Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για μία ακόμη χρονιά είχε την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί τα νέα ευρήματα από την ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, σε κλειστή εκδήλωση, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κας Λυδίας Κονιόρδου. Περισσότερα για τα εγκαίνια μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο χάλκινος δίσκος που «κρύβει» έναν ταύρο, το χέρι και το τμήμα ενδύματος -κομμάτια από χάλκινα αγάλματα που ίσως βρίσκονται καταπλακωμένα από τεράστιους λίθινους όγκους, αποτέλεσμα κατολίσθησης μετά από σεισμό- η μαρμάρινη πλάκα από ερυθρωπό μάρμαρο από επίστεψη τράπεζας, καθώς και τμήματα από τη χάλκινη διακόσμηση περίτεχνων ξύλινων επίπλων, περίμεναν τους επισκέπτες να τα θαυμάσουν. Παρά το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά, ευρήματα που ανελκύσθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτέθηκαν σε δεξαμενές με νερό καθώς βρίσκονταν στο στάδιο της αφαλάτωσης, έδωσαν μια νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπύρωσαν προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις.

Τριάντα επτά αντικείμενα παρουσιάστηκαν στην έκθεση, ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον χώρο του ναυαγίου από το 2014, συντηρημένα πλέον, για να τα θαυμάσει το κοινό. Ανάμεσά τους το χρυσό δακτυλίδι, εύρημα του 2016, τμήματα από εξαιρετικής ομορφιάς γυάλινα αγγεία, ένα σύνολο από τα πήλινα αγγεία, μέρος κι αυτά του φορτίου του πλοίου, αλλά και κομμάτια από το ίδιο το σκαρί, όλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανασύνθεση της εικόνας του σπουδαιότερου αρχαίου ναυαγίου. Τα ευρήματα πλαισιώθηκαν από εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα, στην οποία χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ξεχωριστή αξία έδωσε στην έκθεση το ανασκαφικό ημερολόγιο του Λάζαρου Κολώνα, αρχαιολόγου που συμμετείχε στην έρευνα του 1976 από τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους, με λεπτομερέστατες περιγραφές των εργασιών και σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της. Μαζί εκτέθηκαν αντικείμενα που ανελκύσθηκαν φέτος και συνδέονται με την ανασκαφή του 1976.

Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν ξεναγήσεις από το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και κάθε σαββατοκύριακο, έως τις 15 Απριλίου.  Η συμμετοχή, όπως και η είσοδος στην έκθεση, ήταν δωρεάν.

Το πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. στα Αντικύθηρα μεταφέροντας έναν μοναδικό πλούτο έργων τέχνης και τεχνολογίας, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ένα είναι σίγουρο: η περιπέτεια συνεχίζεται!

Πληροφορίες

Χώρος:

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη

2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς

τηλ. επικοινωνίας: 216 9003700

Διάρκεια έκθεσης: Έως 15 Απριλίου 2018

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00

Σάββατο και Κυριακή 10:30 – 14:30

Ξεναγήσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή (από 24 Φεβρουαρίου) 12:00, 13:00

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι δωρεάν και δεν χρειάζεται κράτηση θέσης

Είσοδος ελεύθερη