Οι Υπότροφοι του 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Βιολιού Ισμήνης Κάρτερ, Κυριάκος – Μάριος Ζυγούρης και Αιμιλία Γκασπαριάν συμμετείχαν στο φετινό Πρόγραμμα της Διεθνούς Ακαδημίας Εγχόρδων «Strings in Μotion».

Η ακαδημία εγχόρδων «Strings in Motion» υπό την Καλλιτεχνική διεύθυνση & Οργάνωση του κ. Χρήστου Κανέττη, είναι ένα καινοτόμο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο, συνδυάζοντας masterclass, workshop και συναυλίες, επιτρέπει στους συμμετέχοντες και στους ακροατές να «γευτούν» με μοναδικό τρόπο τη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας και μουσικής ερμηνείας. Στόχος των masterclass είναι να προσφέρουν σε φοιτητές και απόφοιτους βιολιού, βιόλας και βιολοντσέλου από όλο τον κόσμο μια διεύρυνση του ρεπερτορίου τους, ολοκλήρωση των τεχνικών και μουσικών δεξιοτήτων τους, καθώς και εμπειρία στη μουσική συνόλων. Επιδιώκοντας ως στόχο κάτι καλύτερο για την μουσική ως Τέχνη και ως περιβάλλον εργασίας.

Φέτος το Φεστιβάλ γιόρτασε τη 10η επέτειό του με μότο “KLANGSPRACHE – SPRACHKLÄNGE” Νέοι μουσικοί αναζητώντας τη γλώσσα της μουσικής. Η μουσική είναι γλώσσα και επομένως είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την ενεργό επικοινωνία και την έκφραση.

Το πιο κάτω video δίνει μια εικόνα για το τι μπορεί να πετύχει το μουσικό ταλέντο όταν καλλιεργείται με σκληρή δουλειά. Η ταινία αναδεικνύει ιδιαιτέρως τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική αφοσίωση ολόκληρης της ομάδας και εμπνέεται από το ποίημα “Εικόνες παραμυθιού” του Louis du Rieux και την ομώνυμη σύνθεση του Ρόμπερτ Σούμαν. Τα παιδιά ανακαλύπτουν την ομορφιά του ήχου της γλώσσας και ενθουσιάζονται από τη συνεργασία με τους δύο ηθοποιούς που ανέλαβαν την απαγγελία του ποιήματος. Οι απαγγελλόμενες στροφές συνδέουν τις διαφορετικές συνθέσεις σαν νήμα.

Η άρθρωση, ο μουσικός παλμός και ο ρυθμός, αλλά και τα εφέ συνθέτουν τη γλώσσα της μουσικής.

Η επιλογή του ρεπερτορίου επηρεάζεται από τους δύο συνθέτες που γιορτάζουμε φέτος – τον Astor Piazzolla (100. έτος γέννησης) και τον Igor Strawinsky (50ό έτος θανάτου του), αλλά και από έργα της βιεννέζικης κλασσικής περιόδου, που αποτελούν το επίκεντρο της εκπαίδευσης εγχόρδων.

ΤΟΠΟΘΕΣΕΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ:

Dobbiaco, Νότιο Τιρόλο – Πολιτιστικό Κέντρο EUREGIO “G. Mahler” / Αίθουσα Mahler & Αίθουσα Μουσικής Δωματίου.

Ίνσμπρουκ / Τιρόλο – “Οίκος της Μουσικής” / Πανεπιστήμιο Mozarteum Innsbruck” – Μεγάλο στούντιο – Βόρεια βεράντα & Αίθουσα συναυλιών του Κρατικού Ωδείου του Τιρόλου

Σάλτσμπουργκ – Φρούριο Hohen-Salzburg, Πανεπιστήμιο Mozarteum Salzburg “Solitaire”.

Το βίντεο έχει Copyright / Austrian Embassy Mexico City – Foro Cultural de Austria, Mexico και δικαιώματα χρήσης έχουν οι φορείς:

• Πανεπιστήμιο Mozarteum Salzburg
• Κυβέρνηση Τιρόλου
• Πολιτιστικό Κέντρο EUREGIO “G. Mahler” – Τόμπλαχ
• Ίδρυμα Λασκαρίδης – Ελλάδα
• Christos Kanettis

*ο Κυριάκος – Μάριος Ζυγούρης σπουδάζει στο Μουσικό Πανεπιστήμιου Τσαϊκόφσκι της Μόσχας με καθηγητή τον κ. Αλεξάντρ Κίροφ και η Αιμιλία Γκασπαριάν σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Music and Arts της Φρανκφούρτης με καθηγητή τον Erik Schumann.

Τρέϊλερ (3 λεπτά):

Φιλμ (30 λεπτά):