Με μεγάλη προσέλευση του κοινού, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας και Διευθυντή του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ Jacques Bouchard στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη με θέμα «Η νεωτερική επίδραση των γαλλικών γραμμάτων στον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό». Η διάλεξη αυτή εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια από τον θάνατο του δασκάλου του Bouchard και κορυφαίου μελετητή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού Κωνσταντίνου Θ. Δημαρά.

Η ομιλία, στην ελληνική γλώσσα, του καθηγητή φιλοξενήθηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, στον ίδιο χώρο όπου συνυπάρχουν σημαντικές συλλογές που εξειδικεύονται σε μεγάλο μέρος τους στην ιστορία του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως αυτή του K. Θ. Δημαρά, της Αικατερίνης Κουμαριανού, του Τριαντάφυλλου Σκλαβενίτη, του Παναγιώτη Πίστα.

Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός εγκαινιάζεται οριστικά στα 1780. Κατά τη διάρκεια του αιώνα που προηγείται, οι λόγιοι που κοσμούν τον Πρώιμο Νεοελληνικό Διαφωτισμό γοητεύονται από την πολιτική σκέψη και τη φιλοσοφία των Γάλλων και εμπνέονται από την ευρωπαϊκής εμβέλειας λογοτεχνία σε γαλλική γλώσσα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας μέσα από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη, πατώντας εδώ.

***

Ο Jacques Bouchard, καταξιωμένος νεοελληνιστής, ακαδημαϊκός και μεταφραστής, μαθητής του Κ.Θ. Δημαρά, από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα νεοελληνικά γράμματα. Εξελέγη ο πρώτος κάτοχος της Έδρας Φρίξου Παπαχρηστίδη Νεοελληνικών Σπουδών και Καναδοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McGill. Τα ακαδημαϊκά του ενδιαφέροντα αφορούν στον Νεοελληνικό Πρώιμο Διαφωτισμό, τις Ελληνο-Ρουμανικές σχέσεις κατά το 18ο αιώνα, τον Ελληνικό Υπερρεαλισμό και τη λογοτεχνική μετάφραση.

 

 

Υλικό