Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, προσέφερε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, από τις 10.00 έως τις 15.00στην Ιστορική Βιβλιοθήκη (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς).

Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, μία «βιβλιοθήκη βιβλιοθηκών», αριθμεί περισσότερους από 450.000 τόμους. Ιδιαίτερη θέση κατέχει η συλλογή αρχετύπων, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, η οποία περιλαμβάνει 115 βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, τον 15ο αιώνα. Το παλαιό και σπάνιο υλικό της βιβλιοθήκης συμπληρώνουν τεκμήρια από τον 16ο ως τα τέλη του 19ου αιώνα, σημαντικά δείγματα της ευρωπαϊκής αλλά και ελληνικής έντυπης παραγωγής. Η συντήρηση αυτού του πολύτιμου υλικού πραγματοποιείται στο σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης βιβλίου και χαρτιού του Ιδρύματος.

Για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, διοργανώσαμε ξεναγήσεις στην έκθεση «Ένα βιβλίο, έξι αιώνες ιστορίας», η οποία περιλαμβάνει αρχέτυπα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Στις ξεναγήσεις δόθηκε έμφαση τόσο στην ιστορία των πρώτων αιώνων της τυπογραφίας, όσο και στη διαδικασία του στησίματος μιας έκθεσης από τη σκοπιά του συντηρητή. Παράλληλα, έγινε επίδειξη συντηρημένων βιβλίων από τις συλλογές του Ιδρύματος σε συνεργασία με τη Φρόσω Γανιάρη της «Βιβλιοδεσίας Γανιάρη». Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν είδη και τεχνικές βιβλιοδεσίας, να ενημερωθούν σχετικά με τις διαδικασίες συντήρησης και αποκατάστασης των βιβλίων, τους τρόπους αποθήκευσής τους, τον ρόλο του συντηρητή σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν δωρεάν.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΕΙ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ!

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση σε τρεις (3) ομάδες των 10 ατόμων, επιλέγοντας την ώρα που επιθυμούν μέσω ηλεκτρονικής αίτησης.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη – Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2019

Ιστορική Βιβλιοθήκη, 2ας Μεραρχίας 36, 185 35 Πειραιάς

Πληροφορίες:

info@laskaridisfoundation.org

Τηλ. 216 9003710

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Αγγελική Παπαχαραλάμπους-Κρίτζαλη

Υλικό