Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών

 Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Λέσχης Ανάγνωσης, το 2009 άρχισε η συνεργασία του Ιδρύματος με τον κ. Κλήμη Πυρουνάκη, Διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών.

Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση που ανοίγει νέους ορίζοντες, ένα όραμα για μια άλλου τύπου διαβίωση μέσα στο Κατάστημα Κράτησης.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» πραγματοποίησε την 7η επίσκεψή του στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θηβών.

Στη συγκεκριμένη επίσκεψη οι Κρατούμενες είχαν την ευκαιρία να δουν την προβολή της ταινίας Το ταγκό των Χριστουγέννων και να μιλήσουν με τον συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη για τη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο.

Στην Ομάδα συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μαριλένα Λασκαρίδου, η Σύμβουλος του Ιδρύματος Καλή Κυπαρίσση, η αφηγήτρια Εύη Γεροκώστα και η βιβλιοθηκονόμος Παναγιώτα Δεδετζή.

Σε όλες   επισκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί,  το Ίδρυμα σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους αποστέλλει στο σχολείο και στη βιβλιοθήκη αντίτυπα βιβλίων του εκάστοτε συγγραφέα που στηρίζει το πρόγραμμα.

Επίσης, οι Βιβλιοθηκονόμοι του Ιδρύματος στηρίζουν την προσπάθεια τής οργάνωσης και λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης εντός του Καταστήματος Κράτησης.