Στις 17 Μαρτίου, το Ίδρυμα Αναπτύξεως Κοινωνικής Εργασίας (ΙΑΚΕ), παραχώρησε στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη την πολύ σημαντική θεματική βιβλιοθήκη του, που συγκροτείται από περισσότερα από 2.500 βιβλία. Η κύρια θεματολογία των βιβλίων περιλαμβάνει  Κοινωνική Εργασία, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία, Ψυχιατρική και Εκπαίδευση. Σημαντική είναι και η συλλογή Περιοδικών, που περιλαμβάνει θέματα Κοινωνικής Εργασίας, Εκλογής, Αγώνα της Γυναίκας, εκδόσεις του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) κ.α.

Η βιβλιοθήκη ΙΑΚΕ το τελευταίο διάστημα φιλοξενούνταν στο εντυπωσιακό κτήριο της ΧΕΝ στην Αργυρούπολη, από όπου και παραδόθηκε στον Σύμβουλο του Ιδρύματος Αντιναύαρχο (εα) Κωνσταντίνο Μαζαράκη-Αινιάνα ΠΝ από τον Δρ. Γεώργιο Ασημακόπουλο, Πρόεδρο του ΙΑΚΕ. Παρούσα κατά την παράδοση ήταν και η κυρία Ελένη Σταμέλου, Γενική Γραμματέας της ΧΕΝ Ελλάδος.

Ασημακόπουλος ΚΜΑΖΣταμέλου ΚΜΑΖ

Το ΙΑΚΕ ιδρύθηκε το 1979 από την ΧΕΝ Ελλάδος και μέχρι το 1984 η κύρια προσφορά του αφορούσε στη λειτουργία της Ανωτέρας Σχολής Κοινωνικής Εργασίας η οποία τη χρονιά εκείνη, με το Ν. 1404/1983 εντάχθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας.

Το ΙΑΚΕ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Υγείας. Βασικός καταστατικός σκοπός του είναι η ανάπτυξη και η προαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Κύριοι οικονομικοί πόροι του είναι η αξιοποίηση των ακινήτων που προσέφεραν οι θυγατέρες του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα, Σοφία Μαυρογορδάτου, Βιργινία Ζάννα και Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Από το 1984 μέχρι και σήμερα, το ΙΑΚΕ υπηρετεί την κοινωνική του αποστολή συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της κοινωνικής εργασίας μέσω:

  • Οργάνωσης και διενέργειας σεμιναρίων και συνεδρίων στην Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο.
  • Προγραμμάτων επιμόρφωσης Κοινωνικών Λειτουργών και γενικότερα στελεχών κοινωνικών υπηρεσιών.
  • Εκπόνησης μελετών από ειδικούς μελετητές που αφορούν στην κοινωνική εργασία.
  • Έρευνας για κοινωνικά προβλήματα.
  • Συνεργασίας με υπηρεσίες, ιδρύματα, οργανισμούς και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
  • Λειτουργίας αναγνωστικής βιβλιοθήκης.
  • Εκδόσεων για θέματα κοινωνικής εργασίας.