Η Δρ. Μαρία Μπολέτση (1979) εξελέγη καθηγήτρια Νεοελληνικών Σπουδών στη σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ (UvA). Η έδρα αυτή, πλέον επιχορηγούμενη και επονομαζόμενη Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη, ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (NGNS).

Ως καθηγήτρια της έδρας αυτής, η Μαρία Μπολέτση θα επικεντρωθεί στη μελέτη της νεότερης Ελλάδας και της Κύπρου. Η κ. Μπολέτση έχει πλούσιο υπόβαθρο στον τομέα των Ανθρωπιστικών Σπουδών, με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα να εκτείνονται πολύ ευρύτερα από τον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών, περιλαμβάνοντας τη νεότερη Αγγλική, Ολλανδική και Ελληνική Λογοτεχνία, Λογοτεχνική και Πολιτισμική Θεωρία, μετα-αποικιακή λογοτεχνία, λογοτεχνία μετά την 11η Σεπτεμβρίου και πολιτική ρητορική, τις εικαστικές τέχνες και την ιστορία των ιδεών. Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός έχει κεντρική θέση στην έρευνά της τα τελευταία χρόνια.

Από τη βαρβαρότητα στην ελληνική «κρίση»

Σε μία από τις τρέχουσες μελέτες της, η Μαρία Μπολέτση διερευνά τη δημόσια ρητορική γύρω από την ελληνική «κρίση» στην Ευρώπη και την Ελλάδα από το 2009. Η μελέτη εξετάζει τρόπους έκφρασης που αποκλίνουν από το κυρίαρχο αφηγηματικό πλαίσιο της κρίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ελληνική τέχνη του δρόμου, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο, όπου ενεργοποιείται η γραμματική της «μέσης φωνής» για να εκφράσει εναλλακτικές υποκειμενικότητες και κριτικές παρεμβάσεις σε αφηγήσεις της κρίσης. Επιπλέον, η Μ. Μπολέτση είναι βασική συνεργάτιδα ενός διεθνούς προγράμματος  για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία της έννοιας του «βαρβάρου». Στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει μια ιστορικώς τεκμηριωμένη κατανόηση των παλαιότερων και σύγχρονων χρήσεων του όρου «βάρβαρος» και να φέρει στο προσκήνιο τον θεμελιώδη ρόλο αυτής της έννοιας στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και ταυτότητα. Αυτή την περίοδο, η Μαρία Μπολέτση ετοιμάζει και ένα βιβλίο πάνω στην ποίηση του Κ. Π. Καβάφη.

Διδασκαλία με βάση την έρευνα

Όπως τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, έτσι και τα αντικείμενα διδασκαλίας της Μ. Μπολέτση εκτείνονται σε ποικίλα θέματα του ευρύτερου τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών. Πολλά από τα μαθήματά της βασίζονται στην έρευνά της και επικεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στην έννοια της «βαρβαρότητας», στη λογοτεχνία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, και στην έννοια της «κρίσης» στη σύγχρονη λογοτεχνία και δημόσια ρητορική. Η Μ. Μπολέτση διδάσκει εξίσου στα ολλανδικά και στα αγγλικά. Στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, θα διδάξει σε φοιτητές από τα προγράμματα των Νεοελληνικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών, Σπουδών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτισμικών Σπουδών και Θεωρίας της Λογοτεχνίας.

Η Μαρία Μπολέτση

Η Μαρία Μπολέτση είναι Επίκουρη Καθηγήτρια (assistant professor) στο τμήμα Σπουδών Κινηματογράφου και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν και στο Κέντρο Τεχνών και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου του Λάιντεν (LUCAS). Μετά το πτυχίο της από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, στο οποίο συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Πολιτισμική Ανάλυση. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή με άριστα στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν, με θέμα την έννοια του «βάρβαρου» στη σύγχρονη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες και τη φιλοσοφία, που εκδόθηκε το 2013 από το Stanford University Press. Έχει διατελέσει επισκέπτρια καθηγήτρια (research fellow) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Seeger του Πανεπιστημίου του Πρίνστον και επισκέπτρια ερευνήτρια (visiting scholar) στο τμήμα Γερμανικών Σπουδών / Ινστιτούτο Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του Journal of Modern Greek Studies και της εκδοτικής σειράς Thamyris/Intersecting: Place, Sex and Race (Brill).

Η Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών Μαριλένας Λασκαρίδη

Η Έδρα Μαριλένας Λασκαρίδη ιδρύθηκε από την Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία προωθεί την έρευνα και την εκπαίδευση πάνω στην ελληνική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και τον πολιτισμό γενικότερα. Η έδρα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο στοχεύει στην προαγωγή του ελληνικού πολιτισμού και των ελληνικών Γραμμάτων, καθώς και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας. Στη χρηματοδότηση συνεισφέρει επίσης το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η νέα καθηγήτρια, Δρ. Μαρία Μπολέτση

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Πάνος Λασκαρίδης