Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συμφωνία με το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής ενοικιάζει τμήμα του ιστορικού κτηρίου του Ζαννείου Ορφανοτροφείου Αρρένων, το οποίο ιδρύθηκε το 1874 από την Ελένη Ζαννή, χήρα του ευεργέτη Νικήτα Τζάννε ή Ζαννή. Το εμβληματικό για τον Πειραιά αρχιτεκτόνημα βρίσκεται επί της οδού Ευαγγελιστρίας & Νοταρά και σύντομα μέρος αυτού θα στεγάσει συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, η οποία αυτή τη στιγμή θησαυρίζει περί τους 450.000 τόμους και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες προσκτήσεις.

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, πέραν του νέου χώρου, λειτουργεί σε 3 κτήρια στο Πασαλιμάνι. Στην οδό 2ας Μεραρχίας 46 & Ακτής Μουτσοπούλου, στο “Μέγαρο Στρίγκου”, ένα νεοκλασικό κτήριο-κόσμημα του 19ου αιώνα, βρίσκεται η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Πρόκειται για μια “βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών”, η οποία θησαυρίζει συλλογές βιβλίων και αρχεία σημαντικών προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσά τους υπάρχουν σπάνια βιβλία, καθώς και δεκάδες αρχέτυπα και παλαίτυπα, έργα των πρώτων χρόνων της τυπογραφίας που μαρτυρούν τη μοναδικότητα των συλλογών της. Οι διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος, η διεύθυνση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και οι μόνιμες εικαστικές εκθέσεις των Δημήτρη Περδικίδη και Βάλια Σεμερτζίδη στεγάζονται στην οδό Πραξιτέλους 169. Τέλος, η Δανειστική Βιβλιοθήκη “Καίτη Λασκαρίδη” με τους 35.000 τίτλους βιβλίων και χώρους ανάγνωσης και αναψυχής για παιδιά και ενήλικες βρίσκεται στην οδό Κουντουριώτου 173.

Η συνεργασία του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με το Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής που μόλις αρχίζει, έχει βάθος και η συνέχεια εκτιμάται ότι θα προσδώσει δυναμική και στα δυο Ιδρύματα.

Δείτε την τοποθεσία του νέου κτηρίου εδώ: https://goo.gl/maps/WNnkRYtUUss