Το 2011 το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» πραγματοποίησε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κατάστημα κράτησης γυναικών Ελεώνα Θηβών, σε συνεννόηση με τον διευθυντή του σχολείου κ. Κλήμη Πυρουνάκη. Πρόκειται για μία καινοτόμο δράση που περιλαμβάνει τη λειτουργία Λέσχης Ανάγνωσης στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και παρέχει στις κρατούμενες την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες, να συζητήσουν μαζί τους και να προβληματιστούν πάνω στα βιβλία και το έργο τους.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 11 Απριλίου 2011, η συγγραφέας κ. Ιωάννα Καρυστιάνη συναντήθηκε με τις κρατούμενες που συμμετέχουν στη Λέσχη Ανάγνωσης και συζήτησε μαζί τους πάνω στο βιβλίο της «Τα σακιά» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2010). Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, μοιράστηκε στις κρατούμενες μία πλήρης σειρά των βιβλίων της κ. Καρυστιάνη, καθώς και επιπλέον αντίτυπα για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σχολείου. Την ομάδα που επισκέφτηκε το Κατάστημα κράτησης πλαισίωναν η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, η σύμβουλος της Βιβλιοθήκης κ. Καλή Κυπαρίσση και ο βιβλιοθηκονόμος κ. Γιάννης Παππάς.
  • Στις 30 Νοεμβρίου 2011, η ομάδα της Λέσχης Ανάγνωσης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το συγγραφέα κ. Γιάννη Ξανθούλη για το βιβλίο του «Δεσποινίς Πελαγία» (Εκδόσεις Τόπος, 2010), το οποίο τους μοιράστηκε δωρεάν από το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη». Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την κουβέντα του με τις κρατούμενες, η οποία ενώ ξεκίνησε με δισταγμό από μέρους τους, εξελίχθηκε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική εμπειρία.

Την ίδια ημέρα, τα παιδιά που διαμένουν στο Κατάστημα κράτησης μαζί με τις μητέρες τους άκουσαν παραμύθια και τραγούδια από την εμψυχώτρια και παραμυθού Εύη Γεροκώστα. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Εύα Καλισκάμη, μέλος του Δ.Σ. του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – IBBY), η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Μαριλένα Λασκαρίδου, η σύμβουλος της Βιβλιοθήκης κ. Καλή Κυπαρίσση και η βιβλιοθηκονόμος κ. Παναγιώτα Δεδετζή. Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» σε συνεργασία με τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου προσπαθεί να οργανώσει βιβλιοθήκη και στο τμήμα του Καταστήματος κράτησης όπου ζουν τα παιδιά και οι μητέρες τους.