Ημερομηνία
Παρασκευή 3 Απριλίου 2009, ώρες 14.00 – 19.45 Σάββατο 4 Απριλίου 2009, ώρες 9.30 – 18.30
Συνοπτική Περιγραφή
Διημερίδα με θέμα τη σχολική ένταξη των παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – πρόκληση για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Εισηγητές

Κατερίνα Λασκαρίδου

Τα τελευταία χρόνια, διεθνώς όπως και στη χώρα μας, γίνεται μία συστηματική προσπάθεια προς τη σχολική και κοινωνική ένταξη των μαθητών με αναπηρία είτε αυτή είναι σωματική είτε ψυχική. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι  μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – όπως Δυσλεξία, Υπερκινητικότητα, και Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές – παρακολουθούν σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Συχνά όμως η σχολική ένταξη δεν ευνοεί ούτε τους μαθητές, ούτε τους εκπαιδευτικούς που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες προκλήσεις που τους θέτουν τα παιδιά αυτά. Οι μαθητές με Διάχυτες Aναπτυξιακές Διαταραχές (Αυτισμός, Σύνδρομο Asperger) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία που τους δημιουργούν προβλήματα στη σχέση με τους συμμαθητές τους, τους εκπαιδευτικούς αλλά και την παρακολούθηση της σχολικής ύλης. Τα προβλήματα αυτά είτε είναι γνωστά εκ των προτέρων είτε αναγνωρίζονται από ειδικούς κατόπιν αιτήματος του σχολείου εξαιτίας της προκλητικής τους συμπεριφοράς στην τάξη.

Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009

Τη διημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος, κ. Μαριλένα Λασκαρίδου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από την κ. Βάσω Ευαγγέλου, Πρόεδρο του Παραρτήματος Πειραιά της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, από την ψυχολόγο – ψυχοπαιδαγωγό κ. Μαρία Ηλιοπούλου, Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, και από την δικηγόρο και ειδική επιστήμονα στον Κύκλο των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Συνήγορο του Πολίτη, κ. Ιωάννα Κουβαριτάκη.

Η πρώτη και εισαγωγική στο θέμα ενότητα ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Richard Mills, υπευθύνου έρευνας της Εθνικής Εταιρείας Αυτισμού Αγγλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο διαρκώς εξελισσόμενο πλαίσιο κατανόησης και αντιμετώπισης των αναγκών των ατόμων με αυτισμό. Ακολούθησε η κ. Κατερίνα Λασκαρίδου, η οποία, βασιζόμενη στην εμπειρία και έρευνά της ως ψυχολόγου και ειδικής παιδαγωγού, ανέπτυξε το συνολικό επιστημονικό πλαίσιο γύρω από τις Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές, φωτίζοντας τις διαφορετικές πτυχές ενός προβλήματος που αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη επιστήμη.

Η επόμενη ενότητα αφορούσε στις εμπειρίες των ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Προβλήθηκαν βίντεο – μαρτυρίες από Έλληνες και Άγγλους μαθητές, ενώ τα σημαντικά της βιώματα κατέθεσε στο κοινό η κ. Σούλα Μπουρνιά, μητέρα μαθητή με σύνδρομο Asperger.

Θέμα της τρίτης ενότητας ήταν η σχολική ένταξη στην Ελλάδα. Ο παιδοψυχίατρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών Πειραιά κ. Παναγιώτης Βουτυράκος έδωσε έμφαση στην κατάλληλη προετοιμασία των παιδιών από την προσχολική ηλικία, ενώ η κ. Ευρυδίκη Παπάζογλου, στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αχαϊας επεσήμανε τις αναγκαίες συνθήκες για την ένταξη των μαθητών με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές σε μη ειδικά σχολεία.

Ακολούθησε η προβολή της ειδικής ταινίας “A Is For Autism” και ο σχολιασμός της από τον κ. Richard Mills, ο οποίος στη συνέχεια ανέπτυξε τη λειτουργία και τις δυνατότητες της προσέγγισης Spell, η οποία εφαρμόζεται από την Εθνική Εταιρεία Αυτισμού Αγγλίας.

Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Οι συνεργάτες και ειδικοί παιδαγωγοί Colin Newton, σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, και Derek Wilson, σχολικός ψυχολόγος, παρουσίασαν στο κοινό της διημερίδας μία σειρά πρακτικών εφαρμογών, κάνοντας χρήση οπτικών και ακουστικών ερεθισμάτων καθώς και ομαδικών εργασιών, με στόχο την ανάδειξη των τρόπων με τους οποίους η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων στο σχολικό χώρο μπορεί να συντελέσει σημαντικά στην ένταξη των μαθητών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Ακολούθησαν οι κυρίες Dawn Makinson και Cindy Tomkinson, εκπρόσωποι της υπηρεσίας Outreach Support Service for Mainstream Education – Autism Initiatives, με θέμα τη διαχείριση της συμπεριφοράς των ατόμων με αυτισμό.

Ακολούθησαν τρεις κύκλοι εργαστηρίων με στόχο την πρακτική εφαρμογή και ανάλυση των προηγούμενων εισηγήσεων. Μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, τα οποία διηύθυναν η κ. Λασκαρίδου μαζί με τους προαναφερθέντες εισηγητές της δεύτερης ημέρας του σεμιναρίου, διεξήχθη συζήτηση των εισηγητών με όλους τους συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα τη διατύπωση συμπερασμάτων για όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια των δύο ημερών.

Η διημερίδα αυτή ήταν μία ιδιαιτέρως επίκαιρη πρωτοβουλία, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε η προσέλευση ατόμων από κάθε χώρο της παιδείας και κυρίως η παρουσία πολλών νέων εκπαιδευτικών. Η πολύπλευρη ανάλυση ενός ζητήματος, το οποίο μας αφορά όλους, προσέφερε τη δυνατότητα μίας συνολικότερης και ευρύτερης θεώρησης των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών στη σύγχρονη εκπαίδευση.

Kαλλιτέχνες / Συντελεστές
  • Κατερίνα Λασκαρίδου, ψυχολόγος, ειδική παιδαγωγός
  • Richard Mills, υπεύθυνος έρευνας Εθνικής Εταιρείας Αυτισμού Αγγλίας
  • Παναγιώτης Βουτυράκος, παιδοψυχίατρος, Πρόεδρος Εταιρείας Ψυχοκοινωνικών Μελετών Πειραιά
  • Ευρυδίκη Παπάζογλου, στέλεχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Δευτεροβάθμιαςς Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας
  • Νεκταρία Συκαρά, εκπαιδευτικός
  • Δέσποινα Μανέττα, εκπαιδευτικός
  • Colin Newton, σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, MSc. Educational Psychology BSc. Psychology PGCE Special tutor (Nottingham University)
  • Derek Wilson, σχολικός ψυχολόγος, MA Psychology, MA Child Psychology
  • Dawn Makinson, εκπρόσωπος Outreach Support Service for Mainstream Education- Autism Initiatives
  • Cindy Tomkinson, εκπρόσωπος Outreach Support Service for Mainstream Education- Autism Initiatives