Πέντε χρόνια μετά την επιτυχή και γόνιμη συνάντηση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με την Ντενίζ και τον Λεωνίδα Περδικίδη, πέντε χρόνια μετά την πρώτη και μόνιμη έκθεση έργων του Δημήτρη Περδικίδη (1922 – 1989) στους χώρους του Ιδρύματος στον Πειραιά, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να χαιρετίζουμε άλλη μία πολύ σημαντική έκθεση με έργα του καλλιτέχνη και έχουμε ανά χείρας τα τετράδια σχεδίων του τα οποία μας ταξιδεύουν στην δημιουργική του πορεία από το 1959 μέχρι το 1967.

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό τα τετράδια σχεδίων του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς Δημήτρη Περδικίδη. Τα τετράδια αυτά –«ένας κόσμος από μόνα τους»– ανοίγουν και μας ταξιδεύουν σε μια εποχή ανασυγκρότησης για τον ίδιο, κατά την οποία έκανε αφαιρετικό έργο με μια δική του πρωτοτυπία και ταυτότητα. Τα σχέδια του Περδικίδη συμπεριλαμβάνουν ένα ποιητικό στοιχείο με ιδιαίτερη γοητεία, μουσικότητα και ευαισθησία και μέσω αυτών ξεδιπλώνεται ένα πλέγμα εκφραστικών τρόπων που προαναγγέλλει τις μετέπειτα πρωτοποριακές εξελίξεις του στην τέχνη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018, ώρα 19.30, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4, Αθήνα). Θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουνίου 2018.

Η έκδοση του καταλόγου Περδικίδης «σχέδια», με εισαγωγές των παιδιών του ζωγράφου, Denise και Λεωνίδα και κείμενο του Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικού Τέχνης, που συνοδεύει την έκθεση πωλείται από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και από την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

 

PERDIKIDIS σχέδια / drawings

Έκδοση: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη 2018

Κείμενα: Denise και Λεωνίδας Περδικίδη και Miguel Fernández Belmonte

Μετάφραση: Τώνης Μόζερ

Επιμέλεια κειμένων – Διόρθωση: Καλή Παγουλάτου –Κυπαρίσση, Βέρα Ανδριοπούλου

Φωτογράφιση – Σχεδιασμός – Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Στέφωση

Σελ: 120

Διαστάσεις: 22Χ22

ISBN 978-618-83019-4-8

Τιμή: 10 €

 

Υλικό