Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος επισκέφθηκε στις 15 Μαΐου 2019 το Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου έπειτα από πρόσκληση, συνοδευόμενος από τον κ. Πάνο Λασκαρίδη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και τον κ. Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάνα, Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Έδρας Κλασικών και Νεοελληνικών Σπουδών «Μαριλένα Λασκαρίδη», η οποία χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε ομιλία με θέμα τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον διάλογο των πολιτισμών. Στην ομιλία του μίλησε για τις διαφορές του Πολιτισμού της Ανατολής και του Πολιτισμού της Δύσης, όπως τις αποτύπωσε ο Γάλλος διανοούμενος André Malraux σε δοκίμιό του το 1926 και συμπέρανε πως «ο Ελληνικός Πολιτισμός είναι, εκ γενετής, ο πιο κατάλληλος και διαθέσιμος για ένα γόνιμο διάλογο μεταξύ Πολιτισμών!».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος, «οι Έλληνες και οι Κινέζοι είναι κληρονόμοι δύο εμβληματικών Πολιτισμών, οι οποίοι ανατρέχουν στα βάθη των αιώνων, διεκδικώντας, δικαίως, το αντίστοιχο μερίδιο «αιωνιότητας» που τους αναλογεί. Διότι όπως συμβαίνει με όλα τα δημιουργήματα του Ανθρώπου, το αυτό συμβαίνει και με τους Πολιτισμούς. Εξελίσσονται, αλλά οι μεγάλοι Πολιτισμοί έχουν το προνόμιο να στηρίζονται σε στιβαρές ρίζες, οι οποίες αντέχουν στο διάβα του χρόνου. Τούτο ισχύει και για τους δικούς μας δύο Πολιτισμούς.»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το Πνεύμα, η Παιδεία και ο Πολιτισμός δεν γνωρίζουν μικρά ή μεγάλα Έθνη, γνωρίζουν μόνον αδελφά Έθνη. Με βασική αντηρίδα αυτής της αδελφοσύνης και της συνακόλουθης συνάφειας και επικοινωνίας τον Διάλογο μεταξύ διαφορετικών Πολιτισμών. Να γιατί […] η διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην Κίνα, την οποία με τόσο σοφία και «στοργή» καλλιεργεί το Πανεπιστήμιό σας, είναι, πέρα από την αυτονόητη αξία της εκμάθησής της, πραγματική προσφορά στον Διάλογο μεταξύ των δύο μεγάλων Πολιτισμών μας.»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συνεχίζει το έργο για την προαγωγή των Ελληνικών Γραμμάτων στο εξωτερικό, στηρίζοντας την Έδρα Επισκέπτη Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Tsinghua και αναλαμβάνοντας δράσεις για την προσέγγιση των χωρών, όπως το Συνέδριο «Κίνα, Ελλάδα και Ανατολική Μεσόγειος», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Μαΐου, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.