Αφιέρωμα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη

στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, άνοιξε τις πόρτες του, το Σάββατο, 28 Μαΐου 2022, 12.30 – 22.00 και υποδέχθηκε το κοινό στα κτήριά του, στην Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου και στο κτήριο της οδού Πραξιτέλους 169 & Μπουμπουλίνας, στον Πειραιά, με ομιλίες, αναγνώσεις, προβολές ταινιών, ξεναγήσεις και μουσική.

Στο 1ο μέρος, η Ελένη Σκοτεινιώτη, ο Μιχάλης Ι. Ασφενταγάκης,  ο Ανδρέας Δουλφής και η Σωτηρία Ε. Κοσμά πραγματοποιήσαν ομιλίες αφιερωμένες στον λογοτέχνη, καλλιτέχνη και πνευματικό άνθρωπο Φώτη Κόντογλου. Κείμενο του Σωτήρη Σόρογκα διάβασε η κ. Καλή Κυπαρίσση, Διευθύντρια του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Από τον Χρήστο Φ. Μαργαρίτη, Ερευνητή, Συνεργάτη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και υποστηρικτή της έκθεσης Κόντογλου παρουσιάστηκαν βιβλία που έγραψε και εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου και έχουν δωρηθεί στις Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Ειδικά διαμορφωμένη έκθεση σπάνιων σχεδίων και βιβλίων του Φώτη Κόντογλου από τις Συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος παρουσιάστηκε στο κοινό με ξενάγηση. Τις ομιλίες πλαισίωσε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους Φως Ιλαρόν, σε σκηνοθεσία Θανάση Νέτα. Στο 2ο μέρος, ακολούθησαν ομιλίες για το αποτύπωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στη μεσοπολεμική πεζογραφία και την ποίηση, από την Τόνια Καφετζάκη, τον Ευριπίδη Γαραντούδη, τη Χρυσόθεμι Σταματοπούλου-Βασιλάκου, ενώ προβλήθηκε η ταινία 1922 του Νίκου Κούνδουρου, σε έναν διάλογο με Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη, που παρουσιάστηκε από τον Θανάση Αγάθο.

Την Προεδρία των ομιλιών είχε ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε θεατρική ανάγνωση  συνοδεία πιάνου και διανθισμένη από τραγούδια που δηλώνουν τις εποχές και τους τόπους, με παράλληλη παρουσίαση εικόνων και υλικού της εποχής.

ΣΜΥΡΝΗ… Μανίτσα μου! Τα παιδιά των πολέμων

Μια βιωματική παρουσίαση των γεγονότων της Μικρασιατικής Εκστρατείας από τα παλαιά ημερολόγια του Υπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γεράσιμου Γεννατά, ο οποίος διοίκησε την πρώτη πυροβολαρχία του 27ου Συντάγματος, από το 1919, στη Μικρασιατική Εκστρατεία κατά την οποία έχασε, πεσόντα σε μάχη, τον αδελφό του Φώτη Γεννατά, στις 8 Ιουλίου του 1921. Στις 28 Μαΐου του 1948 σκοτώθηκε και ο δεύτερος Φώτης Γεννατάς, ο γιος που απέκτησαν με τη Γεσθημανή (Μανίτσα) Κεχαγιόγλου. Μια ιστορία για την απώλεια, με φόντο τη Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα, ζωντανεύει μέσα από τις αφηγήσεις της Μάνιας Παπαδημητρίου, Αθηνάς Χατζηαθανασίου, Μενέλαου Κυπαρίσση.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με το μουσικό μέρος Δυο πατρίδες. Από τα σμυρναίικα στα ρεμπέτικα, με τον Λάμπρο Λιάβα, Εθνομουσικολόγο, Καθηγητή Τμ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και τον Χρίστο Τσιαμούλη, Μουσικοσυνθέτη, Δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής.

Μουσικοί: Κυριάκος Γκουβέντες, βιολί, Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, κιθάρα και ο Χρίστος Τσιαμούλης στο τραγούδι και στο ούτι.

Επισυνάπτεται αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας, όπως παρουσιάστηκε.

Ακολουθεί το βίντεο της εκδήλωσης. 

Υλικό