Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008 στο Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ η νέα ποιητική συλλογή του Πάνου Κυπαρίσση ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ

Στην παρουσίαση παρευρέθησαν Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, ποιητές, συγγραφείς, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, φοιτητές.

Η εκδήλωση άρχισε με το χαιρετισμό και την παρουσίαση του ποιητή από την Πρόεδρο της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη»  κ. Μαριλένα Λασκαρίδου. Στη συνέχεια μίλησε ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευριπίδης Γαραντούδης, λέγοντας χαρακτηριστικά «αν θα έπρεπε να συνοψίσω με μια φράση το κεντρικό νόημα γύρω από το οποίο περιστρέφονται ή, με άλλα λόγια, την ψυχοσυναισθηματική πηγή από την οποία απορρέουν τα ποιήματα του Κυπαρίσση θα έλεγα ότι η φράση αυτή είναι “η αλύτρωτη μνήμη”». Ακολούθησε η ομιλία της φιλολόγου και μελετήτριας της γενιάς του ’70 – στην οποία ανήκει και ο ποιητής – Μορφίας Μάλλη, η οποία τόνισε ότι: «Με την τελευταία του συλλογή ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ο Πάνος Κυπαρίσσης μας υποβάλλει το ίδιο αίσθημα σεβασμού απέναντι σε μια ποιητική πορεία που παραμένει ανυπόκριτη κι αταλάντευτη για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα. Η αναζήτηση «του χώματος που μένει», εκείνου που έμεινε πίσω, στο παρελθόν, για να στοιχειώνει το φως του παρόντος σαν τύψη, σαν ρίζα πικρή κι αδικαίωτη, εξακολουθεί να διεκδικεί την έμπνευση και τις ποιητικές του δυνάμεις».
Την παρουσίαση του βιβλίου ολοκλήρωσε ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς: «“όλα αφηγούνται” γράφει ο Πάνος Κυπαρίσσης κι εγώ αντιλαμβάνομαι πως εννοεί ότι όλα έχουν κάτι να μας πουν και τα άψυχα και τα έμψυχα». Και κατέληξε με την αντιστροφή «για όλα μπορεί να μιλήσουμε».

Ποιήματα της συλλογής διάβασαν οι ηθοποιοί Δήμητρα Χατούπη και Σοφοκλής Πέππας.
Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο ίδιος ο ποιητής διάβασε το ποίημα του «Των δικών μου».