Ημερομηνία
Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, ώρα 19.30
Συνοπτική Περιγραφή
Παρουσίαση της ιστοσελίδας του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη»
2
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014, η εκδήλωση-παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» Travelogues – Με το βλέμμα των περιηγητών. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο προβάλλει για πρώτη φορά, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, το σύνολο σχεδόν του εικονογραφικού υλικού που προέρχεται από περιηγητικές αναζητήσεις Ευρωπαίων περιηγητών από το 15ο έως τον 19ο αιώνα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ιστοσελίδα Travelogues είναι ήδη διαθέσιμη στο διαδίκτυο και αποτελεί ένα εξαιρετικό ερευνητικό εργαλείο τόσο για ειδικούς ερευνητές, μελετητές και σπουδαστές όσο και για το ευρύ κοινό.
Ο εντυπωσιακός και φιλόξενος χώρος του νεοκλασικού της οδού 2ας Μεραρχίας ήταν κατάμεστος, καθώς συνεργάτες και φίλοι του Ιδρύματος, μέλη της πανεπιστημιακής και ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, σπουδαστές τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» κ. Πάνος Λασκαρίδης, συντονιστής και αποκλειστικός χορηγός του όλου έργου, το οποίο εντάσσεται στις πολιτισμικές προσφορές του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης του. Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κωνσταντίνος Στάικος, Ιστορικός του Βιβλίου και Αρχιτέκτων, ο οποίος είχε τη γενική εποπτεία του έργου και μίλησε για το πώς συνέλαβε την ιδέα αυτού του μοναδικού εγχειρήματος.
Διάφορες πτυχές του έργου Travelogues ανέπτυξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης. Η κ. Λουκία Δρούλια, Ιστορικός και Ομότιμη Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσίασε, από τη σκοπιά του ερευνητή, την πορεία της έρευνας σχετικά με το περιηγητικό υλικό, τις δυσκολίες αλλά και την εξέλιξή της. Από την οπτική γωνία του αρχιτέκτονα, ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, ανέπτυξε την έννοια του ταξιδιού, τόσο από την πλευρά των περιηγητών και τη διαφορετικότητα της ματιάς του καθενός ανάλογα με την εποχή, την προέλευση και τους λόγους του ταξιδιού, όσο και από την πλευρά του σύγχρονου μελετητή που εντρυφά στα ίδια τα περιηγητικά βιβλία. Ο κ. Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών περιέγραψε πώς «γεννήθηκαν» οι περιηγητικές εικόνες και η έννοια της πλούσιας εικονογράφησης των βιβλίων και το πώς σταδιακά διαδόθηκε η χρήση τους από αυτοσχέδιους εικονογραφημένους θεματικούς τόμους σε εικονογραφημένους άτλαντες και πολυτελείς εκδόσεις.
Η κ. Ιόλη Βιγγοπούλου, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, η επιστημονική υπεύθυνη του Travelogues, ανέλαβε να περιγράψει τη σταδιακή πραγμάτωση του έργου από την πολυμελή επιστημονική ομάδα. Στη συνέχεια, «ξενάγησε» τους παρευρισκόμενους στην ιστοσελίδα και παρουσίασε τη δομή και το περιεχόμενό της, τις δυνατότητες αναζήτησης και προσέγγισης του υλικού μέσω του διαδραστικού χάρτη και της ενδελεχούς θεματικής κατηγοριοποίησης.
Υλικό