Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά παρουσιάζουν την performance Lecture με τίτλο: «Περί του σεβντά: παλίμψηστα και μουσικά», την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρες 19:30-21:15, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος (2ας Μεραρχίας 36, Πειραιάς).

Οι δύο θεατρικές αναπαραστάσεις της performance Lecture με στοιχεία μουσικού θεάτρου και παρουσίασης θα έχουν διάρκεια 40 λεπτά η κάθε μία και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του πρώτου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ _ Μνήμες Μικρασίας. Το φεστιβάλ μνημονεύει και τιμά την έλευση των Μικρασιατών στο μεγάλο λιμάνι. Τη σκηνοθεσία και την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή. Μια παραγωγή του Δήμου Πειραιά, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Από τον Πειραιώτικο Αμανέ, στον Σμυρναίικο Μανέ και ακόμη πιο πίσω, στον Χαλεπιανό αμανέ. Στη μουσική αποτυπώνεται όχι μόνο η επικοινωνία των πολιτισμών, αλλά η κοινή μήτρα του ανθρώπινου, το “μαζί”. Οι διαχωρισμοί επήλθαν ύστερα. Κεντρικό ζήτημα της performance είναι αυτή ακριβώς η πολυφωνία και η πολυγλωσσία, που ξεδιπλώνεται με πρώτο όχημα της αμανέδες, τα τραγούδια, δηλαδή, του νταλγκά και του ερωτικού θρήνου.

Τι συνδέει τον Παγιουμτζή, τον Τούντα και τον Πειραιά με τους μουσικούς της Σμύρνης, της Κρήτης, της Μέσης Ανατολής; Πόσο «Πειραιώτικο» είναι το ρεμπέτικο του Πειραιά; Πόσο «ελληνικός» είναι ο σεβντάς; Μικρασιάτης, Έλληνας, Πειραιώτης. Σε ποιους οφείλουμε τις «ταυτότητες» αυτές; Ποια είναι η ταυτότητα που υιοθετούμε κι επιλέγουμε; Όταν ακούς τον αμανέ, ποιος είσαι; Ποιος κλαίει, ποιος ερωτεύεται; Πίσω από τα λόγια που ακούς, ποιος είναι; Ποιος μιλάει;

 Το Τρίο Παλίμψηστο φέρει το ρυθμό της Ιωνίας στα τραγούδια πριν από τη στάχτη και συνομιλεί με τον εμβληματικό χώρο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Δύο ηθοποιοί, η Μαριλένα Λιακοπούλου και ο Γεράσιμος Παπικινός, συνδέουν –με σώμα και φωνή- μνήμες της Μικρασίας, παλίμψηστες, θολές, γυμνές, αλλοιωμένες, αλλοτινές: της μεγάλος αμανές- καινούριος μα καθόλου πρόσφατος- θάλλει στο σώμα των ερμηνευτών, της το λαλεδάκι του βουνού στην Ιωνία: άχι κι αμάν, σε χρόνο ενεστώτα.

Ελεύθερη είσοδος

«Περί του σεβντά: παλίμψηστα και μουσικά»  | performance lecture

Trio Παλίμψηστο (Μαρία Μελαχροινού, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, Κωνσταντίνος Καλατζής)
Μαριλένα Λιακοπούλου, Γεράσιμος Παπικινός
Δραματουργία: Αγγελική Πούλου, Δημήτρης Μπαμπίλης
Σκηνοθεσία: Άννα Παπαγιαννάκη Διβανή

*Πρώτη παρουσίαση για ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2022 _ Μνήμες Μικρασίας