αποσπάσματα, είτε, παρότι από τα δικά τους έργα δεν διασώθηκε τίποτε, οι ίδιοι μνημονεύονται ονομαστικά σε διασωθέντα έργα άλλων συγγραφέων. Περιλαμβάνονται επίσης οι σημαντικότερες εκδόσεις των έργων αυτών μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Συνολικά μνημονεύονται και σχολιάζονται 3.200 περίπου συγγραφείς, 4.000 εκδόσεις και 350 λόγιοι που συνέδραμαν τις εν λόγω εκδόσεις. Τα έργα και οι συγγραφείς τους ταξινομούνται σε γνωστικά αντικείμενα και πέντε ιστορικές περιόδους: την ηρωική εποχή, τα κλασικά χρόνια, την Ελληνιστική εποχή, την Ελληνορωμαϊκή περίοδο και το Βυζάντιο. Κατά μήκος των περιθωρίων του κειμένου εικονίζονται οι σελίδες τίτλου περίπου 3.500 εκδόσεων, ταξινομημένων χρονολογικά.

Βάλιας Σεμερτζίδης: Η συλλογή του “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη”

Κατάλογος έκδοσης
Επιμέλεια: Νίκος Χατζηνικολάου

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πειραιάς 2016

Φωτογράφιση της συλλογής: Daniel Milan Coombes
Επιμέλεια έκδοσης: Dodocoms Ltd.

Σελ.: 88
Διαστάσεις: 24,5×28
ISBN 978-618-81423-7-4
Τιμή: 12€

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα έργα του Βάλια Σεμερτζίδη που αποτελούν τη μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Η επιμέλεια του καταλόγου και η επιλογή των κειμένων έγινε από τον ιστορικό της τέχνης Νίκο Χατζηνικολάου. Περιλαμβάνονται εισαγωγικά κείμενα του Πάνου Λασκαρίδη, Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της οικογένειας Σεμερτζίδη, κείμενα των Χρίστου Αλεξίου, Θεμιστοκλή Δ. Τσάτσου, Νίκου Χατζηνικολάου, καθώς και αποσπάσματα από τις συνομιλίες του Βάλια Σεμερτζίδη με τον Χρίστο Αλεξίου. Περιλαμβάνεται επίσης χρονολόγιο της ζωής του ζωγράφου από τον Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

Οι Ελληνικές Εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες Συνεργάτες του

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Σπ. Στάικος
Εισαγωγή: Στέφανος Κακλαμάνης

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα 2015
Εκδοτικός οίκος “ΑΤΩΝ”
Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Άννα Χατζηαντωνίου
Μετάφραση αγγλικών κειμένων: Κατερίνα Σπάθη
Επιμέλεια αγγλικής έκδοσης: Άννα Χατζηαντωνίου
Διαθέσιμο σε 3 γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά

Σελ. 320
Διαστάσεις: 17×24
ISBN 978-618-805222-8-4
Τιμή: 22€

Για να τιμήσει την 500ή επέτειο από το θάνατο του Άλδου Μανούτιου, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη δημοσίευσε τόμο προς τιμήν του μεγάλου τυπογράφου. Το σύγγραμμα, το οποίο διατίθεται σε 3 γλώσσες, επικεντρώνεται στους Έλληνες συνεργάτες του Άλδου, όπως ο Αρσένιος Αποστόλης και ο Μάρκος Μουσούρος, οι οποίοι τον συνόδευσαν στα πρώτα του βήματα στην τυπογραφία. Η έκδοση αυτή συνοδεύει την έκθεση του Ιδρύματος “Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου Μανούτιου και οι Έλληνες συνεργάτες του (π. 1495-1515)” στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας (17 Σεπτεμβρίου-24 Οκτωβρίου 2016), όπου παρουσιάζονται οι ελληνικές εκδόσεις που τυπώθηκαν από  τον Άλδο Μανούτιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ναυάγια στον Ελληνικό Βυθό: Κατάδυση στην ιστορία τους

Συγγραφείς: Κώστας Θωκταρίδης – Άρης Μπιλάλης

Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πειραιάς, 2015COVER-NAYAGIA-final-low-1024x960
Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Ιωάννα Ρωμηού
Μετάφραση και διόρθωση αγγλικών κειμένων: Κώστας Θωκταρίδης-Άρης Μπιλάλης
Επιμέλεια αγγλικής έκδοσης: Ρένα Γιατροπούλου-Μέλη Κωνσταντίνου
Δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά)

Σελ. 474
Διαστάσεις: 21×29
ISBN 978-960-99142-9-1
Τιμή: 50€

Δίγλωσση έκδοση που αφορά σε 20 ναυάγια του 20ού αιώνα, πλοίων που ναυπηγήθηκαν από την εποχή του ατμού και ύστερα. Βασικό κριτήριο ήταν να είναι εφικτή η κατάδυση στο χώρο του ναυαγίου. Επιλέχθηκαν πλοία με βαρύνουσα θέση στην ελληνική ιστορία, αλλά και άλλα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, ορισμένα από τα οποία βυθίστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο και αυτά αποτελούν μέρος μιας ιστορικής αναδρομής στην εξέλιξη της εμπορικής ναυτιλίας.

Δημήτρης Περδικίδης: Ζωγράφος της διασποράς

Μόνιμη έκθεση / Συλλογή “Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη”

Κατάλογος έκθεσης
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πειραιάς 2014

cover-perd

Μετάφραση: Τώνης Μόζερ
Επιμέλεια κειμένων – Διόρθωση: Καλή Παγουλάτου-Κυπαρίσση, Βέρα Ανδριοπούλου
Φωτογράφιση – Σχεδιασμός – Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Στέφωση
Παραγωγή έκδοσης: IMAGO Κ. Ζούμπερης
Δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά)
Σελ.: 128
Διαστάσεις: 24,5×28
ISBN 978-960-99142-8-4
Τιμή: 12€

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τη συνολική πνευματική παραγωγή του Δημήτρη Περδικίδη, όπως αυτή παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Το σχεδιασμό και την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου έκανε η Μαρία Στέφωση, ενώ περιλαμβάνονται σε αυτόν εισαγωγικά κείμενα των Πάνου Λασκαρίδη, Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Μάνου Στεφανίδη, Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Ομότιμου Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και προσωπικού φίλου του ζωγράφου, και του Λεωνίδα και της Ντενίζ Περδικίδη. Την παρουσίαση και ανάλυση των έργων και της συνολικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Περδικίδη υπογράφει ο επιμελητής της έκθεσης και μελετητής του έργου του καταξιωμένου ζωγράφου της Διασποράς Miguel Fernández Belmonte.

Ε. ΚΡΙΑΡΑΣ Πρόσφατα γράμματά μου σε πρόσωπα και Ιδρύματα

Untitled-11Συγγραφέας: Εμμανουήλ Κριαράς
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2013
Σελ.: 192
Διαστάσεις: 14 χ 20,5
ISBN 978-960-99142-7-7
Τιμή: 15€

Αντλώντας από το πλούσιο επιστολικό αρχείο του Καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, στο παρόν έργο δημοσιεύονται 185 επιστολές του των ετών 2001-2011 προς πρόσωπα και ιδρύματα. Μια σημαντική έκδοση που αποτυπώνει την ασίγαστη δράση και τη διαρκή παρουσία στο πνευματικό γίγνεσθαι ενός κορυφαίου Έλληνα διανοούμενου.

Πετρόκτιστοι Φάροι: Ταίναρο και Μαλέας

Untitled-10Συλλογικό
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2013

Επιμέλεια Έκδοσης – Επιλογή κειμένων: Καλή Παγουλάτου-Κυπαρίσση
Επιμέλεια κειμένων – Διόρθωση: Βέρα Ανδριοπούλου
Σελ.: 300
Διαστάσεις: 21 χ 29
Πανόδετο
ISBN 978-960-99142-6-0
Τιμή: 40€

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη πραγματοποίησε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης των φάρων του Ταινάρου, του Μαλέα καθώς και της Ντάνας Πόρου. Το συλλογικό έργο «Πετρόκτιστοι Φάροι: Ταίναρο και Μαλέας», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2013, «αφηγείται» τη συναρπαστική περιπέτεια της αποκατάστασής τους. Παράλληλα, αποτελεί ένα πολύτιμο τεκμήριο για τη ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από μια εξαιρετική συλλογή κειμένων πανεπιστημιακών δασκάλων, ερευνητών, δημοσιογράφων και συγγραφέων, αναδεικνύεται η διαχρονική παρουσία των φάρων, μεταξύ ιστορίας και μύθου, η συμβολική τους σημασία, αλλά και η αξία τους ως ζωντανά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από την έκδοση δεν θα μπορούσε να λείπει το ημερολόγιο που κράτησε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Ευταξιόπουλος κατά τη διάρκεια των εργασιών αναπαλαίωσης. Την καλαίσθητη έκδοση πλαισιώνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

E. ΚΡΙΑΡΑΣ Νέες επιστολές και έγγραφα των ετών 1924-2010

Untitled-8Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2012
Σελ.: 192
Διαστάσεις: 15 χ 23
ISBN 978-960-99142-4-6
Τιμή: 15€

Επιστολές Ελλήνων και ξένων λογίων καθώς και έγγραφα φορέων (ιδρυμάτων, εταιρειών, συλλόγων, κ.λπ.), μέρος της αλληλογραφίας του Καθηγητή Εμμανουήλ Κριαρά, που καλύπτουν χρονικά το διάστημα 1924-2010. Ένα σημαντικό ιστορικό τεκμήριο, στο σταυροδρόμι του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, με ιδιαίτερη αξία για τη νεοελληνική Γραμματεία. Μια αποκαλυπτική μαρτυρία που φωτίζει την πολυσχιδή παρουσία και την ευδόκιμη διαδρομή του διακεκριμένου διανοούμενου.

E. ΚΡΙΑΡΑΣ Ο Ψυχάρης ιδίως από γράμματά του

Untitled-7Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2012
Σελ.: 64
Διαστάσεις: 14 χ 20,5
ISBN 978-960-99142-3-9
Τιμή: 10€

Ένα σημαντικό έργο, καρπός πολυετούς έρευνας, του Ακαδημαϊκού Εμμανουήλ Κριαρά για τον κορυφαίο δημοτικιστή διανοούμενο και λογοτέχνη Γιάννη Ψυχάρη. Μέσα από χαρακτηριστικά αποσπάσματα της αλληλογραφίας του Ψυχάρη με Έλληνες και ξένους λόγιους, καθώς και ενδιαφέροντων βιογραφικών και αυτοβιογραφικών στοιχείων, ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τις απόψεις του Ψυχάρη για την κατάσταση στην Ελλάδα προς το τέλος του 19ου αιώνα, τη στάση του απέναντι στα λογοτεχνικά και κοινωνικά κινήματα της εποχής, την τακτική του στο γλωσσικό ζήτημα, αλλά και να γνωρίσει καλύτερα την προσωπικότητα του καινοτόμου αυτού δημιουργού.

Μέγας Αλέξανδρος: Aναδιφώντας όψεις του περίοπτου

Untitled-6Συλλογικό
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2011
Σελ.: 256
Διαστάσεις: 23,5 χ 15
ISBN 978-960-99142-2-2
Τιμή: 10€

Τα Πρακτικά του πολύ ενδιαφέροντος κύκλου Σεμιναρίων που οργάνωσε και πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2008, σε συνεργασία με τον Καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστα Μπουραζέλη. Σε μια εποχή όπου η ζωή και το έργο του Έλληνα στρατηλάτη γίνονται συχνά αντικείμενο εύκολης εκμετάλλευσης, ενίοτε και ισοπεδωτικής εκλαΐκευσης, ο συγκεκριμένος σεμιναριακός κύκλος επιχείρησε να προσφέρει μια αξιόπιστη επιστημονικά και νηφάλια οπτική γωνία ως προς ένα σύνθετο ιστορικό θέμα, με διαχρονικό ενδιαφέρον. Στον ανά χείρας τόμο περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις των Κώστα Μπουραζέλη, Ιωάννη Ξυδόπουλου, Ηλία Κουλακιώτη, Κατερίνας Λιάμπη, R.M.Errington, ενώ στο Παράρτημα της έκδοσης περιελήφθησαν οι συζητήσεις των εισηγητών με το κοινό.

Νίκος Καζαντζάκης

Untitled-5Συλλογικό
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2011
Σελ.: 208
Διαστάσεις: 15 χ 23
ISBN 978-960-99142-1-5
Τιμή: 10€

Το 2007, έτος Καζαντζάκη, η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη τίμησε τον μεγάλο Έλληνα δημιουργό με τη διοργάνωση ημερίδας και τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος: Ρίτσα Φράγκου-Κικίλια, Ελένη Κωβαίου, Ελευθερία Γιακουμάκη, Φατίμα Ελόεβα, Χρίστος Αλεξίου, Σόνια Ιλίνσκαγια, Άννα Ρόζενμπεργκ, Σταμάτης Φιλιππίδης, Θανάσης Αγάθος, Παναγιώτα Μήνη, Βάλτερ Πούχνερ, Μαίρη Σταύρου και Πάτροκλος Σταύρου. Στην ανά χείρας έκδοση περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της ημερίδας που, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, δίδουν εύστοχα και καίρια το στίγμα του σύγχρονου προβληματισμού για τη γλώσσα και τη συμβολική της, τους θεματικούς άξονες, την αισθητική και την ιδεολογία του πεζογραφικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Διαδρομή στην ποίηση: Από τον μεσοπόλεμο στη γενιά του ’70

Untitled-4Συλλογικό
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2009
Επιμέλεια έκδοσης: Άννα Ρόζενμπεργκ
Σελ.: 184|
Διαστάσεις: 23,5 χ 15
ISBN 978-960-99142-0-8
Τιμή: 10€

Τα κείμενα του κύκλου ομιλιών που οργάνωσε το 2004 η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη γύρω από την ελληνική ποίηση και την πολύμορφη όσο και γόνιμη διαδρομή της από τα χρόνια του Μεσοπολέμου έως τη γενιά του ’70, με την πολύτιμη συμβολή της Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ρίτσας Φράγκου-Κικίλια, και τη συμμετοχή εκλεκτών ομιλητών: Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Γιώργος Αράγης, Στέφανος Διαλησμάς, Μορφία Μάλλη, Ελένη Πολίτου-Μαρμαρινού και Μίμης Σοφοκλέους. Με γλαφυρότητα και οξυδέρκεια, οι εισηγητές ανιχνεύουν το ποιητικό σύμπαν της περιόδου αυτής, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, τα πεδία της ελληνικής ποίησης κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, τους δημιουργούς της Πρώτης και Δεύτερης Μεταπολεμικής Γενιάς και της Γενιάς του ’70, τους κύριους θεματικούς άξονες, τις επιδράσεις και τις εκφραστικές τάσεις, το παιχνίδι με τις λέξεις στο ποιητικό έργο της Κικής Δημουλά, καθώς και γενικότερα ζητήματα της Ποιητικής.

Ανδρέας Μιαούλης [1769 – 1835]: Από την υπόδουλη ώς την ελεύθερη Ελλάδα

Untitled-2Συγγραφείς: Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου – Παύλου, Αννίτα Ν. Πρασσά
Επιμέλεια έκδοσης: Καλή Κυπαρίσση
Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της «Εστίας» – “Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη” Αθήνα, 2003
Σελ.: 770
Διαστάσεις: 27 χ 23
ISBN Πανόδετης έκδοσης: 960-05-1075-Χ
ISBN Χαρτόδετης έκδοσης: 960-05-1074-1
Τιμή: 80€

Μια εμπεριστατωμένη μελέτη των ιστορικών Κωνσταντίνας Αδαμοπούλου-Παύλου και Αννίτας Ν. Πρασσά, βασισμένη κατά κύριο λόγο σε πρωτογενείς πηγές, που καλύπτει όλες τις πτυχές της ζωής και της δράσης μιας από τις σημαντικότερες μορφές της νεότερης Ελλάδας, του Υδραίου αγωνιστή του 1821 Ανδρέα Μιαούλη. Παράλληλα φωτίζει τα κρίσιμα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης και τους ναυτικούς αγώνες στη διάρκεια της Επανάστασης. Μεταξύ άλλων, στη γλαφυρή αυτή ιστορική μονογραφία περιλαμβάνονται ανέκδοτα έγγραφα, αναφορές σε λογοτεχνικά κείμενα αφιερωμένα στον Ανδρέα Μιαούλη, καθώς και πλούσιο εικονογραφικό υλικό.

Από τα πάθη της Ιστορίας στα πάθη της καθημερινής ζωής: Η διαδρομή της ελληνικής πεζογραφίας από το 1945 έως το 2000

Untitled-3Συλλογικό
Έκδοση «Βιβλιοθήκη Καίτη Λασκαρίδου» Πειραιάς, 2004
Σελ.: 134 Διαστάσεις: 26 χ 17
ISBN 980-88420-0-X
Εξαντλημένο

Τα Πρακτικά του Σεμιναρίου «Από τα πάθη της Ιστορίας στα πάθη της καθημερινής ζωής – Η διαδρομή της ελληνικής πεζογραφίας από το 1945 έως το 2000» που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 2004 στη Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη», με υπεύθυνο προγράμματος τον λογοτέχνη και κριτικό Αλέξη Ζήρα, και με τη συμβολή διακεκριμένων εισηγητών. Στην έκδοση περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις των ομιλητών Ελισάβετ Κοτζιά, Κώστα Στεργιόπουλου, Γιώργου Παγανού, Τάκη Μενδράκου, Αλέξη Ζήρα, Δημήτρη Τσατσούλη και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Στόχος των εισηγήσεων είναι η παρουσίαση των σημαντικότερων όψεων του σύγχρονου ελληνικού πεζού λόγου, ο εντοπισμός των ποικίλων επιδράσεων που δέχτηκαν οι δημιουργοί αυτής της περιόδου, καθώς και η διάκριση των βασικών τάσεων της ελληνικής πεζογραφίας στη γόνιμη αυτή πεντηκονταετία.

Οι ελληνικές μεταπολεμικές εδαφικές και οικονομικές διεκδικήσεις και το Συνέδριο Ειρήνης των Παρισίων (1946)

Συγγραφέας: Σπύρος Γ. Γασπαρινάτος
Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Αθήνα, 2014

Σελ. 32
Διαστάσεις: 14×21
ISBN 978-618-81423-0-5

Ανάτυπο της ομιλίας του Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2014.

Δημιουργικές Προσεγγίσεις: Λεύκωμα αφισών και προσκλήσεων

Untitled-9Έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη Πειραιάς, 2013
Σελ.: 232
Διαστάσεις: 24 χ 32
Πανόδετο
ISBN 978-960-99142-5-3
Δεν πωλείται

Στο καλαίσθητο αυτό λεύκωμα, ο αναγνώστης, μέσα από μια ποικιλία τεχνοτροπιών και ευφάνταστων εικαστικών προτάσεων, μπορεί να παρακολουθήσει την πολυσχιδή όσο και γόνιμη πολιτιστική διαδρομή του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» το διάστημα 2001-2012. Η αφίσα είναι ένα κλειδί τέχνης και έχει τη δύναμη να αποτυπώνεται στη μνήμη. Η κάθε αφίσα με την αντίστοιχη πρόσκληση που εμπεριέχεται στο λεύκωμα φέρει τον εικαστικό χαρακτήρα του θέματος από το οποίο προέρχεται. Το εικαστικό υλικό που παρουσιάζεται στην παρούσα έκδοση είναι καρπός αγάπης για την Τέχνη και τα Γράμματα.

Υλικό